Vanligare idag att äldre med låg inkomst skiljer sig
Hög inkomst bidrar allt mer till stabila äktenskap bland äldre, visar en ny studie i demografi. Tidigare var förhållandet det omvända – ju högre inkomst desto större var risken för skilsmässa, speciellt bland kvinnor.
Foto: Mostphotos
Studien undersöker personer födda från 1930 till 1956. För männen och kvinnorna i de yngsta årskullarna är trenden tydlig – hög inkomst är kopplat till stabilare äktenskap efter 60 års ålder. Men för de äldsta är förhållandet det omvända.
Det är den första studien som undersöker kopplingen mellan ekonomi och skilsmässa bland personer som är 60 år eller äldre.
– Vi ville visa förändringen över tid och vilka grupper som idag har störst risk att skilja sig, säger Linda Kridahl, som gjort studien tillsammans med Sofi Ohlsson-Wijk och Ann-Zofie Duvander.
Det finns flera skäl till varför det är viktigt att veta mer om vilka som skiljer sig, menar hon.
Linda Kridahl. Foto: Leila Zoubir
– Ekonomiska förutsättningar är starkt kopplat till så mycket annat, till exempel äldre personers möjlighet till en bra levnadsstandard på kort och lång sikt, samtidigt som en skilsmässa förändrar deras nära relationer och sociala nätverk. Sedan är det en ekonomisk fråga på samhällsnivå. Vi måste veta hur kompositionen av den äldre befolkningen ser ut för att kunna planera för att folk blir äldre.
Exempelvis kan det innebära att sociala trygghetssystem, pensionssystem och bostadsstöd måste utformas på ett sätt som bättre möter behoven hos äldre som kan stå inför ekonomiska utmaningar efter en skilsmässa.
I och med att studien är baserad på svenska registerdata över hela befolkningen har forskarna kunnat kartlägga den komplexa relationen mellan ekonomi och skilsmässa bland äldre. Detta är fortfarande unikt om man jämför med andra länder där likande trender bland äldre har uppmärksammats.
Under de senaste 20 åren har skilsmässotalen bland kvinnor och män äldre än 60 år fördubblats i Sverige, i kontrast till den utjämnade trenden i resten av befolkningen. Projektet undersöker orsaker och konsekvenser av att skiljas på äldre dar.
Vid Sociologiska institutionen finns Stockholms universitets Demografiska avdelning (SUDA), en internationell grupp forskare och doktorander som arbetar med olika aspekter av befolkningsdynamik. Demografi är ett av Stockholms universitets ledande forskningsområden. Vi erbjuder masterprogram i demografi samt program i sociologisk demografi på forskarnivå.