Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Geografiska informationssystem (GIS)

Geografiska informationssystem GIS ger oss möjlighet att ansluta olika typer av data till en viss plats på jordens yta.

Integreringen av geospatial och icke-geospatial information tillhandahåller varor och tjänster till samhället samt ger oss möjlighet att hantera komplexa problem kopplade exempelvis till förändringar i vårt klimat och landskap. 

Det finns många användningsområden för GIS. Den offentliga sektorn använder till exempel GIS för att planera tågpendling, spåra skogsbränder och följa algblomningar, medan den privata sektorn använder GIS för att skapa bakgrund i videospel, virtuella genomgångar av lägenheter och spåra paket. Forskare utnyttjar GIS bland annat för att kvantifiera effekterna av havsnivåhöjningen på kuststäder, beräkna koldioxidlagring på global skala samt utvärdera ekosystemstatus. Efter avslutad kurs kommer du att ha en utmärkt grund för att fortsätta arbeta och använda dig av geografisk data och geografiska informationssystem.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogram i biogeovetenskap och inom Kandidatprogram i geovetenskap i studiegången naturgeografi.

  • Kursupplägg

    Kursen behandlar grundläggande begrepp, teori och praktisk färdighet i GIS med fokus på geovetenskapliga tillämpningar. Under kursen lär du dig att redogöra för grundläggande begrepp och teori inom geografisk databehandling, planera geovetenskapliga projekt baserat på geografiska data samt genomföra rumsliga karteringar, visualiseringar och analyser i ett geografiskt informationssystem.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och projektarbeten.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Begränsningar

    Kursen kan ej inga i examen tillsammans med kurserna Geografiska informationssystem (GIS) (GE4027/GE4030), Tillämpad fjärranalys och GIS för landskapsanalys (GE7062/GE7088) eller motsvarande.

    Licenser och program

    Stockholms universitet tillhandahåller ett antal programvaror som du som student kan nyttja under dina studier bland annat ArcGIS Licenser och program.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Helle Skånes
    E-post: helle.skanes@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt