Forskningsprojekt Vabbande föräldrar på en ojämställd arbetsmarknad
Varierar tillfällig föräldrapenning för vård av barn och dess löneeffekt med socioekonomisk position och familjesituation?
Jämställdhet har länge varit på den politiska agendan i Sverige men ändå kvarstår betydande könsskillnader i arbete och omsorg. Det får konsekvenser för många aspekter av kvinnors och mäns liv, inte minst arbetslivet. Detta projekt handlar om en typ av omsorg som har studerats väldigt lite: Tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab).
Vab är en viktig del av småbarnslivet för föräldrar. Det är också analytiskt intressant eftersom vab speglar hur föräldrar fördelar arbete och omsorg i familjen mer generellt. Det är sannolikt att frånvaro pga vab påverkar arbetets organisering och därmed den anställdas lön. Ett rimligt antagande är att konsekvenserna av vab varierar med socioekonomisk position och arbetsförhållanden men detta har hittills knappast studerats.
Med hjälp av omfattande register- och survey-data och statistiska metoder för longitudinell analys belyser det här projektet behovet av och möjligheten att använda sig av den generösa försäkringen, och dess löneeffekter, i olika grupper av föräldrar. Fäder och mödrar, föräldrar i olika socioekonomiska positioner och föräldrar i intakta familjer, ombildade familjer och separerade/skilda föräldrar jämförs.
Analyser av vab ger unika möjligheter att särskilja några av de viktigaste teoretiska förklaringarna till fördelningen av omsorg mellan kvinnor och män. Fördelar föräldrar omsorgen mellan sig utifrån vad som är ekonomiskt rationellt givet könsskillnaderna på arbetsmarknaden eller gör de kön genom arbete och omsorg?
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Katarina Boye
Universitetslektor