Ny student
Välkommen som ny student hos oss på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen (BUV) och Centrum för barnkulturforskning (CBK). Här kan du läsa om det viktigaste du behöver göra för att få en lyckad terminstart.
Bra att veta inför terminsstart
Innan terminen börjar är det saker som du behöver ordna med för att få en bra start. Börja med att läsa ditt välkomstmejl som du fått av institutionen i samband med att du blivit antagen. Sedan behöver du registrera dig, kolla ditt schema och glöm inte att skaffa din första kurslitteratur, den behöver du ha redan vid kursstart.
Veckan innan terminsstart är det välkomstaktiviteter för alla nya studenter på hela universitetet. Du som ska läsa ett program får en särskild programintroduktion och inbjudan till den.
1. Tacka ja till din utbildningsplats
Antagningsbeskeden till höstterminen publiceras i mitten av juli och till vårterminen i mitten av december. Du som blir antagen till en utbildning behöver tacka ja på antagning.se för att behålla din plats.
Du som står som reserv
Du som har blivit reservplacerad behöver tacka ja på antagning.se för att behålla din reservplats.
Du som har reservplacerats efter det andra antagningsbeskedet eller efter en sen anmälan, tackar ja till erbjuden plats direkt till institutionen.
Om du blir erbjuden en plats på utbildningen
Om institutionen kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked efter registreringsperioden avslutats. Ibland kan reservantagning börja tidigare om det är många som tackar nej till sin plats innan terminstart.
Besked om erbjuden plats får du via e-post och/eller telefon. Du måste tacka ja till platsen inom ett visst datum som framgår i mejlet. Det är därför viktigt att du bevakar den e-post som du använde när du ansökte via antagning.se.
För dig som gjort en sen anmälan
Sista anmälningsdag för respektive ansökningsperiod är den 15 mars inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen. Om det finns plaster kvar efter första antagningsomgången är klar, öppnas utbildningen upp för sen anmälan i mitten av december inför vårterminen och i mitten av juli inför höstterminen.
Vid antagningen behandlas alla som sökt i tid först, sedan de som är reservplacerade. Därefter behandlas ansökningar från sen anmälan. När din sena anmälan har behandlats får du besked via e-post samt ett antagningsbesked. Du tackar ja eller nej till din plats direkt till institutionen.
2. Aktivera ditt universitetskonto
Universitetskontot ger dig tillgång till alla universitetes IT-tjänster, inklusive Ladok för studenter.
Aktivera ditt universitetskonto här
När du har aktiverat ditt universitetskonto kommer du att tilldelas en e-postadress. För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den adressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändelse till en annan e-postadress som du aktivt använder.
3. Hitta din kurssida och schema
I Stockholms universitets utbildningskatalog har varje kurs en egen sida med information. På kurssidan hittar du schema, kursplan, kursbeskrivning och litteraturlista. Där finns även kontaktuppgifter till utbildningsadministratör och kursansvarig lärare.
Sök på kurskod eller kursnamn i utbildningskatalogen.
Studiegång för programstudenter
När du går ett program så läser du dina kurser enligt en bestämd studiegång. I studiegången ser du vilken ordning du läser dina kurser och under vilken termin. Du hittar även länkar till alla kurssidor inom programmet. Studiegången hittar du på programsidan under rubriken "Programöversikt".
4. Registrera dig i tid
Innan terminstart måste du registrera dig på de kurser du ska gå under terminen. I ditt välkomstmejl från institutionen får du veta datum för när registreringen är öppen. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats på utbildningen. På de flesta kurser sker inget traditionellt upprop utan du har tagit din plats på kursen genom att webbregistrera dig. Du måste också vara registrerad för att kunna logga in i på kursens sida i lärplattformen Athena.
Registrerar dig enligt följande:
- Webbregistrera dig i Ladok för studenter - du loggar in med ditt universitetskonto.
- Gå till fliken "Aktuell utbildning".
- Klicka på knappen "Registrering" för din/dina aktuella kurs/kurser för terminen.
- Klicka på "Registrera mig".
Om du får problem med din webbregistrering kontakta utbildningsadministratören för ditt program eller kurs. Kontaktuppgifterna hittar du på kurs- eller programsidan.
Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.
5. Delta i kurs- och programintroduktion
Varje kurs eller program brukar ha en introduktion vid första tillfället på terminen. På Introduktionen får du en mer övergripande information om din kurs eller program som ger dig en bättre förståelse för dess innehåll och upplägg. Information om din introduktion får du i samband med välkomstmejlet inför terminstart.
Välkomstdag för lärarstudenter
Första dagen på terminen får du som ska läsa Förskollärarprogrammet eller Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem en introduktion till ditt program.
Välkomstaktiviteter vid terminstart
Höstterminens välkomstdag på Stockholms universitet äger rum den 30 augusti kl. 13–16. Den dagen gäller för alla nya studenter oavsett programval.
Då blir det mässa, fika, informationspass, speed-friending och sportaktiviteter. Mer detaljerad information om programmet och andra välkomstaktiviteter publiceras längre fram.
Passa gärna på att läsa reportaget från välkomstaktiviterna i januari 2024. Där får du en inblick i hur det är att vara med som ny student.
Välkomstaktiviteter på Stockholms universitet
Studera med funktionsnedsättning
Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för dig med varaktiga funktionsnedsättningar. Målet är att alla studenter ska ha en möjlighet att studera på lika villkor.
Det pedagogiska stödet utgår ifrån dina individuella behov och syftar till att underlätta så du får lika förutsättningar att kunna genomföra dina studier utifrån din funktionsnedsättning.
Du behöver ansöka om pedagogiskt stöd och anpassningar innan du startar din utbildning.
Mer om ansökan om stöd och resurser vid Stockholms universitet
Efter du ansökt om pedagogiskt stöd
Efter att du har ansökt om riktat pedagogisk stöd kommer du ha ett möte med en samordnare på avdelningen för Studenstöd där det klargörs vilket stöd du behöver. Av Studentstöd får du en skriftlig rekommenation om stöd som du sedan ska skicka in till studievägledaren för din utbildning på institutionen. Hur du går tillväga kan du läsa mer om via:
IT-tjänster för studenter
Som student får du via ditt universitetskonto tillgång till flera olika programvaror, digitala verktyg och tjänster. Det är bland annat Office365, e-post, lärplattformen Athena, e-mötesverktyget Zoom och Ladok för studenter. För att få en god start på dina studier är det bra att skaffar det du behöver och lär dig använda program och verktyg.
Du kommer att få använda ett antal olika verktyg men främst är det läroplattformen Athena du kommer att jobba i.
Digitala verktyg och tjänster på Stockholms universitet
Lärplattformen Athena
Athena är Stockholms universitets lärplattform. Den används i undervisningen för uppgifter och kommunikation med lärare och andra studenter.
Hitta information om dina kurser
De flesta kurser har en egen Athena-sida och du får tillgång till din kurssida när du har aktiverat ditt universitetskonto och registrerat dig på kursen. I Athena hittar du bland annat ditt schema, kursplan, kursmaterial och inlämningsuppgifter. Du kan också skicka meddelanden och filer till dina kurskamrater och lärare.
Om du inte hittar din kurs i Athena så kontakta administratören för din kurs eller studentexpeditionen, e-post: studentexpedition@buv.su.se.
Om du har problem med att logga in kan du läsa om hur du felsöker via universitetets Serviceportal.
Kom igång med Athena
Se en instruktionsfilm om hur du använder Athena
Athena som mobilapp
Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till plattformen och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns både för iPhone och Android på respektive app store.
Studie- och karriärvägledning
Om du har frågor om våra utbildningar är du välkommen att kontakta institutionens studie- och karriärvägledare.
Du kan få hjälp med vägledning i frågor om till exempel karriär efter studierna eller om du behöver särskilt pedagogiskt stöd under studietiden eller vill diskutera studieplanering.
Kontakt
Om du har allmänna frågor som rör studier vid institutionen är du välkommen att kontaka vår studentexpedition som bemannas av våra utbildningsadministratörer och studievägledare.
Om du har specifika frågor om ditt program eller kurs se kontaktpersoner på din program- eller kurssida. Se under rubriken "hitta din kurssida och schema" ovan.
- Besöksadress
Rum 102, plan 1 (Entréplan).
Svante Arrhenius väg 21 A.
- Mottagningstider
Måndag-fredag
kl. 12.30-13.00.
- Besöksadress
Plan 4, rum 406.
Svante Arrhenius väg 21 A.
- Mottagningstider
Besökstid enligt överenskommelse.
Senast uppdaterad: 14 augusti 2024
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen