Vetenskapsradion sände direkt från Askölaboratoriet efter blåstångens kärleksnatt
Tant tång, professor emeritus Lena Kautsky, talar i Vetenskapsradion om den glädje som blåstången får henne att känna. I programmet förklarar hon varför Östersjöns blåstång förökar sig i fullmåne. Och hur allmänheten kan hjälpa till att undersöka när tången mognar.
Lena Kautsky och Ellen Schagerström förevisar sin algforskning på Askölaboratoriets 60-årsjubileum. Lena Kautsky till vänster med tånghalsband. Foto: Lisa Bergqvist.
Vetenskapsradions reporter Camilla Widebeck tittade på blåstången i lupp, vägledd av Lena Kautsky, för att se om tången mognat till denna fullmåne.
Det var en stilla och fin kväll under veckans fullmåne och Lena Kautsky tror att tången förökade sig längs hela Östersjökusten. Blåstången går på en biologisk klocka för ebb och flod, så trots att Östersjön inte har tidvatten, så är tången fortfarande månstyrd. Att tången styrs av månens rytm gör att ägg och spermier kommer att släppas synkroniserat. Men man vet fortfarande inte om det är ljuset eller gravitationen som gör att tången "vet" att det är fullmåne.
– Kanske kan vi få skicka upp några förökningstoppar till en rymdstation för att se om blåstången kan föröka sig tyngdlöst, säger Lena Kautsky.
Ett varmare Östersjön med flera graders temperaturhöjning
Se vilka smådjur som lever i en tångruska – en av uppgifterna i Algforskarsommar.
När temperaturen stiger i havet kommer blåstången att mogna tidigare och tidigare på året. Genom att allmänheten går ut i sommarens fullmånehelger, så kan forskningen få koll på när tången mognar på olika platser längs kusten.
Forskarna vill också ha allmänhetens hjälp att se vilka djur som lever i blåstången på olika platser längs den svenska ostkusten. På en instruktionsfilm i projektet Algforskarsommar kan den som vill se hur undersökningen går till.
När reporten Camilla Widebeck plockar upp en tångruska för att skaka ur djuren och se vilka arter som gömmer sig i den, så myllrar det av små kräftdjur, tångräkor, tånggråsuggor och tångmärlor. Och en massa snäckor både stor dammsnäcka och båtsnäckor. Tången är Östersjöns skog med ett rikt och myllrande djurliv, som ger både skydd och mat åt många fiskar.
Algforskarsommar är ett årligt återkommande medborgarforskningsprojekt som samlar in observationer, rapporter och jämförelsematerial från utvalda platser längs hela den svenska Östersjökusten.