Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Spanska, Förberedande kurs I

Spanska är det mest utbredda av de romanska språken. Stockholms universitet erbjuder kurser i spanska på nybörjarnivå för dig som vill börja lära dig om den spansktalande världen och det spanska språket. Du kommer studera grammatik, historia, kultur, och öva upp din muntliga och skriftliga språkfärdighet.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till höstterminen 2022! Har du blivit antagen till någon av våra kurser? Då är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Vi hälsar dig varmt välkommen som student och hoppas att du ska trivas hos oss!

Webbregistreringstider HT22

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen HT22 är öppen 8-14 augusti 2022 (OBS! Vissa kurser har öppet längre för registrering, besök Ladok för exakt datum).

Våra utlandskurser Franska I i Frankrike och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 8-11 augusti. Om du inte registrerar dig i tid kommer du automatiskt att bli struken från din plats på kursen som då ges till en reserv.

Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier su.se/romanska-och-klassiska-institutionen/utbildning/ny-student

Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se senast 14 augusti.

Mer information finns på vår hemsida

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Valparaíso_Color_Patrimonial Foto_Tania Ruiz CC BY-SA 3.0 Wiki Commons.jpg
Foto: Tania Ruiz CC BY-SA 3.0 Wiki Commons - Chile - "Valparaíso Color Patrimonial"

Information till antagna sommaren 2022

Spanska, förberedande kurs I är en ren nybörjarkurs à 15 högskolepoäng och riktar sig till dig som saknar tidigare förkunskaper i spanska och vill läsa på halvfart. Kursen ger grundläggande kunskaper i spanska och fokuserar på  skriftlig språkfärdighet. Kursen ger även kunskaper om de spanskspråkiga ländernas historia, kultur och samhälle. Studietakten är hög och förutsätter intensiva studier. Kursen syftar till att ge nödvändiga kunskaper för att studera spanska vidare på kursen Spanska, Förberedande kurs II på höstterminen. För att du ska utveckla dina språkkunskaper så mycket som möjligt sker undervisningen både på spanska och på svenska.

Godkänd kurs ger behörighet till Spanska Förberedande kurs II, 15 hp. Du kommer att läsa tre olika delkurser: Grammatik I, Text- och ordkunskap I och Kultur och samhälle.

 • Kursupplägg

  Du kommer att läsa följande tre olika delkurser à 5 högskolepoäng var: Grammatik I, Text- och ordkunskap I och Kultur och samhälle. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Både undervisningen och examination sker på spanska och svenska.

  Delkurser

  Grammatik I, 5 högskolepoäng

  Delkursen innehåller genomgång och systematisk träning av spanskans grundläggande språkstruktur. Delkursen examineras genom kontrollskrivningar och ett slutprov (webbaserat i realtid).

  Kultur och samhälle, 5 högskolepoäng

  Du får inblickar i de spansktalande ländernas samhälle och kultur genom temastudier och läsning av artiklar och andra textutdrag på svenska, engelska och spanska. Delkursen examineras genom ett slutprov (webbaserat i realtid).

  Text- och ordkunskap I, 5 högskolepoäng

  I delkursen ingår läsning av enkla texter samt träning i skriftlig uttrycksfärdighet. Ordkunskapen behandlar ord och uttryck från det centrala spanska ordförrådet med kommunikativa mål såsom att kunna presentera sig samt att berätta om sin vardag skriftligen på en enklare nivå. I samband med textläsning presenteras och tränas även spanskans uttalsregler och hörförståelseövningar ingår. Delkursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och ett slutprov (webbaserat i realtid).

  Allmänt

  På lärplattformen Athena lägger lärarna upp kompletterande material som du förväntas ta del av. Här finns bland annat övningsmaterial. Ytterligare förtydliganden av kursens innehåll och genomförande finner du här. På lärplattformen kan du också se meddelanden från lärarna till studenterna, det är därför viktigt att du uppdaterar dig regelbundet med vad som händer på Athena. I kursplanen anges vad du förväntas kunna efter varje genomförd delkurs. Tveka inte att fråga läraren om du undrar över något.

  Du måste anmäla dig till salstentamen senast 10 dagar innan tentamenstillfället.

  Om det krävs särskilda åtgärder för att du ska kunna genomföra kursen kan du läsa mer om detta på SU:s hemsida. Kontaktperson för dessa frågor vid Romanska och klassiska institutionen är studievägledaren.

  Hemuppgifter (d.v.s. uppsatser, kortare självständiga arbeten och inlämningsuppgifter) ska skrivas med egna ord och bygga på egna reflektioner kring ämnet. Alla citat måste anges på korrekt sätt med citationstecken och källhänvisning. En hemuppgift får inte till större delen bestå av citat. Dessa ska enbart användas för att illustrera det egna resonemanget. Saknas källor eller om de är mycket bristfälliga och läraren upptäcker plagiat så leder det till en anmälan till rektor. Tänk på att använda egna formuleringar även i muntliga redovisningar. Om inlämnings­uppgifter förekommer på kursen kommer dessa att granskas av ett textmatchningsverktyg. För allmän information om fusk och plagiat, se vidare Stockholms universitets regelbok om föreskrifter för examination och riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet (regelbok 2).

  Examination

  All examination sker på distans.

  Examination sker på spanska och svenska.
  Delkursen Grammatik I examineras genom kontrollskrivningar och ett avslutande prov (webbaserat i realtid).
  Delkursen Text och ordkunskap I  examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter samt ett avslutande prov (webbaserat i realtid).

  Examinator

  Tamara Strugo
  Anthony Lappin
  Aymé Pino

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

 • Mer information

  Lärplattform: Athena

 • Kontakt