Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är studierna i pedagogik och folkhälsovetenskap?

Hej! Mitt namn är Emilia, här nedan kan ni se en film om hur det är att plugga kandidatprogrammet i pedagogik och folkhälsovetenskap på Stockholms universitet.

 

 

Sök kurser och program

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag undrar om man behöver vidareutbilda sig efter det här programmet. Jag vill själv jobba med ungdomar med psykisk ohälsa. Räcker det med att gå det här programmet eller måste man fortsätta gå ett annat senare då? Kan man börja jobba på en gång? /Diza

Svar: Hej Diza! Vad roligt att du har hittat hit! Detta beror nog på vad för arbete du tänker dig. Om man ska arbeta inom psykiatrin kan det behövas en vidareutbildning, medan om du vill jobba på Folkhälsomyndigheten i mer förebyggande arbete kan det räcka med denna utbildning. 

Enklast är att kontakta de arbetsplatser du kan tänka dig att arbeta på och höra vad de har för möjligheter samt krav på anställning.

Oavsett så ger denna utbildning möjligheter för vidareutbildning inom olika områden, så du stänger inga dörrar genom att gå den! 

Med vänlig hälsning,
Emilia Borén 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Har du något tips på företag/jobb det går att få tag på under studietiden vid pedagogik och folkhälsovetenskap? Det är väl inte så lätt att få jobb. Går det att arbeta som specialpedagog efter utbildningen? Får man bidrag från CSN under tiden? /Helena

Svar: Hej Helena! Tack för dina frågor! Under min studieperiod har jag arbetat i kundtjänst på deltid och det har gått bra. Här tror jag att det blir en avvägning i hur mycket man hinner att arbeta, som är väldigt individuell. Har inga direkta tips på företag, utan det är nog mer vad man själv känner för att arbeta med på sidan av studierna. 

Ja, denna utbildning är berättigad för CSN, både bidrag och lån. 

Angående om det går att arbeta som specialpedagog tror jag inte att det är möjligt, det verkar som att man behöver ha en lärarexamen innan för det. Du kan läsa mer om utbildningen för specialpedagog här: https://www.su.se/specialpedagogiska-institutionen/utbildning/våra-utbildningar

För mer information får jag hänvisa dig till en studie- och yrkesvägledare, här kan du hitta kontaktuppgifter till dom: https://www.su.se/institutionen-for-pedagogik-och-didaktik/utbildning/kontakt?open-collapse-boxes=anchor-id-2-69571

Har du fler frågor är det bara att återkomma! 

Med vänlig hälsning, 
Emilia Borén 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Får du kandidatexamen i både pedagogik och folkhälsovetenskap? Finns det möjlighet att jobba med vad som helst inom pedagogik eller måste dessa två ämnen höra samman? /Clara

Svar: Hej Clara! Som det är nu får man en kandidatexamen i pedagogik med inriktning folkhälsa. Det betyder att du har gjort ditt examensarbete i huvudämnet pedagogik och folkhälsovetenskap är din specialisering. Du kan självklart arbeta endast inom pedagogik eller bara folkhälsa, eller i en kombo. Det är här intresset kommer börja styra och du ser vad du brinner för! 

Jag själv vill gärna arbeta inom bara folkhälsa och fokusera på psykisk ohälsa hos barn och unga, gärna då de tyngre diagnoserna där man behöver daglig vård, till exempel psykiatri. 

Med vänlig hälsning 
Emilia Borén

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Vad kan man jobba med efter utbildningen? Hur ser arbetsmarknaden ut? /Clara

Svar: Hej Clara, tack för din fråga! Efter att ha gått på detta program kan man arbeta som till exempel hälsopedagog. I denna roll hjälper man exempelvis företag att förstå hur de kan skapa hälsa på en arbetsplats (tänk minska stress och öka inflytande i arbetsfördelning från de anställda).

Arbetsmarknaden varierar år till år om man kollar utifrån folkhälsovetenskapligt program (det som är mest likt innehållsmässigt mot detta program), men man tror att det kommer finnas ett större behov för hälsopedagoger i framtiden.

För pedagogik vågar jag inte svara på hur arbetsmarknaden ser ut, men det finns många möjligheter där också eftersom vi läser om påverkans- och förändringsprocesser som påverkar hela livet. Det är ett bredare ämne så tror intresset får styra lite grann var man vill arbeta inom pedagogik :-)

Finns det fler frågor är det bara att höra av sig! 

Med vänlig hälsning 
Emilia

____________________________________________________________________

På denna sida