Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa japanska vid Stockholms universitet – egentligen?

こんにちは!Mitt namn är Arina och jag läser japanska här vid Stockholms universitet. Har du några frågor eller funderingar kring hur det är att studera japanska vid Stockholms universitet eller hur studentlivet kan se ut så hör gärna av dig!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Hur gör man om man vill ha ett kandidatprogram i nationalekonomi men även studera japanska? Kan man ha nationalekonomi som bas och ta japanska som en valfri kurs eller måste man skräddarsy en egen utbildning? /Oskar

Svar: Hej Oskar! Tack för din fråga! Vad roligt att du är sugen på att studera japanska! 😊

Om du vill läsa nationalekonomi som kandidatprogram så verkar det enligt Nationalekonomiska intstutionens hemsida som att du har möjlighet att välja fritt bland ett antal kurser under termin 5, dock alla relaterade till nationalekonomi. Det verkar även som att du kan läsa termin 5 utomlands, så då skulle du kunna läsa ekonomi i Japan, antigen genom institutionens egna avtal om de har partneruniversitet i Japan, eller genom centrala avtal (som jag är på utbyte genom nu) som har utbyten med flera universitet i Japan som har program och kurser i ekonomi. 

Vill du däremot läsa nationalekonomi genom fristående kurser så erbjuds kurserna nationalekonomi I-III på 30hp på heltid. Därefter kan du fördela resterande 90hp fritt, antigen alla på japanska I-III, eller mellan japanska och något annat ämne som du kanske också är intresserad av. Sedan skriver du din kandidatuppsats inom nationalekonomi och får en unik kandidatexamen i nationalekonomi med japanska, eller andra kurser, inräknade. Andelen poäng i nationalekonomi kommer att skilja sig från en examen från kandidatprogrammet i nationalekonomi, men värdet i själva examen skiljer sig inte. 

Vill du hellre ta en examen i enbart nationalekonomi men samtidigt läsa japanska vid sidan om, så är det möjligt att läsa nationalekonomi på heltid (30hp) och japanska på halvfart (15hp) då du får läsa 150% (45hp) som mest under en termin. Jag är inte helt säker på om det är möjligt att läsa japanska på halvfart på SU, så dubbelkolla gärna med vår studievägledare: exp.asien@su.se. Annars är det möjligt att läsa japanska på halvfart på distans på Högskolan Dalarna.

Lycka till! 

Vänliga hälsningar,
Arina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur länge studerar man japanska och gör man några resor till Japan någon gång? /Anna

Svar: Hej Anna! Tack för din fråga! Japanska går att studera vid Stockholms universitet som fristående kurser i 3 år för att sedan kunna ta ut en kandidatexamen. Vill man fördjupa sig ännu mer i japanska efter sin kandidatexamen så går det även att läsa vidare på masternivå med vårt Masterprogram i Asienstudier där din inriktning blir det språk du har en kandidatexamen i. Det går även att läsa vidare på masternivå inom lingvistik efter en kandidatexamen i japanska. 

När det gäller utbyten finns det många möjligheter att åka till Japan genom två olika avtal: centrala avtal och institutionens egna avtal. Jag befinner mig för närvarande på utbyte via centrala avtal. Ansökningsprocessen varierar mellan centrala avtal och institutionens avtal, men information om dem går alltid att hitta på centrala avtals hemsida samt på Athena för institutionen när de utlyser utbytena. 

Hör gärna av dig till vår studievägledare via exp.asien@su.se för mer information om vilka vägar man kan ta efter en kandidatexamen i Japanska och institutionens olika utbyten till Japan! Om du är nyfiken på centrala avtal så når du de internationella koordinatorerna via studentutbyte@su.se 😊

Vänliga hälsningar, Arina
__________________________________________________________________

Fråga: Hej! Vad är det svåraste med att läsa japanska? 

Svar: Hej och tack för din fråga! Det svåraste med att läsa japanska för mig är nog att memorera alla nya ord som man lär sig under kursernas gång. I japanskan så används nämligen tre alfabeten simultant: hiragana och katakana som är fonetiska alfabeten för inhemska ord och låneord, samt kanji som består av kinesiska tecken, ibland en aningen modifierade. Kanji skrivs ofta som substantiv och i början på verb, adjektiv, och adverb. De kan ha flera läsningar och skrivs enligt en viss streckordning, vilket i sig kan vara rätt klurigt att skilja på och memorera. Dock finns det enkla regler att förhålla sig till när man skriver dem, som att man börjar från vänster till höger och uppifrån neråt. 

Japanska kan vara rätt klurigt ur ett svenskt perspektiv, men vad det är värt allt slit när man börjar kunna kommunicera och förstå!

Vänliga hälsningar,
Arina 

____________________________________________________________________

På denna sida