Stockholms universitet

Hur är det att vara ämneslärarstudent på Stockholms universitet – egentligen?

Hej! Är du intresserad av att bli lärare? Jag heter Daniela och läser min sjätte termin på Ämneslärarprogrammet.

Sök kurser och program


Frågor och svar:
 

Fråga: Hej! Jag var 2 frågor: 

  • Vad innebär VFU mer exakt? Håller man egna lektioner eller är det olika, och kan det skilja sig mellan var man utför det? 
  • Jag undrar även hur stor hjälp man får genom utbildningen, av lärare och klasskamrater.

Svar: Hej! Tack för dina frågor! VFU står för "verksamhetsförlagd utbildning". Det är alltså, som hörs på namnet, utbildning lagd i en verksamhet. Det är alltså praktik för lärarstudenter i en riktig skola. Du får en handledare på skolan som är lärare i de ämne/ämnen som du studerar och du får följa med den läraren på hens lektioner men också hålla i egna lektioner för den lärarens klass/klasser. Var du gör din VFU kan variera från tillfälle till tillfälle. Jag har till exempel både varit på ett högstadium och ett gymnasium, men att du håller i egna lektioner är ett krav på samtliga platser. 

Om jag har tolkat din fråga rätt gällande hur mycket stöd man får under utbildningen av lärare och klasskamrater så skulle jag säga att man självklart får mycket hjälp men samtidigt att man behöver göra mycket själv. Det är mycket självstudier och egen läsning men man kan såklart alltid samråda med sin lärare om man har frågor. Jag brukar ofta studera med mina klasskamrater och bolla idéer och få hjälp. När det gäller VFU är du själv ute på skolan men får personlig undervisning av din handledare och vid slutet genomförs ett samtal mellan dig, en lärare på SU och din handledare på skolan.

Jag hoppas att jag lyckades svara på dina frågor!

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur stor möjlighet/tid skulle du uppskatta att man har till exempelvis ett extrajobb under utbildningen? /Petronella

Svar: Hej Petronella! Tack för din intressanta fråga. Hur mycket tid som studierna kräver varierar ganska mycket från kurs till kurs och termin till termin. Jag har lite jobb vid sidan av mina studier och det fungerar bra, men jag brukar alltid rekommendera att man inte jobbar under ens första läsår. Då är det bättre att fokusera 100 % på studierna och testa hur det fungerar, sedan kan man börja tänka på om man vill ha ett extrajobb. Men det är många studenter på SU som jobbar och studerar samtidigt så det är absolut en möjlighet!

Med vänliga hälsningar 
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag funderar på att bli ämneslärare i antingen svenska eller svenska som andra språk. Vilken föredrar du? Vad är skillnaden mellan dem? Och om jag läser svenska som andra språk kan jag då bli behörig lärare för svenska och vice versa? /Jessy

Svar: Hej Jessy! Tack för din fråga. Jag studerar för att bli ämneslärare i svenska och spanska, men jag hade faktiskt svenska som andraspråk som andrahandsval. Skillnaden mellan dem är att om du läser svenska är målgruppen som du ska undervisa elever med svenska som modersmål, medan om du läser svenska som andraspråk är målgruppen elever som inte har svenska som modersmål, utan lär sig svenska som sitt andraspråk, tredjespråk eller kanske till och med fjärdespråk. Detta innebär i praktiken att utbildningen svenska som andraspråk har ett flerspråkighets- och andraspråksperspektiv och lägger fokus på andraspråksutveckling utöver den självklara utbildningen i svenskämnet. 

Inom ämnet svenska läser du om språkinlärning, litteratur, akademiskt skrivande, grammatik et.c men utan andraspråksperspektivet. Eftersom att de är två helt skilda ämnen blir du tyvärr inte behörig lärare i svenska om du läser svenska som andraspråk eller vice versa. 

Hoppas att jag kunde svara på din fråga och lycka till i ditt val.

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Är det värt att studera på Stockholms universitet? Vad är det som skiljer Stockholms universitet från andra lärosäten?

Svar: Hej! Tack för din väldigt relevanta fråga! Personligen tycker jag att det är värt att studera på Stockholms universitet utifrån flera olika aspekter, till exempel universitetets läge. Det ligger inte bara väldigt naturskönt utan också väldigt nära centrala Stockholm vilket gör att det är lätt att knyta kontakter i affärsvärlden. Dessutom håller ämneslärarutbildningen en hög kvalitet och erbjuder många duktiga lärare som brinner för sitt yrke. Utbildningen är även smart varvad med praktik på olika gymnasium eller högstadier och har många stimulerande kurser i både pedagogik och de ämnen man har valt, i mitt fall svenska och spanska. 

Det som skiljer Stockholms universitet från andra universitet är till exempel dess storlek och utbudet av program och utbildningar. På universitetet kan man läsa över 300 olika program och 1700 kurser. Det finns flera olika campus, många fina bibliotek där man kan studera och även flera lokaler där studentföreningarna har sina event. Det finns helt enkelt alltid något man kan göra, om man känner för det. 

Hoppas att jag lyckades svara på din fråga!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur är studentlivet på Stockholms universitet?

Svar: Hej! Tack för din fråga! Det finns mycket studentliv på SU, mer än vad många tror. Stockholm universitets studentkår anordnar till exempel flera olika event i veckan likväl evenemang centrerade kring Nobelpriset såsom Luciabalen och Students Nobel Nightcap. Det är fantastiska event som är unika till SU. Som student kan man även gå med i olika fakultets- eller kårföreningar som inriktar sig på det du studerar eller är intresserad av. På denna hemsida kan du läsa mer: https://www.su.se/utbildning/livet-som-student/kårer-och-föreningar-vid-stockholms-universitet. Fakultetsföreningarna driver även egna pubar och anordnar sittningar där man kan träffa många olika studenter. Jag som läser till ämneslärare har exempelvis deltagit på några event arrangerade av Föreningen Lärarstudenterna som är en unik förening för just lärarstudenter. Här kan du läsa mer om dem: https://foreningenlararstudenterna.se/

Jag hoppas att jag lyckades besvara din fråga!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Om någon vill jobba med elever i årskurs 7-9, är det bättre då att gå en utbildning för just den behörigheten eller ska man välja en utbildning som ger behörighet för att undervisa för gymnasieelever också? / Linus

Svar: Hej Linus! Tack för din intressanta fråga. Ämneslärarutbildningen är uppdelad i två inriktningar, gymnasieskolan eller årskurs 7-9. Om du väljer utbildningen mot gymnasieskolan blir du behörig lärare i de två ämnen du har valt i både gymnasieskolan och i årskurs 7-9. Väljer du däremot mot 7-9 blir du behörig enbart i ditt första ämne i gymnasieskolan men båda dina ämnen i årskurs 7-9. 

Om du känner att årskurs 7-9 lockar mest skulle jag rekommendera den utbildningen. Vill du däremot i framtiden även kunna undervisa på gymnasiet, specifikt i båda dina ämnen skulle jag rekommendera att välja inriktningen mot gymnasieskolan. Personligen valde jag att läsa mot gymnasieskolan eftersom jag då får full behörighet och har möjligheten att undervisa både på högstadiet och på gymnasiet.

Jag hoppas att du har blivit något klokare av mitt svar! 

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Är det skillnad på längd på utbildning mellan Ämneslärarprogrammet och andra lärarutbildningar? /Johan

Svar: Hej Johan! Tack för din fråga. Ja, det finns en längdskillnad mellan Ämneslärarprogrammets två olika inriktningar och en längdskillnad mellan Ämneslärarprogrammet och Grundlärarprogrammet. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan är fem år lång. När du läst klart den utbildningen blir du behörig i två ämnen på gymnasieskolan (och även i grundskolan).

Om du istället läser Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 är utbildningen fyra år lång. Du blir då behörig i två ämnen i grundskolan och dessutom behörig lärare i ditt första ämne även på gymnasieskolan. För att bli grundskollärare i årskurs 4-6 är utbildningen också fyra år lång.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga.

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag heter Luz och är intresserad av att studera till lärare. Jag har juristexamen från Dominikanska republiken och håller på att avsluta SVA2. 
Jag pratar spanska och engelska och skulle vilja bli lärare inom dessa ämnen.
Hälsningar, Luz. 

Svar: Hej Luz! Vad trevligt! På denna länk kan du läsa mer om Ämneslärarprogrammet i spanska och engelska: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/lsdiy-gyce-1.411968 
Där kan du även anmäla dig till utbildningen för vårterminen 2022. Ansökan stänger den 15 oktober så om du vill söka in till nästa termin är det dags att göra det nu!

Stort lycka till!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag läser min sjätte terminen på Ämneslärarprogrammet, precis som du, fast spanska och engelska. Jag känner att jag inte har fått träffa andra lärarstudenter, och känner att jag har missat mycket på grund av det. Vilka förslag finns det? Tack! /Alezzandro

Svar: Hej Alezzandro! Tack för din fråga, jag förstår precis din situation. Beroende på vilka ämnen man läser inom Ämneslärarprogrammet skiljer sig mängden på just lärarstudenter väldigt mycket. Vissa ämnen är väldigt populära och har således många studenter medan andra har mindre. Personligen har jag svenska som förstaämne och träffade under de terminerna jättemånga lärarstudenter medan i mitt andraämne spanska bara fyra. Nu läser du UVK II och då studerar du bara med lärarstudenter. Mina tips är att när du läser UVK II och III försöka skapa kontakter för då är alla dina kursare lärarstudenter. När du läser Engelska III borde det även finnas en hög grad lärarstudenter då engelska är ett populärt ämne.

Sedan finns även Föreningen Lärarstudenterna som är en förening för alla lärarstudenter på Stockholms universitet. Du kan läsa mer om dem på http://foreningenlararstudenterna.se/. Där tror jag att du kan träffa många lärarstudenter. 

Jag hoppas att mitt svar var till nytta och lycka till!

Med vänliga hälsningar 
Daniela Skymbäck
 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur var det att träffa eleverna på din VFU-praktik? Hur kändes det? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Tack så mycket för din fråga! Ska jag vara ärlig så var det jättenervöst men också jätteroligt. Jag fick i god tid innan reda på vilken skola jag skulle ha min VFU-praktik på och kunde därför planera in ett besök på skolan med min handledare redan innan praktiken börjat. Då fick jag gå runt och träffa och presentera mig inför de klasser jag skulle ha vilket kändes skönt. Men det var fortfarande pirrigt att träffa eleverna första dagen. Jag insåg dock snabbt att det inte fanns något att vara rädd för då de var snälla och respekterade mig lika mycket som deras riktiga lärare. 

Hoppas att jag svarade på din fråga!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

På denna sida