Samhällsorienterande ämnen för lärare i åk 1-3, 15 hp (1-15) - ingår i Lärarlyftet II
Kursen är en uppdragsutbildning och ges inom ramen för Lärarlyftet. Kursen vänder sig till lärare som undervisar i årskurs 1-3.
Kursen syftar till att deltagarna utifrån praktiska exempel ska kunna reflektera över och argumentera för val av innehåll, arbetsformer och former för kunskapskontroll i förhållande till ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska begrepp och modeller.
Undervisningen utgår från de enskilda ämnena geografi, historia, religion och samhällskunskap och har en ämnesövergripande inriktning.
Innehållet i kursen ansluter nära till kursplanerna för samhällsorienterande ämnen i åk 1-3 och deras teman Att leva tillsammans, Att leva i närområdet, Att leva i världen och Att undersöka verkligheten. Ämnesteori och ämnesdidaktik vävs samman och exempel på innehåll i kursen är:
- Hur närsamhället och den egna hemorten, Sverige och världen kan studeras
- Hur människor förr i tiden livnärde sig, arbetade, bodde, klädde sig, umgicks och firade högtid
- Hur existentiella frågor och värderingar kan behandlas i mångkulturella grupper
- Hur barnrättskonventionen, demokrati, etnicitetsfrågor och globalisering kan behandlas ur ett hållbart perspektiv
Kursen ges ej HT 2022.
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Undervisning
Undervisningen består av seminarier, gruppövningar och exkursion.
Examination
Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter i form av tre hemtentamina, samt ett muntligt och skriftligt presenterat temaarbete.
Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Mer information
Genom Lärarlyftet kan du som är lärare öka din behörighet och förbättra din ämneskunskap. Från och med nu kan alla som har en lärarexamen eller en lärarlegitimation söka kurserna. Kravet på att undervisa i det ämne man vill studera är borttaget.
-
Kontakt
Kursansvariga lärare
Anna Jonsson, anna.jonsson@su.seStudievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se