Akademiskt läsande — en osynlig studieaktivitet
Välkommen till en workshop som tar avstamp i aktuell högskoleinriktad pedagogisk forskning. Workshoppen är till för dig som undervisar vid universitetet och som vill utveckla dina kunskaper om akademiskt läsande tillsammans med kollegor.
Om workshoppen
Att läsa akademiska texter är en osynlig studieaktivitet som studenter förutsätts kunna bemästra på egen hand, kanske med hjälp av handfasta tips om studieteknik. Men högskolepedagogisk forskning har visat att endast 20-30 procent av grundstudenterna faktiskt läser hela kurslitteraturen, p g a svag läsförmåga, brist på motivation, tidsbrist eller för att de underskattar läsandets betydelse (se Kerr & Frese 2017 för en forskningsöversikt).
Under denna workshop får du tillfälle att bekanta dig med MARSI-R, en självskattningsskala för femton lässtrategier som ger studenter möjlighet att reflektera över sin akademiska läsförmåga. Vi talar också om model annotations och social annotations som mer konkreta sätt att öka kvalitet och kvantitet i studenters läsande.
Workshopsledare är Kristina Jerner Widestedt vid Institutionen för mediestudier tillsammans med Tore Nilsson vid Institutionen för ämnesdidaktik. Workshoppen hålls på svenska.
Förberedelser
Ta med en text som du använder i din undervisning och som vissa studenter kan uppleva som svår att läsa.
Anmälan
Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.
Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.
Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 3. Studentcentrerad. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att ta tillvara studenters perspektiv och sätta studenters behov i centrum.
Senast uppdaterad: 13 mars 2025
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning