Intervju med Caroline Forså, doktorand på BUV
I augusti 2024 började Caroline Forså som doktorand på BUV. Hon har tidigare både studerat och arbetat här, men nu är hon alltså tillbaka som forskare. Läs intervjun med henne där hon berättar mer om sig själv och sin forskning.
Berätta lite om dig själv?

Jag heter Caroline Forså och är ny doktorand på Avdelning för förskollärarutbildning och förskoleforskning (FUFF) på BUV. Jag har tidigare arbetat här som adjunkt och undervisat på förskollärarprogrammet. Jag är legitimerad förskollärare och har arbetat i barngrupp i Stockholm. Jag har också undervisat en tid på Göteborgs universitet på deras förskollärarutbildning och så har jag en master i barn- och ungdomsvetenskap. Förutom det har jag läst en termin i USA, där jag läste kurser i konstvetenskap, metafysik, sociologi och psykologi.
Vad kommer din forskning att handla om?
Mitt forskningsprojekt handlar om att undersöka hur barn kommunicerar med varandra om sociala kategorier, mer specifikt ålder och genus, i en förskolekontext. Förskolan är en plats där barn från olika bakgrunder och erfarenheter möts och skapar en gemensam vardag. I förskolans kontext pågår en massa sociala möten mellan barn hela tiden i olika situationer. Projektet närmar sig hur barn mellan varandra undersöker och uppfattar olika sociala kategorier och hur barn mellan varandra provar olika teorier och representationer och gestaltar dessa på olika sätt. Det pågår inkludering, exkludering och gemenskaper kopplat till sociala kategorier som ålder och kön och hur dessa kommuniceras mellan barn är det som studien ska undersöka.
Vad är din egen bakgrund och ingång till ämnet?
Förutom att jag har läst mycket om de är frågorna; maktorienterad forskning, förskoledidaktisk forskning, genusvetenskap och ålderskritiska studier, områden som jag aldrig släpp taget om, så har jag haft ett vetenskapligt intresse. Min målsättning har hela tiden varit forskningsorienterat.
Det finns olika ingångar till ämnet för mig. Som praktiserande förskollärare har jag upplevt hur detta pågående socialiserande om kategorier mellan barn verkar vara väldigt angeläget och meningsfullt för barn att ägna sig åt. Mina erfarenheter som förskollärarutbildare har gett mig blick åt hur forskningsläget används i att ge didaktiska verktyg åt blivande förskollärare att ta med ut i verksamheter. Mitt särskilda intresse för förskoledidaktisk forskning, maktorienterad forskning, genusvetenskap och ålderkritiska studier har genererat ett starkt fortsatt vetenskapligt undrande och tänkande som har fascinerat mig vidare till där jag är idag.
Vad ser du mest framemot som doktorand?
Att få utveckla mitt egna projekt, ta fortsatt del av forskningssamhället, att fortsatt fördjupa mig i forskningsetik och forskaretik och hur vetenskaplig kunskapsproduktion går till. Hela processen är en verkligt spännande sak att gå in i och skapa relationer till.
Vad hoppas du kunna bidra med din forskning?
I relation till rådande forskningläge vill jag särskilt uppmärksamma perspektiv mellan barn, deras teoretiska prövande av att kategorisera varandra genom ålder och genus i outtalade situationer och hur förskolekontexten kan förstås i relation till detta. Studiens kommande design vill jag ska utveckla sätt att metodologiskt studera barns kommunikation i relation till maktorienterade perspektiv. En genomsyrande aspekt av förhoppning av avhandlingen är att möjliggöra verktyg och kompetensutvecklingsaspekter till förskolläraryrket och den viktiga förskolepraktiken.
Sist men inte minst, vad gör du när du inte undervisar, forskar eller skriver på din avhandling?
Jag umgås med mina barn och familj. Jag läser skönlitteratur, och så spelar jag piano, gitarr och sjunger. Jag har varit med i körverksamhet, dirigerat och skrivit körarrangemang. Och så går jag gärna på konserter, teater och konstutställningar. Eller bara dricker en kopp kaffe och tänker, få förunnat!
Senast uppdaterad: 2 oktober 2024
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen