Historia I. Världens historia från antika högkulturer till globaliserade samhällen
Historia I ger en helhetsbild av människans historia och verksamhet genom historien. Det handlar om stora och små händelser, om kvinnors och mäns liv, tankar och arbete samt om politiska, sociala och ekonomiska strukturer.
För dig som är antagen VT2021
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Registrering
Det är obligatoriskt att registrera sig på den kurs du ska läsa. Om du inte registrerar dig i tid kommer du att förlora din plats. Du registrerar dig på student.ladok.se
Webbregistreringstider
Lärarutbildningar: 2021-01-04 – 2021-01-10
Övriga utbildningar: 2021-01-04 – 2021-01-12
Om du av någon anledning inte kan webbregistrera dig kan du e-posta expedition@historia.su.se ovanstående tider. Ange vilken kurs du vill registrera dig på samt bifoga ett nationellt studieintyg.
Lärplattform
Alla kurser använder lärplattformen Athena, athena.su.se
Vi använder även verktyget Zoom för undervisning. Information om hur du laddar ned och installerar Zoom hittar du via denna länk: https://serviceportalen.su.se/sv-se/article/1055139
Reservantagning
Om du står på reservplats till någon av våra utbildningar och kan erbjudas plats kommer vi att kontakta dig via e-post under vecka 2.
Övrig information
Information om omregistrering, dispensansökan, antagning samt öpptettider under jul- och nyår hittar du på Historiska institutionens webbsida
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer

Genom kursen får du en grund för att tolka det förflutna ur ett maktperspektiv. Fokus ligger på de långa linjerna i världshistorien men också på formativa perioder då avgörande förändringar ägde rum.
Ämnet historia handlar om förändring över tid och som student får du läsa svensk och internationell forskningen om olika tidsperioder. Du får arbeta med källtexter från medeltid till nutid för att nå kunskap om det förflutna. Historia I ger dig verktyg för att förstå, ifrågasätta och förklara det som händer i dag, tillsammans med grundläggande kunskaper om historisk metod, källkritik och vetenskapliga begrepp
Historiestudierna lär dig att analytiskt och kritiskt granska det du läser. Källkritik är en grundläggande del i hur en historiker arbetar. Du kommer att öva dig i att argumentera, diskutera och skriva vetenskapliga texter.
-
Kursupplägg
Kursen består av fyra delkurser vilka tillsammans ger en helhetsbild av människans historia och en grund för att tolka det förflutna ur ett maktperspektiv. Fokus ligger på de långa linjerna i världshistorien men också på formativa perioder då avgörande förändringar ägde rum. Kursen ger även grundläggande kunskaper om historisk metod, källkritik och vetenskapliga begrepp.
Delkurser
Delkurs 1: Historia som vetenskap
Delkurs 2: Världens och Sveriges historia: medeltid
Delkurs 3: Världens och Sveriges historia: tidigmodern tid
Delkurs 4: Världens och Sveriges historia: modern tidDelkurs 1 ger en introduktion till historieämnets vetenskapliga grund, förmedling av historisk kunskap, några centrala historievetenskapliga termer och begrepp, samt metod, källor och källkritik. Kursen introducerar perspektiv på historisk kontinuitet och förändring, från äldre tid till i dag.
Delkurs 2 omfattar världens och Sveriges historia från äldre tid till 1500-talet, med fokus på politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringsprocesser. Kursens huvudmål är att ge studenterna grundläggande kunskaper om viktiga historiska skeenden samt utveckla deras förmåga att diskutera historisk kronologi och geografi utifrån historievetenskapliga begrepp.
Delkurs 3 omfattar världens och Sveriges historia från 1500-talet till 1800-talet, med fokus på politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringsprocesser. Kursens huvudmål är att ge studenterna grundläggande kunskaper om viktiga historiska skeenden samt utveckla deras förmåga att diskutera historisk kronologi och geografi utifrån historievetenskapliga begrepp.
Delkurs 4 omfattar världens och Sveriges historia från 1800-talet till nutid, med fokus på politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringsprocesser. Kursens huvudmål är att ge studenterna grundläggande kunskaper om viktiga historiska skeenden samt utveckla deras förmåga att diskutera historisk kronologi och geografi utifrån historievetenskapliga begrepp.
Undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och studiebesök.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Mer information
Utförlig information om kursens upplägg och undervisning hittar du i kursbeskrivningen.
Kursbeskrivning VT2021 (1410 Kb)
Lärplattform
Du som läser kursen hittar den senaste informationen på Stockholms universitets lärplattform athena.su.se
-
Kontakt
Studievägledning: studievagledare@historia.su.se
Kursadministration: expedition@historia.su.se
Studierektor: Magnus Linnarsson, magnus.linnarsson@historia.su.se