Forskningsprojekt ALGOTL: Nytt prognossystem för algblomningar för att trygga Gotlands vattenförsörjning
Gotland möter särskilda utmaningar gällande vattenförsörjningen, i synnerhet under vår- och sommarsäsongen. Avsaltning av Östersjöns havsvatten utgör en effektiv vattenresurs som kommer att gynnas av prognostjänster för skadliga algblomningar.
Projektet är ett samarbete mellan Stockholms universitet (MISU och DEEP), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Region Gotland och syftar till att utveckla en ny modelleringsram för operativa prognoser för skadliga algblomningar kopplade till extrema värmeperioder på Gotland. Prognoser ska omfatta både ett tidigt varningssystem och långsiktig utveckling inklusive samhällsmässiga konsekvenser med påverkan av algblomningar på driften av bräckvattenverk och turismen på Gotland. Projektet är finansierat av Formas i utlysningen Hållbar vattenresurshantering 2022.
Projektbeskrivning
Ön Gotland möter särskilda utmaningar gällande tillgången till vatten, i synnerhet under vår- och sommarsäsongen då hundratusentals turister vistas på ön. Avsaltning av Östersjöns havsvatten utgör ett effektivt alternativ för att komplettera kommunalt grundvattenuttag och därmed säkra en hållbar dricksvattenförsörjning. Driften av bräckvattenverk störs av algblomningar som bildas under perioder av värmeböljor sammanfallande med högre vattenbehov. Värmeböljor och algblomningar förutspås öka till följd av klimatförändringar. Det är därför viktigt att utveckla relevanta prognostjänster för att trygga dricksvattenförsörjning på Gotland och andra kustnära näringar och regioner.
Det fyraåriga projektet är ett samarbete mellan Stockholms universitet (MISU och DEEP), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Region Gotland och syftar till att utveckla en ny modelleringsram för operativa prognoser för skadliga algblomningar kopplade till extrema värmeperioder på Gotland. Prognoser ska omfatta både ett tidigt varningssystem och långsiktig utveckling inklusive samhällsmässiga konsekvenser med påverkan av algblomningar på driften av bräckvattenverk och turismen på Gotland.
Projektet bygger på det faktum att fysiska processer och parametrar, som turbulenta havsströmmar, ljusförhållanden och temperatur, i stor grad påverkar spridningen och tillväxten av alger i havsvattnet. Lagrangiska partikelmodeller och biogeokemiska modeller ska utvecklas av Stockholms universitet och integreras med väder- och sjövädertjänsten vid SMHI. Vi ska samverka med Region Gotlands VA-Avdelning och Blått Centrum Gotland som ska bidra med information om vattenverksdriftstörningar samt återkoppla på utvecklade prognoser under projektets gång.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Inga Koszalka
Universitetslektor
Lars Arneborg
Fil Dr, Adjungerad professor
Jonas Nilsson
Miljöstrateg
Medlemmar
Agnes Karlsson
Universitetslektor
Elin Almroth Rosell
Fil Dr
Dimitrios Antivachis
Doktorand
Kristofer Döös
Professor i Klimatmodellering
Nyheter
Mer om projektet
Läs artikeln från FORMAS' nyhetsbrev: "Algblomningens framfart studeras i nytt projekt"