Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Barnkultur II

Vill du fördjupa dina kunskaper om barnkultur? I fortsättningskursen ges flera perspektiv på förutsättningarna för barnens och barnkulturens plats i samhället. Du får lära dig mer om barndomens villkor, digitala mediers möjligheter och begränsningar samt om barns egna upplevelser av kultur.

allvarliga unga skådespelare i fantasifulla kostymer
Foto: Scott Griessel /Mostphotos

Barnkultur II är en omväxlande kurs som dels diskuterar många olika kulturformer, dels erbjuder en stor variation av undervisnings- och examinationsformer. Du får mer kunskap om alltifrån litteratur, film och teater för barn till fanfiction, cosplay och spelvideos. Dessa kulturuttryck, i sin tur, belyses ur en rad viktiga samhällsperspektiv, såsom maktrelationer mellan barn och vuxna, barns yttrandefrihet och delaktighet samt deras rätt till kulturupplevelser. Under kursens gång blir det verkligen tydligt att Barnkultur är ett utpräglat tvärvetenskapligt kunskapsområde!

Barnkultur II är en fortsättningskurs där du på många olika sätt fördjupar och vidgar dina kunskaper om barnkultur från första terminen. Begreppen barn och barndom problematiseras till exempel ytterligare genom att belysas ur flera teoretiska perspektiv. Barns och ungas mediekulturer diskuteras som en kreativ, social och politisk möjlighet. Du kommer också studera barns och ungas tolkningar av barnkultur i en delkurs om receptionsstudier för att få bättre förståelse för den unga publikens kulturupplevelser. Terminen avslutas med ett handlett uppsatsarbete där du utforskar ett område du själv tycker är särskilt intressant. 

Under Barnkultur II övar du din förmåga att metodiskt söka och samla information, analysera olika kulturuttryck samt självständigt formulera och lösa problem. Därför ger dig kursen mycket goda förutsättningar för fortsatta studier inom humaniora och samhällsvetenskap, exempelvis kursen Barnkultur III. Med sin bredd och fördjupning ger dig Barnkultur II även förutsättningar för att arbeta med frågor som rör barn- och ungdomskultur inom kulturinstitutioner och förvaltning liksom inom utbildningssektorn.

  • Kursupplägg

    Kursen är på 30hp och läses på heltid under vårterminen, period A-D. 

    VT25: vecka 04-24 (20/1 - 9/6)

    Kursbeskrivningar:

    Kursbeskrivning BK01II/BK31II VT25 campus (212 Kb)

    Kursbeskrivning BK01II BK40II VT25 Barns och ungas upplevelser av kultur (248 Kb)

    Kursbeskrivning BK10II BK01II Barndomssociologi VT25 (105 Kb)

    Kursbeskrivning uppsatskurs BK01II VT25 (176 Kb)

    Kursbeskrivningarna publiceras ca en månad före respektive delkurs startar.

    En detaljerad studieplanering finns på kurssajten på lärplattformen Athena, som du kommer åt när du har registrerat dig på kursen.

    Delkurser

    Barnkultur II består av fyra delkurser, varav de tre första går att läsa som fristående kurser.

    1. Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Med utgångspunkt i barns och ungas interaktion med samtida mediekulturer ger kursen kunskap om hur den digitala kulturen utmanar och överskrider en rad gränser mellan t ex barn och vuxna, konsumtion och kreativitet, upphovsperson och publik samt mellan olika kulturella uttryck. Genom studier av sociala praktiker kopplade till exempelvis rörliga bildmedier, datorspelande, fanfiction, cosplay, sociala medier och bildskapande belyses hur samtida medier dels är sammanlänkade med traditionella kulturuttryck, dels befäster och utmanar åldershierarkier. Barns och ungas mediekulturer analyseras utifrån begrepp som deltagarkultur, intermedialitet, transmedialitet, medielitteracitet, mediehierarki, medieekologi och mediepanik.

     

    2. Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Receptionsstudier är ett sätt att synliggöra tolkningar av kultur. I denna kurs studeras särskilt barns och ungas upplevelser av kultur i relation till vuxnas tolkningar och intentioner. Hur kultur upplevs och tolkas beror på vår förförståelse, tidigare erfarenheter och kontext. Sammanhanget i vilket barn och unga tar del av kultur, ofta förskola och skola, påverkar således deras upplevelse, liksom relationerna till de vuxna som på olika sätt är involverade i förmedlingen. Flera konstnärliga områden – litteratur, scenkonst och rörlig bild – berörs, och i fokus står det som är centralt i barns och ungas tolkningar av kultur. Begreppen mening, meningsskapande och tolkning är viktiga i kursen och behandlas med utgångspunkt i ett hermeneutiskt perspektiv. Vikt läggs också vid forskningsetiska och metodiska aspekter gällande forskning som involverar barn och unga för att ge perspektiv på hur forskning om barns och ungas reception genomförs.

     

    3. Barndomssociologi och barnkultur, 7,5 hp

    Delkursen behandlar barndomssociologi i relation till barnkultur som ämnesområde och ger kunskap om teoretiska och metodiska principer inom fältet. Tonvikt läggs på barndom som socialt konstruerad och barndom i relation till andra sociala kategoriseringar. Kursen ger kunskap om teoretiska nyckelbegrepp inom fältet samt dess utveckling från den senare delen av 1900-talet till idag.

     

    4. Uppsats, 7.5 hp

    Terminens sista delkurs syftar till att ge kunskap om ämnets vetenskapliga grund samt tillämpliga metoder inom huvudområdet barnkultur. Detta görs genom att studenten genomför en fördjupad studie inom en del av området i form av en uppsats. Delkursen utvecklar därigenom studentens förmåga att självständigt söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information samt att identifiera, formulera och utifrån en vald teoretisk ansats analysera och diskutera en adekvat forskningsfråga. Vidare syftar delkursen till att utveckla studentens förmåga att skriftligt och muntligt presentera vetenskapliga resultat samt att på ett akademiskt korrekt vis granska en annan uppsats

     

    Undervisning

    Undervisningen, som bedrivs av aktiva forskare inom fältet, består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten samt individuell och gruppvis handledning. Under kursen görs studiebesök på museum, teater och/eller andra barnkulturinstitutioner. Vidare deltar studenterna även i ett barnkultursymposium där aktuell forskning förmedlas.

    Examination

    Kursen examineras genom individuella skriftliga uppgifter (hemtentamen), samt genomförande av uppsats och uppsatsopponering.

    Examinator

    Kursansvarig för Barnkultur II

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Delkurs 1: Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Malena Janson, e-post: malena.janson@barnkultur.su.se

    Delkurs 2: Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Ellinor Lidén,  e-post: ellinor.liden@barnkultur.su.se

    Delkurs 3: Barndomssociologi och barnkultur, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkurs 4: Uppsats, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Centrum för barnkulturforskning (CBK)

    Kursen anordnas av Centrum för barnkulturforskning (CBK), som tillhör Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen.

    Centrum för barnkulturforskning inrättades vid Stockholms universitet 1980 som ett särskilt centrum med uppgift att befrämja kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur.

    På buv.su.se/cbk kan du läsa mer information om vår organisation.

  • Kontakt

    Om du har frågor om kursens innehåll och betygsrapportering, kontakta kursansvarig lärare. Om du har studieadministrativa frågor som rör till exempel behörighet, registrering eller Athena m.m., kontakta kursadministratören.
     

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Kursansvarig för Barnkultur II

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Delkurs 1: Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Malena Janson, e-post: malena.janson@barnkultur.su.se

    Delkurs 2: Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Ellinor Lidén,  e-post: ellinor.liden@barnkultur.su.se

    Delkurs 3: Barndomssociologi och barnkultur, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkurs 4: Uppsats, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

     


    Kursadministratör: Studentexpeditionen, e-post: cbk@barnkultur.su.se


    Hitta till oss

    Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen finner du vid campusområdet Frescatibackehusen, Svante Arrhenius väg 21 A.

    Svante Arrhenius väg 21 A, Google maps
    Campusområdet, Stockholms universitet


    Studentinformation

    Studentexpedition vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
    Studie- och karriärvägledning för utbildningen