Forskningsprojekt Making Time: Organiserad arbetskraft och politiken kring vårdledighet
Vårdledighet, rätten att ta ledigt för omsorg, är en viktig del av hållbart arbete och en ovanlig välfärdsreform. Med kvinnor som majoritet bland fackmedlemmar i många länder, utforskar detta projekt hur och när fackföreningar driver vårdledighetspolitik och vilken effekt detta har.

Att främja balans mellan arbete och privatliv har varit i fokus för de senaste direktiven från Europeiska kommissionen och en källa till politisk innovation i flera länder. Socialpolitik som möjliggör tid för familj och egenvård är viktiga verktyg för att bygga ett hållbart arbetsliv, men tillgången till sådana verktyg varierar avsevärt mellan länder. Fackföreningar kan spela en viktig roll i utvecklingen av lagstadgade rättigheter och skydd relaterade till vårdledighet, särskilt eftersom kvinnor fortfarande utför en stor del av arbetet i hemmet och nu utgör en majoritet eller nära majoritet av fackmedlemmarna i många länder.
Detta projekt kommer att använda en ny, blandad metod för att undersöka organiserade arbetares relationer till nationella ledighetspolicyer som ger rätt till ledighet från arbetet för att möta omsorgsbehov, inklusive ledighet för att ta hand om ett barn, en åldrande förälder, en sjuk partner eller för att möta egna behov genom sjukledighet eller funktionsnedsättningsförmåner. Kvantitativa analyser kommer att undersöka relationen mellan fackföreningar och politik i rika demokratier från och med 1965, och kvalitativa analyser kommer att studera fackföreningarnas policyarbete i Irland, Frankrike och Nederländerna. Analyser av prediktorer kommer att skilja mellan olika typer av sociala förmåner, beakta skillnader mellan fackföreningar och de typer av arbetstagare de representerar, undersöka mekanismerna bakom fackföreningars potentiella påverkan på politiken samt jämföra fackföreningars relation till policy i olika institutionella kontexter.
Ett centralt mål är att integrera de tvärvetenskapliga fälten för jämförande policyanalys och forskning om sociala rörelser för att främja jämförande arbetsmarknadsstudier och utveckla nya teorier om relationen mellan fackföreningar och politik. Projektet kommer dessutom att utveckla data-infrastrukturer och erbjuda efterlängtad longitudinell, jämförande data om olika typer av vårdledighetsbestämmelser. Sammantaget syftar projektet till att bedöma i vilken utsträckning organiserade arbetare kan vara en partner i att utveckla socialpolitik som främjar ett hållbart arbetsliv i framtiden.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Cassandra Engeman
Forskare
