Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Vetenskaplig metod inom specialpedagogisk forskning

Kursen vänder sig till dig som planerar skriva ett självständigt arbete för masterexamen inom specialpedagogik. I kursen får du kunskap i såväl kvalitativ som kvantitativ metod.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Utbildning, studenter, Foto: Eva Dalin
Foto: Eva Dalin

Under kursen får du verktyg för att förstå den övergripande forskningsprocessen i termer av problemformulering, design och datainsamling, bearbetning och analys. Du får fördjupa dig i kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder som är relevanta för det specialpedagogiska forskningsfältet.

Kursen går helt på distans med obligatoriska träffar via Zoom.

Kursen ingår i Masterexamen genom fristående kurser och är avsedd för dig som planerar att utföra ett självständigt arbete för masterexamen inom specialpedagogik om 15 eller 30 hp.

För mer information om behörighet till kursen:
•    För dig som har en speciallärar- eller specialpedagogexamen på avancerad nivå, läs mer här.
•    För dig som läser Masterexamen genom fristående kurser, läs mer här.

  • Kursupplägg

    Kursen inleds med Kvantitativ metod. Därefter följer delkursen i Kvalitativt metod och avslutas med delkursen i Valbar fördjupning. Kursen ges på halvfart, vilket innebär att du som student förväntas ägna cirka 20 timmar per vecka åt kursen under kursens 20 veckor. Se schema för mer detaljer om kurstillfällen för respektive delkurs.

    Delkurs 1: Kvantitativ metod, 5 hp 
    I delkursen fördjupar du dina kunskaper i kvantitativa metoder för datainsamling och analys. Med utgångspunkt i specialpedagogiska frågeställningar övar du på att avgöra vilken typ av kvantitativ datainsamlings-  och analysmetod som lämpar sig för olika typer av frågeställningar. Med hjälp av statistisk programvara genomför du analyser av kvantitativa data, samt tolkar och granskar resultaten kritiskt. Du kommer också öva på att kritiskt granska vetenskapliga artiklar med fokus på kvantitativ metod och öva på att tolka och sammanfatta resultat från artiklarna.

    Delkurs 2: Kvalitativ metod, 5 hp
    I delkursen fördjupar du dina kunskaper i kvalitativa metoder för datainsamling och analys. Med utgångspunkt i specialpedagogiska frågeställningar övar du på att avgöra vilken typ av kvalitativ datainsamlings- och analysmetod som lämpar sig för vilken typ av frågeställning. Du genomför analyser av kvalitativa data, samt tolkar och granskar resultaten kritiskt.

    Delkurs 3: Valbar fördjupning, 5 hpI den tredje delkursen förbereder du dig inför ditt kommande självständiga arbete genom att skriva en forskningsskiss och genomföra en mindre empirisk studie med utgångspunkt i frågeställningar du är intresserad av att undersöka i ditt uppsatsarbete. Du bearbetar och analyserar de data du samlar in och granskar kritiskt dina resultat i förhållande till frågeställning och metod. Avslutningsvis presenterar du din undersökning skriftligt. Vid kursens avslutande examinationsseminarium opponerar du och de andra kursdeltagarna på varandras forskningsskisser.

    Undervisning

    Delkurs 1 har obligatoriska kursträffar i form av lärar- och studentledda seminarier. Inläsning av kurslitteratur görs tillsammans med förinspelat material. Undervisningen bygger på studenternas aktiva medverkan och arbete med olika övningsuppgifter. Statistikprogrammet SPSS används i delkursen och behöver vara installerat till första kurstillfället. SPSS är tillgängligt för dig som student vid Stockholm Universitet och kan hämtas här

    Delkurs 2 består av obligatoriska kursträffar i form av lärar- och studentledda seminarier. Undervisningen bygger på studenternas aktiva medverkan. Förinspelat material kan förekomma.

    Delkurs 3 består av föreläsningar, seminarier och handledning med lärare.

     

    Examination

    Delkurs 1 examineras genom en individuell skriftlig uppgift. Examination genomförs under 6 timmar på distans.

    Delkurs 2 examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift. 

    Delkurs 3 examineras genom en forskningsskiss inklusive en pilotstudie. Forskningsskissen läggs fram och diskuteras vid ett examinationsseminarium. Du förväntas försvara ditt arbete och opponera på annan students forskningsskiss.

    Datum för examination och omexamination framgår av schemat i TimeEdit.

    Obligatorier

    Närvaro vid all undervisning i kursen är obligatorisk. Övningsuppgifter, litteraturstudier samt muntliga och skriftliga redovisningar enskilt och i grupp ska lämnas in även om du inte deltar i undervisningen. Du kan vara borta vid ett tillfälle per delkurs utan att frånvaro behöver kompenseras. Du kan därefter kompensera frånvaro vid max två tillfällen per delkurs. Frånvaro kan enbart kompenseras under den termin kursen går.
     
    Frånvaro vid examinationsseminariet i Delkurs 3 kan inte kompenseras. Du hänvisas till ett omexaminationsseminarium.

    Handledningstillfällen som erbjuds under Delkurs 1 och 3 är frivilliga. Likaså är arbete med övningsuppgifter i SPSS frivilligt.  
     

    Examinator

    Delkurs 1 Kvantitativ metod: Heidi Selenius
    Delkurs 2 Kvalitativ metod: Marie-Louise Stjerna
    Delkurs 3 Valbar fördjupning: Heidi Selenius

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Litteraturlistan uppdaterades senast inför vårterminen 2024 och är fortfarande giltig för vårterminen 2025.

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Webbregistrering

    För att påbörja dina studier VT25 måste du vara registrerad på din kurs. Webbregistreringsperioden VT25 är öppen mellan 7–13 januari 2025, du registrerar dig själv genom att logga in på

    Ladok för studenter

    OBS! Om du inte registrerat dig senast sista registreringsdag och är nyantagen student förlorar du din plats. Platsen kommer att gå till studenter på reservlistan. Inga undantag görs vid utebliven registrering.

    Digitala verktyg och annan information

    Samlat schema, kontohantering för ditt SU-konto, hur du ansluter till eudoram (WiFi), länkar till lärplattformen med mera hittar du på sidan:

    Digitala verktyg och tjänster

    Blanketter för anmälan om studieavbrott, ansökan om återupptagande av studier och mycket mer hittas på sidan:

    Under utbildning

    Distansundervisning på fristående kurser vid Specialpedagogiska institutionen

    Kursen ges helt på distans. Det innebär att vi inte har några fysiska träffar och att du har en stor frihet vad gäller att själv bestämma varifrån du deltar i undervisningen. Undervisning på distans innebär också att du har ansvar för att ordna så att du har tillgång till en fungerande miljö vid undervisningstillfällena, lämplig utrustning och en bra uppkoppling.
    Mer information om att delta i undervisning på distans hittar du här. 

    Tillgodoräknande

    Om du är antagen som student vid Stockholms universitet kan du som tidigare studerat specialpedagogik, vid Stockholms universitet eller annat lärosäte ansöka om att tillgodoräkna dina tidigare kunskaper. Information om hur du ansöker om tillgodoräknande hittas på sidan:

    Under utbildning

    Studera med funktionsnedsättning

    Stockholms universitet erbjuder olika stödåtgärder för dig med varaktig funktionsnedsättning. Målet är att alla studenter ska ha en möjlighet att studera på lika villkor. För tillgång till stöd måste du som student ansöka om detta hos studentavdelningen. Om du har frågor kring särskilt stöd är du välkommen att kontakta institutionens studievägledare:

    studievagledare@specped.su.se

    För mer information:

    Studera med funktionsnedsättning

  • Kontakt

    Kursansvarig lärare:
    Om du har frågor om innehållet i och upplägget för kursen kontakta respektive delkursansvarig:
    Delkurs 1, Kvantitativ metod: Heidi Selenius, heidi.selenius@specped.su.se
    Delkurs 2, Kvalitativ metod: Marie-Louise Stjerna, marie-louise.stjerna@specped.su.se
    Delkurs 3, Valbar fördjupning: Heidi Selenius, heidi.selenius@specped.su.se

    Utbildningsadministrationen:
    Om du har frågor om till exempel webbregistrering, gruppindelning eller information på lärplattformen Athena kontakta utbildningsadministrationen: 
    studentexpedition@specped.su.se 

    Studievägledare:
    Är du i behov av riktat pedagogiskt stöd under din studietid eller vill diskutera studieplanering, kontakta då studievägledare: 
    Elsa Thomas, studievagledare@specped.su.se 

    Specialpedagogiska institutionens kontaktsida