Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Statistisk vetenskapsteori och metod

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Blivande student vid Statistiska institutionen? Här har vi samlat information till dig som sökt kurser hos oss.

All information inför terminsstart hittar du här:

Ny student vid Statistiska institutionen

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen behandlar några grundläggande vetenskapsteoretiska synsätt om kunskapsbildning på empirisk väg samt statistisk problemlösning och modellering från ett tillämpat perspektiv. Ett genomgående tema i kursen är modellers roll inom den empiriska vetenskapen.

Kursen startar med några grundläggande vetenskapsteoretiska synsätt om kunskapsbildning, t.ex. hur vetenskaplig kunskap genereras och förändras. Olika klassiska vetenskapsteoretiska ansatser relateras till olika statistiska metoder (t.ex. hypotestestning, Bayesiansk statistik, likelihoodmetoder), i syfte att belysa förhållandet mellan filosofiska frågor kring vetenskap och statistisk slutledning och bevis/resultat.

Vidare ger kursen en fördjupad förståelse av experimentella och icke-experimentella forskningsmetoder, framför allt med avseende på validitet, kausala slutsatser, kontroll av felkällor, hantering av confounders. Kursen ger också verktyg för att självständigt kunna granska vetenskapsteoretiska antaganden bakom olika statistiska metoder. Kursen diskuterar även etiska aspekter och statistikerns roll och ansvar gentemot uppdragsgivare, uppgiftslämnare, användare och det omgivande samhället.

Inom kort kommer mer information om utbildningen att finnas på den här sidan. Fram till dess finns informationen på ansvarig institutions egen webbplats.
  • Kursupplägg

    Kursen läses på heltid, dagtid.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar och övningar.

    Kursinformation

    Course description spring 2024 (101 Kb)

    Examination

    Kunskapskontrollen skergenom muntlig och skriftlig redovisning.

    Examinator

    Lärare vårterminen 2024

    Kursansvariga

    Per Gösta Andersson

    Du hittar Per Göstas mottagningstider i länken ovan. Det går bra att e-posta och komma överens om en tid, om du vill träffas utanför mottagningstiden.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    Om du har frågor kring kursen, kontakta kursansvarig lärare:

    Lärare vårterminen 2024

    Kursansvariga

    Per Gösta Andersson

    Du hittar Per Göstas mottagningstider i länken ovan. Det går bra att e-posta och komma överens om en tid, om du vill träffas utanför mottagningstiden.

    Om du har frågor kring att studera vid Statistiska institutionen, Stockholms universitet, kontakta vår studie- och karriärvägledare.