Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Barnkultur II

Vill du fördjupa dina kunskaper om barnkultur? I fortsättningskursen ges flera perspektiv på förutsättningarna för barnens och barnkulturens plats i samhället. Du får lära dig mer om barndomens villkor, digitala mediers möjligheter och begränsningar samt om barns egna upplevelser av kultur.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen att studera vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen!

Ung kvinnlig student i bibliotek. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos.

Tacka ja till din utbildningsplats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad till någon av våra kurser måste tacka ja till platsen senast den 16 december.

Utöver detta behöver du även registrera dig i Ladok under perioden 7 - 12 januari. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats på programmet.

Tacka ja eller nej på antagning.se

Du kommer även få ett välkomstmejl från institutionen i samband med att det andra antagningsbeskedet skickas ut den 19 december från antagning.se. I välkomstmejlet hittar du viktig information inför kursstart. Nedan finner du den viktigaste informationen sammanfattad.

Aktivera ditt universitetskonto

Aktiveringen av universitetskonton öppnar den 7 januari.
Aktivera ditt universitetskonto här

När du har aktiverat ditt universitetskonto kommer du att tilldelas en e-postadress. För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den adressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändelse till en annan e-postadress som du aktivt använder.

Registrera dig på din kurs

Innan terminen startar måste du registrera dig på de kurser du ska läsa under terminen. Du måste först ha aktiverat ditt universitetskonto för att kunna registrera dig.

Registreringen är öppen 7-12 januari.

Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats på kursen.

Så här registrerar du dig:

  • Registrera dig i Ladok för studenter - Gå till du loggar in med ditt universitetskonto.
  • Gå till fliken "Aktuell utbildning".
  • Klicka på knappen "Registrering" för den aktuella kursen.
  • Klicka på "Registrera mig".

Om du inte fått något välkomstmejl eller får problem med registreringen så mejla kursadministratören senast sista registreringsdag den 12 januari, så får du hjälp med registreringen. Om du inte hör av dig innan sista registreringsdagen förlorar du din plats.
Kontaktuppgifter till kursadministratören hittar du längst ned på sidan under "Kontakt".

Om du är antagen eller reservplacerad med villkor

För dig som blivit antagen eller reservplacerad med villkor så innebär det att du inte uppfyllde behörighetskraven när du ansökte, men att du bedriver högskolestudier och har förutsättningar att uppfylla behörighetskraven vid kursens start.

Du måste uppfylla behörighetskraven vid kursens start för att du ska kunna registrera dig och börja utbildningen.

Före kursstart måste du därför kontakta kursadministratören vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen och visa att du uppfyller behörighetskravet fullt ut. Om du uppfyller kravet så tas villkoret bort och du kan registreras på kursen. Detta måste vara klart senast vid kursstart.

Behörighet, urval och antagningsstatistik

För dig som ska betala studieavgift

Om du ska betala studieavgift får du också status som antagen eller reservplacerad med villkor. Din betalning måste ha tagits emot av universitetet innan villkoret kan tas bort. Detta måste vara klart före kursstart.
Anmälnings- och studieavgifter

Om du har frågor gällande antagen med villkor vänligen kontakta:
Antagningsenheten på Stockholms universitet

Reservantagning

Du som har blivit reservplacerad vid första antagningsbeskedet behöver först tacka ja på www.antagning.se senaste den 16 december för att behålla din reservplats. 

Du som är reservplacerad efter det andra antagningsbeskedet eller efter en sen anmälan och blir antagen, tackar ja till erbjuden plats direkt till institutionen. Om du blir erbjuden en plats blir du kontaktad via mejl och/eller telefon. Du måste tacka ja till platsen inom ett visst datum som framgår i mejlet. Det är därför viktigt att du bevakar den e-post som du använde när du ansökte via antagning.se.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

allvarliga unga skådespelare i fantasifulla kostymer
Foto: Scott Griessel /Mostphotos

Barnkultur II är en omväxlande kurs som dels diskuterar många olika kulturformer, dels erbjuder en stor variation av undervisnings- och examinationsformer. Du får mer kunskap om alltifrån litteratur, film och teater för barn till fanfiction, cosplay och spelvideos. Dessa kulturuttryck, i sin tur, belyses ur en rad viktiga samhällsperspektiv, såsom maktrelationer mellan barn och vuxna, barns yttrandefrihet och delaktighet samt deras rätt till kulturupplevelser. Under kursens gång blir det verkligen tydligt att Barnkultur är ett utpräglat tvärvetenskapligt kunskapsområde!

Barnkultur II är en fortsättningskurs där du på många olika sätt fördjupar och vidgar dina kunskaper om barnkultur från första terminen. Begreppen barn och barndom problematiseras till exempel ytterligare genom att belysas ur flera teoretiska perspektiv. Barns och ungas mediekulturer diskuteras som en kreativ, social och politisk möjlighet. Du kommer också studera barns och ungas tolkningar av barnkultur i en delkurs om receptionsstudier för att få bättre förståelse för den unga publikens kulturupplevelser. Terminen avslutas med ett handlett uppsatsarbete där du utforskar ett område du själv tycker är särskilt intressant. 

Under Barnkultur II övar du din förmåga att metodiskt söka och samla information, analysera olika kulturuttryck samt självständigt formulera och lösa problem. Därför ger dig kursen mycket goda förutsättningar för fortsatta studier inom humaniora och samhällsvetenskap, exempelvis kursen Barnkultur III. Med sin bredd och fördjupning ger dig Barnkultur II även förutsättningar för att arbeta med frågor som rör barn- och ungdomskultur inom kulturinstitutioner och förvaltning liksom inom utbildningssektorn.

  • Kursupplägg

    Kursen är på 30hp och läses på heltid under vårterminen, period A-D. 

    VT25: vecka 04-24 (20/1 - 9/6)

    Kursbeskrivningar:

    Kursbeskrivning BK01II BK40II VT25 Barns och ungas upplevelser av kultur (248 Kb)

    Kursbeskrivningarna publiceras ca en månad före respektive delkurs startar.

    En detaljerad studieplanering finns på kurssajten på lärplattformen Athena, som du kommer åt när du har registrerat dig på kursen.

    Delkurser

    Barnkultur II består av fyra delkurser, varav de tre första går att läsa som fristående kurser.

    1. Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Med utgångspunkt i barns och ungas interaktion med samtida mediekulturer ger kursen kunskap om hur den digitala kulturen utmanar och överskrider en rad gränser mellan t ex barn och vuxna, konsumtion och kreativitet, upphovsperson och publik samt mellan olika kulturella uttryck. Genom studier av sociala praktiker kopplade till exempelvis rörliga bildmedier, datorspelande, fanfiction, cosplay, sociala medier och bildskapande belyses hur samtida medier dels är sammanlänkade med traditionella kulturuttryck, dels befäster och utmanar åldershierarkier. Barns och ungas mediekulturer analyseras utifrån begrepp som deltagarkultur, intermedialitet, transmedialitet, medielitteracitet, mediehierarki, medieekologi och mediepanik.

     

    2. Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Receptionsstudier är ett sätt att synliggöra tolkningar av kultur. I denna kurs studeras särskilt barns och ungas upplevelser av kultur i relation till vuxnas tolkningar och intentioner. Hur kultur upplevs och tolkas beror på vår förförståelse, tidigare erfarenheter och kontext. Sammanhanget i vilket barn och unga tar del av kultur, ofta förskola och skola, påverkar således deras upplevelse, liksom relationerna till de vuxna som på olika sätt är involverade i förmedlingen. Flera konstnärliga områden – litteratur, scenkonst och rörlig bild – berörs, och i fokus står det som är centralt i barns och ungas tolkningar av kultur. Begreppen mening, meningsskapande och tolkning är viktiga i kursen och behandlas med utgångspunkt i ett hermeneutiskt perspektiv. Vikt läggs också vid forskningsetiska och metodiska aspekter gällande forskning som involverar barn och unga för att ge perspektiv på hur forskning om barns och ungas reception genomförs.

     

    3. Barndomssociologi och barnkultur, 7,5 hp

    Delkursen behandlar barndomssociologi i relation till barnkultur som ämnesområde och ger kunskap om teoretiska och metodiska principer inom fältet. Tonvikt läggs på barndom som socialt konstruerad och barndom i relation till andra sociala kategoriseringar. Kursen ger kunskap om teoretiska nyckelbegrepp inom fältet samt dess utveckling från den senare delen av 1900-talet till idag.

     

    4. Uppsats, 7.5 hp

    Terminens sista delkurs syftar till att ge kunskap om ämnets vetenskapliga grund samt tillämpliga metoder inom huvudområdet barnkultur. Detta görs genom att studenten genomför en fördjupad studie inom en del av området i form av en uppsats. Delkursen utvecklar därigenom studentens förmåga att självständigt söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information samt att identifiera, formulera och utifrån en vald teoretisk ansats analysera och diskutera en adekvat forskningsfråga. Vidare syftar delkursen till att utveckla studentens förmåga att skriftligt och muntligt presentera vetenskapliga resultat samt att på ett akademiskt korrekt vis granska en annan uppsats

     

    Undervisning

    Undervisningen, som bedrivs av aktiva forskare inom fältet, består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten samt individuell och gruppvis handledning. Under kursen görs studiebesök på museum, teater och/eller andra barnkulturinstitutioner. Vidare deltar studenterna även i ett barnkultursymposium där aktuell forskning förmedlas.

    Examination

    Kursen examineras genom individuella skriftliga uppgifter (hemtentamen), samt genomförande av uppsats och uppsatsopponering.

    Examinator

    Kursansvarig för Barnkultur II

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Delkurs 1: Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Malena Janson, e-post: malena.janson@barnkultur.su.se

    Delkurs 2: Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Ellinor Lidén,  e-post: ellinor.liden@barnkultur.su.se

    Delkurs 3: Barndomssociologi och barnkultur, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkurs 4: Uppsats, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Centrum för barnkulturforskning (CBK)

    Kursen anordnas av Centrum för barnkulturforskning (CBK), som tillhör Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen.

    Centrum för barnkulturforskning inrättades vid Stockholms universitet 1980 som ett särskilt centrum med uppgift att befrämja kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur.

    På buv.su.se/cbk kan du läsa mer information om vår organisation.

  • Kontakt

    Om du har frågor om kursens innehåll och betygsrapportering, kontakta kursansvarig lärare. Om du har studieadministrativa frågor som rör till exempel behörighet, registrering eller Athena m.m., kontakta kursadministratören.
     

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Kursansvarig för Barnkultur II

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkursansvariga och examinatorer på respektive delkurs:

    Delkurs 1: Barns och ungas mediekulturer, 7.5 hp

    Malena Janson, e-post: malena.janson@barnkultur.su.se

    Delkurs 2: Barns och ungas upplevelser av kultur, 7.5 hp

    Ellinor Lidén,  e-post: ellinor.liden@barnkultur.su.se

    Delkurs 3: Barndomssociologi och barnkultur, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

    Delkurs 4: Uppsats, 7.5 hp

    Ylva Lorentzon, e-post: ylva.lorentzon@buv.su.se

     


    Kursadministratör: Studentexpeditionen, e-post: cbk@barnkultur.su.se


    Hitta till oss

    Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen finner du vid campusområdet Frescatibackehusen, Svante Arrhenius väg 21 A.

    Svante Arrhenius väg 21 A, Google maps
    Campusområdet, Stockholms universitet


    Studentinformation

    Studentexpedition vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
    Studie- och karriärvägledning för utbildningen