Forskningsprojekt Oviss framtid och historia?
Projektet undersöker otrygga jobb i Sverige sedan 1960-talet. Fokus ligger på oregelbundna avtal, anställningsinstabilitet och arbetslöshet. Vi studerar långsiktiga trender, kortvariga svängningar och hur inkomster och hälsa påverkas. Vi jämför skillnader beroende på utbildning, kön, invandrarbakgrund och var man bor.

Projektet Oviss framtid och historia? En undersökning av osäkra arbetsliv och deras samband med hälsa och karriärsutveckling i Sverige över sex årtionden belyser hur utbrett osäkert arbete är i Sverige och hur det upplevs genom hela yrkeslivet, med fokus på irreguljära arbetskontrakt, anställningsinstabilitet och arbetslöshet från 1960-talet fram till början av 2020-talet. En huvudfråga är att skilja långsiktiga trender från mer kortvariga svängningar, ur både individuell och historisk synvinkel. Vi undersöker också hur variationer i otrygga arbetsvillkor påverkar inkomster och hälsa på längre sikt, samt hur utvecklingen skiljer sig beroende på utbildningsnivå, kön, invandrarbakgrund och var man bor.
Analyserna bygger på levnadsnivåundersökningen (LNU), ett omfattande datamaterial som följer samma individer över tid och kan kopplas till årliga registerdata. Detta möjliggör studier av flera former av otrygghet i arbetslivet som tidigare inte granskats i ett så långt tidsperspektiv. För att få en större befolkningsbas, särskilt i frågor om regionala skillnader, kompletteras LNU med data för hela befolkningen. Jämförelser mellan olika urvalsgrupper ger dessutom ytterligare insikter om hur otrygga arbetslivsförhållanden varierar.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Johan Westerman
Forskare

Medlemmar
Erik Bihagen
Professor

Karin Halldén
Forskare
Roujman Shahbazian
Forskare
