Forskningsprojekt Att skiljas på äldre dar: orsaker till och konsekvenser av skilsmässa sent i livet
Under de senaste 20 åren har skilsmässotalen bland kvinnor och män äldre än 60 år fördubblats i Sverige, i kontrast till den utjämnade trenden i resten av befolkningen. Projektet undersöker orsaker och konsekvenser av att skiljas på äldre dar.
En liknande utveckling med en ökning av skilsmässor bland äldre har observerats i flera andra länder. Utvecklingen är oväntad om man ser till tidigare forskning och teorier om skilsmässor. Att skiljas sent i livet kan potentiellt sett skapa en ekonomiskt sårbar grupp inom befolkningen bland äldre kvinnor. Fortfarande vet man dock väldigt lite om orsakerna och konsekvenserna till ökningen av skilsmässor sent i livet.
Att belysa ämnet är viktigt utifrån ett policyperspektiv så att pensioner, arbetsmarknad, bostadspolitik och äldreomsorg utformas så att de ger en tillräcklig levnadsstandard för denna växande grupp inom befolkningen.
Projektbeskrivning
Vi vet idag mycket lite om skilsmässor som sker sent i livet, samt om orsaker till konsekvenser av den senaste tidens ökning av skilsmässor i denna grupp. I projektet undersöks skilsmässor sent i livet genom fem delprojekt, med potential att göra teoretiskt och empiriskt viktiga bidrag.
Projektet bygger på att olika livserfarenheter skapar olika förutsättningar för skilsmässa och även efter skilsmässa.De två första delprojekten undersöker sannolikheten att skilja sig sent i livet och undersöker dels betydelsen av ekonomiska resurser inom förhållandet, dels betydelsen av komplexa familjestrukturer som styvbarn/barnbarn. Tre av delprojekten handlar om konsekvenser av skilsmässa sent i livet, där vi först undersöker boendesituationen. Därefter analyseras ekonomiska konsekvenser av skilsmässa i Sverige, vilka jämförs med situationerna i Frankrike och Tyskland. I projektet används främst svenska registerdata, som tack vare den höga kvaliteten, detaljrikedomen och storleken möjliggör detaljerade studier av skilsmässa bland äldre.
Data täcker hela den folkbokförda befolkningen födda 1920-1956, vilka uppnådde 60 års ålder före eller under de två senaste decennierna.Projektet ger kunskapsunderlag för politiska frågor kring pension, arbetsmarknad, boende och äldreomsorg med syfte att tillhandahålla god levnadsstandard för en växande del av befolkningen. Det kommer också bidra till den teoretiska utvecklingen då skilsmässor bland äldre måste förstås på nya sätt.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Linda Nathalié Kridahl
Docent i Demografi
Medlemmar
Marianne Abramsson
Prefekt Professor
Ann-Zofie Duvander
Professor i demografi
Jani Turunen
Forskare
Sofi Ohlsson Wijk
Forskare