Forskningsprojekt Kartläggning av det centralarktiska ekosystemet
Det marina ekosystemet runt Nordpolen, centrala Ishavet, är i snabb övergång från en permanent till en temporär istäckt ocean på grund av den globala uppvärmningen.
Havsisförlusten kommer att möjliggöra sommartillträde till centrala Ishavet för icke-isbrytande fartyg, inklusive fiskefartyg, inom en snar framtid. Bristen på kunskap om centrala Ishavets ekosystem försvårar dock bedömning av hållbarheten för ett potentiella framtida fiske där. För att minska kunskapsbristen har projektet samlat in ekosystemdata under den internationella MOSAiC-expeditionen (2019-2020) och den svenska SAS-Oden-expeditionen (2021). Metoder som användes var akustik i vattenpelare, djuphavsvideoinspelning och organism-, fossil- och eDNA-provtagning riktad mot fisk, bläckfisk och djurplankton. Ytterligare ekosystemdata (fysikaliska, kemiska, biologiska) samlades in av projektets forskare i samarbete med andra forskare ombord på de två expeditionerna. En metadatadatabas som innehåller listor över alla insamlade prover och data som är relevanta för framtida fiskebedömningsstudier levereras till Europeiska kommissionen i slutet av projektet.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Pauline Snoeijs Leijonmalm
Professor
Medlemmar
Helen Coxall
Professor i marin mikropaleontologi
Christian Stranne
Universitetslektor i maringeofysisk kartering och modellering, docent
Flor Vermassen
Forskare
Javier Vargas Calle
Publikationer
Snoeijs-Leijonmalm, P. and the SAS-Oden 2021 Scientific Party (2022)
Expedition Report SWEDARCTIC Synoptic Arctic Survey 2021 with icebreaker Oden. Swedish Polar Research Secretariat. 300 pp.