Insamling och grundläggande analys av folkhälsodata
Kursens övergripande fokus ligger på bearbetning och analys av individdata från material baserade på enkätmetodik och intervjumetodik. Du ges också en praktisk introduktion till sambandsanalys och tematisk analys. Kursen fokuserar genomgående på ett antal fall som knyter an till centrala frågeställningar inom folkhälsovetenskap och som studeras med hjälp av olika analytiska ansatser. Den första delen av kursen tar sin utgångspunkt i enkätmetodik.
Kursen går igenom olika begrepp kopplade till enkätmetodik som urvalsmetod, stickprov, bortfall och representativitet. Kursen arbetar även med olika typer av bivariata analysmetoder med viss tonvikt på hypotesprövning och gruppskillnader, t.ex. chi2-test, t-test, envägs-ANOVA och korrelationsanalys. Här ges du färdigheter i att bearbeta och analysera data från enkätundersökningar med hjälp av statistisk programvara, samt tolka och värdera resultaten. I den andra delen av kursen vidareutvecklar du din förståelse för de tidigare undersökta fallen genom att anlägga en kvalitativ ansats.
Du ges kunskap om grundläggande begrepp kopplade till kvalitativmetod i allmänhet och intervjumetodik i synnerhet. Kursen ger vidare färdigheter i att planera och genomföra en kvalitativ intervju samt koda, bearbeta och tolka intervjumaterialet med hjälp av tematisk analys. Genom kursen ges du dessutom erfarenhet av att kritiskt granska, värdera och diskutera forskningsartiklar inom folkhälsoområdet, med fokus på frågor om reliabilitet, validitet och trovärdighet. Därtill diskuteras fördelar och nackdelar med olika typer av analytiska ansatser samt i vilken utsträckning de kan komplettera varandra.
Kursen ges både som fristående kurs och som en del av kandidatprogrammets termin 3.
Läs mer om vårt kandidatprogram här Kandidatprogram i folkhälsovetenskap
-
Kursupplägg
För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen:
PH32G0 Kursbeskrivning HT2024 (282 Kb)
Kursansvarig lärare
Peter Larm och Jessica Storbjörk
Examinator
Peter Larm och Jessica Storbjörk
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Vi är här för att hjälpa dig med dina frågor före, under och efter dina studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap.
StudievägledareUtbildningsadministratör, grund- och avancerad nivåElisabeth HanssonUtbildningsadministratör, grund- och avancerad nivå
Studierektor, grund- och avancerad nivåJonas LandbergStudierektor
ProgramkoordinatorKarl GauffinProgramkoordinator kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap