Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i arkeologi - Inriktningen Miljöhumaniora

Masterprogrammet i Arkeologi har flera inriktningar. Att läsa arkeologi med fördjupning i miljöhumaniora innebär att du får lära dig att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelsen av hur flödande relationer mellan människa, djur och natur utvecklas över tid, samt hur det förflutna påverkar olika samtider och framtider.

"Experimentalfältet" på Accelerator. Foto: Christian Saltas
"Experimentalfältet" på Accelerator. Foto: Christian Saltas

Att studera arkeologi med inriktningen miljöhumaniora, innebär att undersöka hur människa-djur-natur relationer ändras över tid och hur kritiska perspektiv på djur och miljö förändrar bilden. Du får också lära dig mer om hur djupa tidsperspektiv och tidsfilosofi kan användas för att förstå och hantera miljöfrågorna på nya sätt. Du får praktiska verktyg att använda för att stärka hållbarhetsarbetet. Att göra nya kopplingar mellan dåtid, nutid och framtid är avgörande för att möta utmaningar i vår tid och att lämna över en värld i bättre balans till kommande generationer.

Som studenter i Arkeologi med inriktning Miljöhumaniora kommer du att samarbeta med och träffa andra studenter, forskare och lärare från flera olika institutioner på SU, där ni möts i ett gemensamt öppet seminarium. På detta seminarium arbetar vi över ämnesgränserna och utvecklar Miljöhumaniora-forskningen tillsammans.

Miljöhumaniora är ett nytt ämne, som arbetar med att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelserna av miljöfrågorna och hållbarhetsarbetet. Detta genom att låta humanistiska perspektiv möta naturvetenskapliga fält. Det handlar om att undersöka den makt och de relationer som uppstår mellan människa, djur, teknik och natur, där den planetära miljökrisen även utforskas som en kris i människors föreställningsförmåga.