Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Vetenskapsteori och etik inom specialpedagogik

Vill du fördjupa dina kunskaper inom vetenskapsteori och etik inom specialpedagogiken? Under kursen får du kunskap om olika specialpedagogiska perspektiv, aktuella forskningsfrågor och forskningsproblem.

Kursen ger dig kunskap om vetenskapsteorins grundläggande premisser, samt huvudsakliga frågeställningar och inriktningar inom det specialpedagogiska kunskapsfältet. Du kommer fördjupa dig inom etiska premisser, rättsliga regleringar och dilemman i relation till det specialpedagogiska kunskaps- och verksamhetsfältet. I kursen kommer du kritiskt ställa forskningsetik och professionsetik i relation till varandra och i relation till teoretiska, empiriska och praktiska frågeställningar inom specialpedagogiken.

Kursen går helt på distans med obligatoriska träffar via Zoom. 

Du kan läsa kursen både som en fristående kurs eller som en del av vår masterexamen i specialpedagogik. 

För mer information om vår masterexamen i specialpedagogik: 
•    För dig som har en speciallärar- eller specialpedagogexamen på avancerad nivå, läs mer här.
•    För dig som läser Masterexamen genom fristående kurser, läs mer här. 

  • Kursupplägg

    Under kursen förväntas du som student redogöra för, förklara och kritiskt förhålla dig till specialpedagogiska frågeställningar och inriktningar inom vetenskapsteori och etik. Det övergripande syftet är att du som student ska få relevanta kunskaper och verktyg som du kan använda i ett eventuellt masterexamensarbete inom specialpedagogik.  

    Arbetsformerna för kursen kräver förberedelse genom instudering och reflekterande skriftlig bearbetning av texter och föreläsningar. Under seminarier och arbete i grupp ges möjligheter att utveckla den förståelse som lärandemålen förutsätter. Kursen innehåller genomgående akademiskt läsande och skrivande som syftar till kunskaper och förståelse motsvarande kraven för avancerad nivå.

    Deltagande i undervisningen är obligatoriskt och inför undervisningstillfällena krävs eget förberedande arbete i form av inläsning och bearbetning av litteraturen. 

    Kursen ges på halvfart, vilket innebär att du som student förväntas ägna 20 timmar per vecka åt kursen under de 10 veckor den går.
     

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningsuppgifter, litteraturstudier, muntliga och skriftliga redovisningar enskilt och i grupp.
    All undervisning sker på distans genom lärplattformen Athena och det digitala mötesprogrammet Zoom.

    Undervisning kan förekomma på såväl svenska som engelska.
     

    Examination

    Kursen examineras enligt följande: 
    - två individuella skriftliga inlämningsuppgifter, en som behandlar vetenskapsteori och specialpedagogik och en som behandlar etik och specialpedagogik.
    - redovisning av ett gemensamt grupparbete som görs vid det avslutande seminariet.

    Datum för examination och omexamination framgår i schemat i TimeEdit.


    Obligatorier

    All undervisning är obligatorisk. Kompensation krävs vid frånvaro, i form av skriftlig inlämningsuppgift.

    Examinator

    Nihad Bunar 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Mer information

    Webbregistrering

    För att påbörja dina studier HT24 måste du vara registrerad på din kurs. Webbregistreringsperioden HT24 är öppen mellan 5-11 augusti 2024, du registrerar dig själv genom att logga in på

    Ladok för studenter

    OBS! Om du inte registrerat dig senast sista registreringsdag och är nyantagen student förlorar du din plats. Platsen kommer att gå till studenter på reservlistan. Inga undantag görs vid utebliven registrering.

    Digitala verktyg och annan information

    Samlat schema, kontohantering för ditt SU-konto, hur du ansluter till eudoram (WiFi), länkar till lärplattformen med mera hittar du på sidan:

    Digitala verktyg och tjänster

    Blanketter för anmälan om studieavbrott, ansökan om återupptagande av studier och mycket mer hittas på sidan:

    Under utbildning

    Distansundervisning på fristående kurser vid Specialpedagogiska institutionen

    Kursen ges helt på distans. Det innebär att vi inte har några fysiska träffar och att du har en stor frihet vad gäller att själv bestämma varifrån du deltar i undervisningen. Undervisning på distans innebär också att du har ansvar för att ordna så att du har tillgång till en fungerande miljö vid undervisningstillfällena, lämplig utrustning och en bra uppkoppling.
    Mer information om att delta i undervisning på distans hittar du här. 

    Tillgodoräknande

    Om du är antagen som student vid Stockholms universitet kan du som tidigare studerat specialpedagogik, vid Stockholms universitet eller annat lärosäte ansöka om att tillgodoräkna dina tidigare kunskaper. Information om hur du ansöker om tillgodoräknande hittas på sidan:

    Under utbildning

    Studera med funktionsnedsättning

    Stockholms universitet erbjuder olika stödåtgärder för dig med varaktig funktionsnedsättning. Målet är att alla studenter ska ha en möjlighet att studera på lika villkor. För tillgång till stöd måste du som student ansöka om detta hos studentavdelningen. Om du har frågor kring särskilt stöd är du välkommen att kontakta institutionens studievägledare:

    studievagledare@specped.su.se

    För mer information:

    Studera med funktionsnedsättning

  • Kontakt

    Kursansvarig lärare:
    Om du har frågor om innehållet i och upplägget för kursen kontakta kursansvarig: 
    Nihad Bunar - nihad.bunar@specped.su.se 

    Utbildningsadministrationen:
    Om du har frågor om till exempel webbregistrering, gruppindelning eller information på lärplattformen Athena kontakta utbildningsadministrationen: 
    studentexpedition@specped.su.se 

    Studievägledare:
    Är du i behov av riktat pedagogiskt stöd under din studietid eller vill diskutera studieplanering, kontakta då studievägledare:
    Elsa Thomas - studievagledare@specped.su.se 

    Specialpedagogiska institutionens kontaktsida