Specialkurs: Civilprocess
Kursen Civilprocess syftar till att fördjupa studenternas kunskaper om civilprocessen på ett sätt som innebär en progression i förhållande till tidigare kurser på Juristprogrammet.
Specialkursen Civilprocessrätt är en valbar kurs inom ramen för Juristprogrammet och Filosofie kandidatexamen i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.
Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
Särskilt fokus ligger på att studera hur fördjupad förståelse för teoretiska utgångspunkter och metoder inom civilprocessen möjliggör kritisk analys av praktiska tillämpningssituationer och hur en sådan analys kan påverka utfallet av rättstillämpningen i dessa situationer. Kursen behandlar även civilprocessens varierande former och civilprocessens funktion i samhället. Utöver centrala civilprocessrättsliga frågor ger kursen därför också en orientering om alternativa former av civilprocess, såsom skiljemannarätt och medling, och utgör en god bas för fortsatta studier inom dessa områden liksom inom civilprocessen i övrigt.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Kursbeskrivning (289 Kb)
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Kursens undervisning sker främst genom seminarier med förberedelser i mindre basgrupper. Därutöver kan undervisning ske i form av föreläsningar och/eller studiebesök. Undervisning sker på både svenska och engelska beroende på lärare och tema. Likaså innehåller kursen kurslitteratur, referenslitteratur och inläsningsmaterial på både svenska och engelska.
Examination
Examination sker genom obligatorisk aktiv närvaro vid seminarierna och de schemalagda basgruppsförberedelserna, skriftlig flervalstentamen (s.k. dugga), muntliga och skriftliga prestationer av basgrupperna vid seminarierna, genomförande av individuellt författad skriftlig promemoria, muntlig opposition på annan students PM samt försvar av egen PM vid ett examinationsseminarium.
Examinationen sker på svenska och engelska.
Examinator
Patricia Shaughnessy
Magnus Gulliksson -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
Lärplattform
Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:
-
Kontakt
Kurskontakt:
cproc@juridicum.su.seKursadministratör:
Susanne LarssonKursföreståndare:
Patricia Shaughnessy
Magnus Gulliksson