Forskningspraktik i biologi II
Med forskningspraktik i biologi kan du fördjupa din förståelse för hur vetenskapliga studier bedrivs. Genom att delta i det dagliga arbetet får du en insikt i hur verksamheten ser ut vid en biologisk institution.
Forskningspraktik i biologi II bygger på de kunskaper och erfarenheter du tillägnat dig i forskningspraktik i biologi I. Målet är att du ska bli väl förtrogen med metoderna du använder så att du kan beskriva dem och förklara olika metodval. Du förväntas också kunna diskutera problem och utmaningar du mött under praktiken och hur man löser dem. Och inte minst ska du kunna reflektera över vad du lärt dig under praktiken och identifiera dina behov av ytterligare kunskap. Viktiga förmågor såväl för dina fortsatta studier som framtida arbete.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Välkommen till vårterminen 2025 på BIG! Öppna här, läs och hör av dig om du har frågor.
Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Men det är viktigt att du bara registrerar dig på kurser du verkligen planerar att gå, annars tar du plats för någon annan.
Registreringsperioder våren 2025
OBS! För att vi ska kunna ge alla studenter effektiv hjälp bör du innan registrering noga läsa informationen för antagna studenter på vår webb.
- Registrering för samtliga kurser öppnar 7e januari och stänger söndagen drygt en vecka innan kursstart.
- Praktik, forskningspraktik och examensarbeten på avancerad nivå är öppna för registrering hela terminen (se mer i informationen till antagna i länken ovan).
Om du har problem att registrera dig ska du kontakta vår studentexpedition senast sista registreringsdag. Annars förlorar du platsen på kursen.
Reservplats
Om du har fått en reservplats kan du komma in på din önskade utbildning om någon tackar nej till sin plats. Du måste i så fall bekräfta att du vill ha platsen genom att delta på reservuppropet för respektive kurs. Undantaget är praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå, där det krävs en godkänd arbetsplan för att bli antagen, för mer information se länken nedan.
Mer information om dina studier hos oss
På vår webbplats hittar du mer information kring dina studier hos oss.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Forskningspraktik i biologi II bygger på de kunskaper och erfarenheter du tillägnat dig i forskningspraktik i biologi I. Målet är att du ska bli väl förtrogen med metoderna du använder så att du kan beskriva dem och förklara olika metodval. Du förväntas också kunna diskutera problem och utmaningar du mött under praktiken och hur man löser dem. Och inte minst ska du kunna reflektera över vad du lärt dig under praktiken och identifiera dina behov av ytterligare kunskap. Viktiga förmågor såväl för dina fortsatta studier som framtida arbete.
-
Kursupplägg
Forskningspraktik i biologi II genomförs i en forskargrupp vid en biologisk insitution inom Stockholms universitet. Du väljer själv om du vill göra praktiken i samma forskargrupp som forskningspraktik i biologi I eller om du vill vara i en annan forskargrupp. Precis som i första kursen så är det dina intressen och mål som styr valet.
Undervisning
Undervisningen under forskningspraktiken sker genom handledning. Under kursen deltar du i det dagliga arbetet i forskargruppen, vilket exempelvis kan inkludera laborationer, fältarbete, dataanalyser, inläsning av litteratur, seminarier och gruppmöten. I kursen ingår också att dokumentera planering, genomförande och reflektioner av arbetet i en loggbok. Precis som för Forskningspraktik i biologi I.
Examination
Forskningspraktiken examineras utifrån din loggbok som för Forskningspraktik i biologi II ska kompletteras med en reflektion, där du visar att du uppfyllt målen i beskrivningen ovan.
Examinator
Kenneth Ekvall
E-post: kenneth.ekvall@su.se
Telefon: 08-16 4071
Möte bokas via e-post -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Forskningspraktik i biologi 7,5 hp ska motsvara 4,5 veckors heltidsarbete. Kursen har inga fasta start och slutdatum, men du bör söka kursen för den period som bäst stämmer med när du vill göra praktiken. Vilka veckor du ska praktisera och vilka arbetstider du ska ha kommer du överens om med din handledare och specificerar sedan i arbetsplanen som godkänns av examinatorn.
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Forskningspraktik i biologi har ingen fastställd kurslitteratur. Beroende på praktiken kan du behöva läsa in en del material, det kommer du i så fall överens om med din handledare.
-
Kursrapporter
Se engelska sidan för kursrapporter.
-
Mer information
Så ansöker du
Innan du börjar praktiken måste du följa samtliga dessa steg:
- Ansök som vanligt på Antagning.se. Sök för den period som stämmer bäst med dina planer.
- Efter att du hittat en handledare och ni har kommit överens om din praktik, skickar du in din arbetsplan genom att fylla i formuläret nedan.
Fyll i arbetsplan här - Fram tills din arbetsplan är godkänd är du reservplacerad på kursen (förutsatt att du är behörig)
- När arbetsplats och arbetsplan godkänts av examinatorn så blir du antagen och du kan webregistrera dig. Notera att du måste ha blivit godkänd på Forskningspraktik i biologi I innan du kan antas och registrera dig på Forskningspraktik i biologi II.
Du kan inte påbörja praktiken förrän du har registrerat dig på kursen! Detta är viktigt eftersom du inte är försäkrad av universitetet förrän du är registrerad.
-
Kontakt
Utbildningsadministratör kandidatnivå- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, rum E315
Svante Arrhenius väg 20C
- Mottagningstider
Mån-tor: 13.00-15.00
- Telefontider
Mån-tor: 13.00-15.00
Studievägledare kandidatnivåAlexandra Balogh- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, Rum E315
Svante Arrhenius väg 20 C
- Vid konfidentiella ärenden kontakta
alexandra.balogh@su.se
- Mottagningstider
Enligt överenskommelse