Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att vara ämneslärarstudent på Stockholms universitet – egentligen?

Hej! Är du intresserad av att bli lärare? Jag heter Daniela och läser min sjätte termin på Ämneslärarprogrammet. Om du har frågor om universitetslivet, hur det är att plugga till lärare eller hur det är att sitta i ett studentråd så tveka inte att kontakta mig här nedanför!

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Är det skillnad på längd på utbildning mellan Ämneslärarprogrammet och andra lärarutbildningar? /Johan

Svar: Hej Johan! Tack för din fråga. Ja, det finns en längdskillnad mellan Ämneslärarprogrammets två olika inriktningar och en längdskillnad mellan Ämneslärarprogrammet och Grundlärarprogrammet. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan är fem år lång. När du läst klart den utbildningen blir du behörig i två ämnen på gymnasieskolan (och även i grundskolan).

Om du istället läser Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 är utbildningen fyra år lång. Du blir då behörig i två ämnen i grundskolan och dessutom behörig lärare i ditt första ämne även på gymnasieskolan. För att bli grundskollärare i årskurs 4-6 är utbildningen också fyra år lång.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga.

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag heter Luz och är intresserad av att studera till lärare. Jag har juristexamen från Dominikanska republiken och håller på att avsluta SVA2. 
Jag pratar spanska och engelska och skulle vilja bli lärare inom dessa ämnen.
Hälsningar, Luz. 

Svar: Hej Luz! Vad trevligt! På denna länk kan du läsa mer om Ämneslärarprogrammet i spanska och engelska: https://www.su.se/sok-kurser-och-program/lsdiy-gyce-1.411968?semester=VT22&eventcode=69307 Där kan du även anmäla dig till utbildningen för vårterminen 2022. Ansökan stänger den 15 oktober så om du vill söka in till nästa termin är det dags att göra det nu!

Stort lycka till!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck

 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag läser min sjätte terminen på Ämneslärarprogrammet, precis som du, fast spanska och engelska. Jag känner att jag inte har fått träffa andra lärarstudenter, och känner att jag har missat mycket på grund av det. Vilka förslag finns det? Tack! /Alezzandro

Svar: Hej Alezzandro! Tack för din fråga, jag förstår precis din situation. Beroende på vilka ämnen man läser inom Ämneslärarprogrammet skiljer sig mängden på just lärarstudenter väldigt mycket. Vissa ämnen är väldigt populära och har således många studenter medan andra har mindre. Personligen har jag svenska som förstaämne och träffade under de terminerna jättemånga lärarstudenter medan i mitt andraämne spanska bara fyra. Nu läser du UVK II och då studerar du bara med lärarstudenter. Mina tips är att när du läser UVK II och III försöka skapa kontakter för då är alla dina kursare lärarstudenter. När du läser Engelska III borde det även finnas en hög grad lärarstudenter då engelska är ett populärt ämne.

Sedan finns även Föreningen Lärarstudenterna som är en förening för alla lärarstudenter på Stockholms universitet. Du kan läsa mer om dem på http://foreningenlararstudenterna.se/. Där tror jag att du kan träffa många lärarstudenter. 

Jag hoppas att mitt svar var till nytta och lycka till!

Med vänliga hälsningar 
Daniela Skymbäck
 ____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur var det att träffa eleverna på din VFU-praktik? Hur kändes det? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Tack så mycket för din fråga! Ska jag vara ärlig så var det jättenervöst men också jätteroligt. Jag fick i god tid innan reda på vilken skola jag skulle ha min VFU-praktik på och kunde därför planera in ett besök på skolan med min handledare redan innan praktiken börjat. Då fick jag gå runt och träffa och presentera mig inför de klasser jag skulle ha vilket kändes skönt. Men det var fortfarande pirrigt att träffa eleverna första dagen. Jag insåg dock snabbt att det inte fanns något att vara rädd för då de var snälla och respekterade mig lika mycket som deras riktiga lärare. 

Hoppas att jag svarade på din fråga!

Med vänliga hälsningar
Daniela Skymbäck 

 ____________________________________________________________________

På denna sida