Institutionen för ekologi, miljö och botanik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för ekologi, miljö och botanik
Student paper of the week #4

Veckans doktorandpublikation #4

Sjögräsängar och korallrev i västra Indiska oceanen förstörs och en anledning bakom tycks vara överbetning på grund av ett ökat antal sjöborrar. Varför är det så många sjöborrar? Kan en förklaring vara överfiske av deras rovdjur såsom tryckarfiskar, snappers och läppfiskar? Sigi Wallner-Hahn har undersökt om det är något som skulle kunna göras…

Satellite image

Algblomningen i Östersjön kommer allt tidigare

Sommaralgblomningen i Östersjön kommer i genomsnitt nära tre veckor tidigare i dag än för 35 år sedan visar en studie som publiceras i Biogeosciences. Tidsförskjutningen har ansetts vara en trolig framtida effekt av klimatförändringen, men tycks nu alltså redan vara här.

Plantago lanceolata

Många kopplingar inte alltid dåligt för hälsan

Ayco Tack är en av författarna av en artikel som nyligen publicerats i tidskriften Science. Artikeln beskriver en omfattande studie av över 4000 växtpopulationer som infekteras av en patogen svamp. Det oväntade resultatet motsäger vad klassiska ekologiska teorier förutspår.

Borderea pyrenaica

Hög ålder kan öka chansen att överleva

Effekterna av ökande ålder kan skilja sig rejält mellan olika djur- och växtarter. Hos vissa arter ökar till och med sannolikheten att överleva ytterligare ett år eller att reproducera sig med stigande ålder visar en ny studie i tidskriften Nature.

Sök bland våra exjobb

Masterarbete

Student-/medarbetarportal:

Mitt universitet

Interninformation