Forskningsprojekt Algforskarsommar
Algforskarsommar är ett årligt återkommande medborgarforskningsprojekt som samlar in observationer, rapporter och jämförelsematerial från utvalda platser längs hela den svenska Östersjökusten.
De första vårtecknen kom redan i mars, men som vanligt kommer säkert flera bakslag. Vi planerar ändå en tidig start av årets Algforskarsommar, nu när projektet går in på sitt femte år. Det innebär att projektet om när blåstången blir mogen i Östersjön börjar redan i slutet av mars och pågår till slutet av juli. Nu letar vi efter entusiastiska medborgarforskare som kan tänka sig att ta sina algforskarpromenader vid stranden redan i under tidig vår.
Du kan nu vara med och hjälpa forskarna att upptäcka hur Östersjöns algbälte påverkas av ett varmare klimat. Resultaten från tidigare år visar att blåstången mognat mycket tidigare i Östersjön än vad forskarna tidigare trott. Såhär långt tyder resultaten på att förökningen kanske sker två veckor tidigare än på 1990-talet. Eftersom variationen är stor både mellan åren och från Öresund till Umeå gäller det att följa när vattentemperaturen blir tillräckligt hög för att blåstången skall hinna bli mogen och föröka sig just där Du bor. Vi behöver många entusiaster som kan tänka sig att ta sig ut till en strand där det växer blåstång, mäta vattentemperaturen och följa mognadsprocessen under våren.
Vill du hjälpa oss att ta reda på mognadstiden från södra Östersjön till norra Bottenhavet och undersöka eventuella skillnader som kan följa av ett varmare klimat? En sommar vid havet för den som tycker att det känns lite motigt, jobbigt och kallt med just den första uppgiften, finns istället uppgiften att undersöka djurlivet i blåstångsruskor under hela sommaren. Mot slutet av sommaren sätter undersökningen av den höstförökande tången igång.
– Jag hoppas att många får möjligheten att besöka någon strand utmed vår fantastiska Östersjökust och avsätta en stund för att undersöka livet i en tångruska, leta efter höstförökande blåstång eller vara riktigt modig och som ta sig ner i vattnet redan tidigt i vår för att se hur mogen tången blivit på just sin strand, säger professor emeritus Lena Kautsky, som leder forskningsprojektet.
Du som vill delta i Algforskarsommar kan välja mellan de tre olika uppgifterna, och du får gärna göra alla tre! Uppgifterna har ett enkelt upplägg och är perfekta att till exempel göra med familjen på upptäcktsfärd vid havet. Håll ögonen öppna för det kommer att dyka upp en uppgift till sommaren. Den kommer att handla om en annan mycket vanlig art i Östersjön som ofta är blå men också kan vara brun. Mer information om denna fjärde uppgift kommer på hemsidan i juni.
Din insats är värdefull för förståelsen av Östersjöns kustnära ekosystem, tack för att du vill hjälpa till!
Lena Kautsky och Ellen Schagerström
VILL DU OCKSÅ DELTA?
Här finner du all information om hur du kan genomföra uppgifterna, både med videoinstruktioner och som enkla handledningar att skriva ut och ta med sig under uppdraget. Hör gärna av dig till algforskarsommar@su.se för eventuella frågor.
ALGFORSKARSOMMARS UPPGIFTER 2025
När startar blåstångens förökning hos dig i år?
Vilka är smådjuren som lever av tång?
Gå på jakt efter den ovanliga hösttången!
LÖPANDE RAPPORTER FRÅN ALGFORSKARSOMMAR 2025
Hur avgör man utvecklingen av tångens mognad? Rapport 1, vecka 17. (1880 Kb)
RESULTAT FRÅN TIDIGARE SOMRAR
Projektbeskrivning
I projektet Algforskarsommar hjälper allmänheten till att ta fram mer kunskap om hur algbältet fungerar, vad som händer under ytan i våra svenska kustvatten och jämförelser av hur det ser ut på olika platser i Sverige. Deltagarna i Algforskarsommar bidrar med fotografier och rapporter utifrån tre enkla och spännande uppgifter. Resultaten från våra medborgarforskare kommer att sammanställas och publiceras i en vetenskaplig artikel och i en populärvetenskaplig rapport.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Lena Kautsky
Professor Emeritus

Medlemmar
Ellen Schagerström
Forskare
Nyheter
Mer om projektet
Stort intresse för Algforskarsommar – gav forskarna ny kunskap
Många nya deltagare i den andra Algforskarsommaren
Flera naturrum deltar
Algforskarsommar i media
2023
Extrakt: "Forskare efterlyser tidiga tångrapporter från Östersjön"
Natursidan: "Medborgarforskning om blåstång fortsätter"
Curie: "Här tar forskarna hjälp av allmänheten"
2022
Om Algforskarsommar 2022 på Natursidan
MittI: Tranströmers Östersjöar: Evenemang på Östersjödagen
SVT Landet runt: Inslag om Algforskarsommar (41 min in i programmet)
SVT Nyheter: Badare runtom landet bidrar till tångforskning
P4 Sörmland: Lyckad kärleksnatt för blåstången
P4 Stockholm: Bli forskare i sommar! (3 h 17 min in i programmet)
Dagens Nyheter: Så kan du göra världen bättre i sommar
Vetenskapsradion nyheter: Blåstång förökar sig i natt
Vetenskapsradion: Därför förökar sig blåstången i fullmånens sken
Forskning och framsteg: Så kan du hjälpa forskarna i sommar
Vetenskapsradion: Blåstångens fortplantning undersöks – med hjälp av allmänheten
Utflykt bland alger när Naturmorgon spanar efter våren i Östersjön
2021
Om Algforskarsommar 2021 på Natursidan
Västervikstidningen: Utflyktstipset: Hjälp forskarna undersöka alger
SR P1 Godmorgon: Hur påverkar ett förändrat Östersjön klimatet?