Nytt marint nätverk vid Stockholms universitet
Stockholms universitet har startat ett nytt nätverk för marin forskning. Nätverket syftar till att stärka samverkan, kunskapsutbyte och synlighet för marin forskning vid hela universitetet.

Vid ett uppstartsmöte i slutet av vårterminen 2025 lanserades Stockholms universitets nya nätverk för marin forskning. Bakom initiativet står Bolincentret för klimatforskning, Stockholm Resilience Centre och Östersjöcentrum. Nätverket syftar till att koppla samman forskare som studerar havsrelaterade ämnen från olika vetenskapliga perspektiv vid Stockholms universitet, såväl inom naturvetenskap som samhällsvetenskap, juridik och humaniora.
Samarbete ledord för nätverket
På uppstartsmötet gav forskare från Bolincentret för klimatforskning, Stockholm Resilience Centre och Östersjöcentrum korta presentationer om aktuell forskning och forskningsinfrastruktur men diskuterade också kunskapsutbyte. "Samarbete" var ett ofta använt ord både i diskussionen och när deltagarna ombads sammanfatta sina förväntningar på det nya nätverket.
– Jag är övertygad om att det här nätverket är ett lysande initiativ som inte bara kommer att stärka vår redan framstående marina forskning utan också bidra till att visa upp bredden och djupet i vår expertis, säger Martin Jakobsson som är prorektor vid Stockholms universitet.
Ilona Riipinen, direktör för Bolincentret för klimatforskning tillägger:
– Det finns en betydande vetenskaplig potential i att kombinera dessa expertområden. Genom det nya nätverket kan vi stärka kontakterna och främja tvärvetenskapliga samarbeten mellan forskare vid Stockholms universitet genom aktiviteter som seminarier och tematiska workshops.
– Nätverket välkomnar bidrag från forskare som vill vara med och utveckla och forma den här satsningen. Vi vill utforska nya idéer och driva den marina kunskapen framåt, säger Thorsten Blenckner, docent vid Stockholm Resilience Centre.
I höst ordnas tematiska workshops, forskningsdialoger och policyevenemang som syftar till att främja tvärvetenskapligt samarbete och uppsökande verksamhet. Alla kollegor uppmuntras att bidra med idéer och engagera sig i kommande aktiviteter för att hjälpa till att forma nätverkets framtid.
– Tillsammans bygger vi en starkare och mer sammanhållen marin forskarmiljö vid Stockholms universitet. Håll ögonen öppna!, säger Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum.
Har du inte fått utskick och nyheter om det marina nätverket? Anmäl dig till ostersjocentrum@su.se
Stockholms universitets Östersjöcentrum
Bolincentret för klimatforskning
Stockholm Resilience Centre
Senast uppdaterad: 30 juni 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen