Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation

Kandidatprogrammet Personal, Arbete och Organisation (PAO) vänder sig till dig som vill skapa framgångsrika organisationer genom arbete med ledarskap och organisatorisk utveckling. Programmet passar dig som vill forma framtidens arbetsplatser och skapa goda förutsättningar för prestation och utveckling inom olika verksamheter.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen att studera hos oss!

Vi har obligatorisk webbregistrering mellan den 14-21 augusti.

OBS! Gäller ej PAO-programmet som har upprop. 

Läs mer på institutionens webbplats

 

Välkommen!

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Albano, grupp, liggande, livsstil, student
Foto: Jens Olof Lasthein

Som student på PAO-programmet får du en bred utbildning som ger dig möjlighet att vara med och påverka framtidens arbetsliv, både i större och mindre sammanhang. Personalvetare spelar en nyckelroll i att skapa effektiva arbetsprocesser och en positiv arbetsmiljö som gynnar både medarbetare och organisationer. Genom att kombinera en beteendevetenskaplig grund med tvärvetenskaplig HR-kompetens, arbetsrätt och företagsekonomi, förbereder programmet dig för en karriär där du kan göra verklig skillnad.

PAO-programmet har starka kopplingar till arbetslivet, bland annat genom ett mentorsprogram i samarbete med HR-föreningen och en Advisory Board bestående av seniora HR-chefer och VD från Stockholms näringsliv, skapad tillsammans med Stockholms Handelskammare.

Vilken examen får du efter studierna?

PAO-programmet är en beteendevetenskaplig och tvärvetenskaplig utbildning som omfattar 180 högskolepoäng över tre år. Utbildningen har en kärna inom psykologi, pedagogik och sociologi, och inkluderar kurser med successiv fördjupning inom dessa ämnen. En termin fokuserar på HR-frågor och evidensbaserat HR-arbete, där praktik kan vara en del av utbildningen. Du kommer även att studera juridik med inriktning på arbetsrätt samt personalekonomi. Efter att ha fullföljt programmet erhåller du en kandidatexamen i ett valt huvudområde med inriktning på personal, arbete och organisation.

PAO-programmet ger dig verktygen och kompetensen för att möta framtidens arbetsliv och bidra till framgångsrika och hållbara organisationer.

Till dig som är antagen eller reserv inför hösten 2024

Information till antagna

Genom att närvara på det obligatoriska digitala uppropet som hålls 26 augusti 2024 klockan 11 via Zoom tar du din plats i anspråk. Om du inte deltar förlorar du din plats på utbildningen. 

Mer information inklusive länk till det digitala uppropet skickas till dig som är antagen till programmet i samband med urval 2. Om du är antagen men saknar ett välkomstmail, vänligen hör av dig till administrationen.

 

Information till reserver 

Beroende på hur många platser som finns kvar efter ordinarie upprop kan vi komma att kalla reserver. Om du blir kallad som reserv får du ett mail efter ordinarie digitalt upprop 26 augusti 2024 men innan terminsstarten. OBS! Vi kallar endast reserver om vi har platser över efter det ordinarie uppropet.

Till dig som redan läser programmet

Webbregistrering HT24

Du som redan läser PAO-programmet ska webbregistrera dig inför höstterminen. Webbregistreringen görs via Ladok för studenter och är ett sätt för dig att visa att du tänker läsa nästa termin.

Webbregistreringsperioden är (för de flesta kurser) öppen från 14-21 augusti 2024. För mer specifik information kring webbregistrering och annan information om din specifika termin, se ditt välkomstmail.

Om du har problem att webbregistrera dig under webbregistreringsperioden, vänligen vänd dig till aktuell institution.

  • Programöversikt

    Programmet ger dig en bred bas och samtidigt specialiserar du dig inom ett ämne. Det innebär att du börjar med att läsa ett beteendevetenskapligt basår som är gemensamt för alla.  Därefter läser du bland annat kurser i ekonomi och juridik.

    Termin 5 och 6 läser du ett av huvudämnena: pedagogik, psykologi eller sociologi som du tar din kandidatexamen i. Det är inom ämnesinriktningen du skriver din kandidatuppsats.

    År 1

    Termin 1-2

    Beteendevetenskaplig kurs: Personal, arbete, organisation (PEPAO1)

    Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 hp, är ingångskursen till programmet. Kursen ges under det första läsåret. I kursen ingår följande delkurser:

    • Socialpsykologi 7,5 hp
    • Grundläggande metod 7,5 hp
    • Kognition 7,5 hp
    • Personlighetspsykologi 7,5 hp
    • Grundläggande sociologi 7,5 hp
    • Organisation och arbete, 7,5 hp
    • Organisationspedagogik - en introduktion 15 hp

    År 2

    Termin 3

    Introduktion till arbetsrätt och rättssystemet, 15 hp
    Introduktion till ekonomi inom HR, 15 hp

    Termin 4

    HR i teori och praktik (PEPAO2)

    År 3

    Termin 5-6

    Fördjupade studier i huvudområde innefattande examensarbete om 15 hp.

    Pedagogik som huvudområde
    Termin 5: Pedagogik II med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG210)
    Termin 6: Pedagogik III med inriktning mot personal, arbete och organisation (PEG310)

    Psykologi som huvudområde
    Termin 5: Psykologi II med inriktning mot personal, arbete och organisation, 30 hp
    Termin 6: Psykologi III (delkurs 1) Metod och statistik, 15 hp (PS3101)
    Termin 6: Psykologi III (delkurs 2) Självständigt arbete i Psykologi för kandidatexamen (PAO), 15 hp (PS3301)

    Sociologi som huvudområde
    Termin 5: Sociologi: Personal, arbete, organisation II, 30 hp
    Termin 6: Sociologi: Personal, arbete, organisation III, 30 hp

  • Så ansöker du

    Ansök via antagning.se

    Urvalsprocess

    Kompletterande urvalskriterier

    Särskilt urval baserat på arbetslivserfarenhet

    Vid konkurrens om platserna sker urval baserat på Betyg (37 %), Högskoleprov (33 %), Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt betyg (15%). Sökande med fyra års arbetslivserfarenhet på minst halvtid samt högskoleprov (15%). 

    Om du har minst fyra års arbetslivserfarenhet bör du ladda upp dokument som styrker detta på antagning.se så snart som möjligt, dock senast sista kompletteringsdag

    För mer information: 

  • Mer information

    Mer information om programmet finns på www.pao.su.se.

    Val av huvudämne

    I mitten av terminen på PAO:s fjärde termin informeras studenterna om kursinnehåll och kursupplägg på de olika ämnesfördjupningarna.

    Vilka ämnen kan jag välja mellan?

    Du kan välja mellan följande huvudämnen: pedagogik, sociologi eller psykologi.

    Urvalskriterier

    Antalet platser per ämne är anpassat till antalet antagna vid studiestarten.

    De studenter som är antagna till PAO vid Stockholms universitet och är inne på sin fjärde termin får välja i första hand. Studenter som beviljats byte av studieort och studenter som läser terminerna i en annan ordning får välja i andra hand.

    Tröskelkrav - krav för att få gå vidare

    Inför påbörjandet av ämnesfördjupningen på termin 5 och 6 ska Beteendevetenskaplig kurs - PAO, 60 högskolepoäng vara helt klar.

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Erik, student på PAO-programmet

    Erik har läst sin tredje termin på Kandidatprogrammet i personal, arbete och organisation (PAO).

    Har du gått i tankarna på att läsa brett program där du kan bli expert på människor och lära dig förstå hur organisationer fungerar?

    Här berättar han hur det är att studera på programmet. Du kan också ställa frågor direkt till Erik, om programmet eller hur det är att studera på Stockholms universitet (i en chat). 

    Se Eriks film

    Sofia Kjellström

    Sofia läser termin fyra på Kandidatprogrammet i personal, arbete och organisation (PAO).

    Ju mer intresse jag har för saker, desto mer vill jag lära mig. Efter några terminer börjar kurserna gå mer åt HR-hållet och man får lära sig mer hur man ska hantera olika fall och situationer som kan uppstå som personalvetare. Eftersom det är något jag tycker är intressant blir det också roligare att lära sig om det och mer motiverande eftersom man kan ta med sig det i arbetslivet.

    Läs intervjun med Sofia

    Möt våra alumner

    Sara Aronsson som läste kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation, PAO, jobbar nu som HR-specialist. 

    Jag har arbetat med olika HR-områden men senaste 5 åren har det varit breda roller där jag jobbat med att ta fram och implementera nya HR-processer, chefsstöd och arbetsrättsliga frågor.

    Läs intervjun med Sara

  • Arbetsmarknad och karriär

    Efter avslutad examen från PAO-programmet finns det en mängd karriärmöjligheter inom både offentlig och privat sektor, samt på internationell nivå. Vanliga arbetsuppgifter kan inkludera rekrytering, personalvård, onboarding och offboarding, konflikthantering, coachning, systematiskt arbetsmiljöarbete, och arbetsrättsliga frågor. Andra viktiga områden är ledarskapsutveckling, ledningsgruppsutveckling, lärande organisationer och kompetensförsörjning. Personalvetare kan arbeta i både generalist-, specialist- och chefsroller.

    Möjlighet till praktik under utbildningen

    Under kursen HR i teori och praktik, 30hp som ges termin 4 på programmet, har du möjlighet att välja delkursen Personalvetenskaplig integration med praktik, 15 hp. Delkursen ges under period C+D och består av kursuppgifter och seminarier parallellt med en praktikperiod omfattande 40 arbetsdagar. Praktiken ska göras vid en arbetsplats inom ett HR-relevant område. Läs mer om praktikkursen på PAO-webben.

    SthlmUP

    Vi har en aktiv studentförening, Stockholms Universitets Personalvetarförening, SthlmUP som tar många initiativ inom arbetsmarknad och karriär. Föreningen ordnar varje år en personalvetardag, som är en arbetsmarknadsdag för våra studenter. Dessutom har studentföreningen ett samarbete med Jusek, som innebär att du kan få en mentor ute i arbetslivet under det sista året på programmet.

  • Kontakt

    Institutionen för pedagogik och didaktik är värdinstitution för programmet. Programmet är ett samarbete mellan Institutionen för pedagogik och didaktik, Psykologiska institutionen, Sociologiska institutionen och Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.

    Institutionen för pedagogik och didaktik

    Studievägledare
    Robin Skoglund
    E-post: robin.skoglund@edu.su.se


    Utbildningsadministratör
    Alexandra Algotsson
    E-post: alexandra.algotsson@edu.su.se


    Programansvarig
    Lena Låstad
    E-post: lena.lastad@edu.su.se

     

    Psykologiska instituionen

    Studievägledare
    E-post: stvl-grund@psychology.su.se


    Studentexpedition
    E-post: studieadmin@psyochology.su.se

     

    Sociologiska institutionen

    Studievägledare
    E-post: studievagledare@pao.su.se


    Studentexpeditionen
    E-post: studentexp@sociology.su.se