Pedagogiska principer i praktiken
Workshop
Datum: onsdag 14 maj 2025
Tid: 09.00 – 12.00
Plats: Institutionen för pedagogik och didaktik. Frescativägen 54. Rum 2511
Möjlighet att pröva och praktiskt träna viktiga färdigheter som ökar studenters lyssnande och lärande vid dina seminarier.
Välkommen till en kompetensutvecklande workshop med Centrum för universitetslärarutbildning. Workshoppen vänder sig till dig som är universitetslärare vid Stockholms universitet. Du är antingen ny som seminarieledare och doktorand eller har många undervisningstimmar bakom dig och letar nu nya impulser och utvecklingsmöjligheter för din undervisning.
Om workshoppen
I den här workshoppen vill vi stimulera till eftertanke kring tre övergripande pedagogiska principer:
- Att ta position (leda, visa känslor professionellt, formulera krav, trygghet och tillit)
- Att kommunicera om relationer (kroppsspråk, färdigheter som behövs, retorik, inflytande)
- Att stimulera lärprocesser (experten, tänka förenklat och komplext, situationsanpassa lyssnandet)
Dessa tre principer, som involverar olika och komplementära sätt att förhålla sig till den egna undervisningspraktiken, beskrivs och synliggörs under workshoppen, som utgår ifrån boken ”Pedagogiska principer i praktiken. Beprövade undervisningsgrepp i det praktiska lärarskapet” (Geijer & Scheja, 2021).
Workshopledare är Max Scheja, professor i högskolepedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik och Lotta Jons, universitetspedagogisk utvecklare, Institutionen för ämnesdidaktik. Workshoppen ges på svenska.
Förberedelser
Eventuella förberedelser skickas ut ca en vecka innan workshoppen.
Anmälan
Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.
Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.
Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 2, Förebild och mentor. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för ett professionellt förhållningssätt till undervisning
Senast uppdaterad: 14 november 2024
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning