Hantera kontroversiella och känsliga frågor i undervisningen

Workshop

Datum: tisdag 8 april 2025

Tid: 09.00 – 12.00

Plats: Institutionen för pedagogik och didaktik. Våning 5, Rum 2511

I undervisningen kan politiskt kontroversiella och känsliga frågor komma att behandlas vilket kan vara utmanande att hantera som lärare. Vilka strategier och verktyg finns för att hantera dessa situationer? I workshopen diskuteras principer, strategier och verktyg i relation till deltagarnas egna erfarenheter och upplevelser. För dig som vill utveckla din kompetens och ditt självförtroende.

Den här workshoppen är framtagen främst för lärare som undervisar i samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner men universitetslärare från alla områden är välkomna!

 

Om workshoppen

Som lärare behöver du ibland hantera frågor som är politiskt kontroversiella och känsliga inom ramen för ditt ämne, till exempel om rasism, migration, klimatförändringar eller sexuell läggning. Hur kan du hantera dessa frågor på ett sätt som främjar studenternas lärande, kritiska tänkande och demokratiska värderingar? Vilka utmaningar och möjligheter finns i att diskutera dessa frågor i undervisningen?

I denna workshop får du möjlighet att reflektera över din egen roll och praktik som lärare i relation till politiskt kontroversiella och känsliga frågor. Du får också dela och ta del av andra lärares erfarenheter och upplevelser av att hantera dessa frågor . Tillsammans utforskar vi principer, strategier och verktyg som kan stödja dig i att skapa ett tryggt och inkluderande lärandeklimat där studenterna kan utveckla sin förmåga att hantera komplexa och mångfacetterade frågor.

Workshopledare är Pia Karlsson Minganti, universitetslektor vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap. Workshoppen ges på svenska.

Förberedelser     

Fundera över egna erfarenheter från din undervisning där du varit tvungen att hantera kontroversiella och/eller känsliga frågor.

Anmälan

Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.

Anmäl dig här

Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.

Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 2. Förebild och mentor. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för ett professionellt förhållningssätt till undervisning.

Läs mer om det akademiska lärarskapets åtta dimensioner