Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Curatorutbildning

 • 30 hp

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Utställning på Riksidrottsmuseet
Foto: Holger Ellgaard, Creative Commons

En kurs för dig som är intresserad av utställningsproduktion. Du får lära dig om utställningen som mediekanal både ur ett teoretiskt och ett historiskt perspektiv. I kursen ingår fem veckor handledd praktik.

 • Kursupplägg

  Delkurser

  Kursen är uppdelad i fyra delkurser:

  Delkurs 1. Utställningskonstens förutsättningar och framväxt 7,5 hp
  Delkursen ger kunskap och förmåga att förstå och genomföra teoretiskt grundade analyser av hur utställningskonsten som fenomen har vuxit fram, liksom vilka förutsättningar utställningskonsten har förhållit sig till över tid. Studenterna får möjlighet att diskutera och resonera kring museala konventioner, utställningsformer och curatorrollen, både utifrån hur dessa framställs i teorin och hur de är utformade i praktiken.

  Delkurs 2. Etiska, ekonomiska och juridiska aspekter på utställningsprocessen 7,5 hp
  Delkursen ger kunskap om utställningspraktikens administrativa förutsättningar med fokus på etiska, ekonomiska och juridiska perspektiv. Studenterna får möjlighet att identifiera, hantera, utveckla oh söka självständiga lösningar för att gestalta en utställning. De får också möjlighet att resonera kring och arbeta fram ett grundläggande arbetsunderlag för ett eget utställningsprojekt.

  Delkurs 3. Teorier om utställningar och utställningsproduktion 7,5 hp
  Delkursen ger kunskap om utställningsmedier och utställningsproduktion i dagens samhälle. Den ger studenterna en inblick i hur utställningsproduktion sker i praktiken, genom studiebesök på ett antal institutioner som arbetar med olika uppdrag och publikgrupper. De får också möjlighet att diskutera och resonera kring teorier om utställningar och utställningspraktiker direkt med yrkesverksamma inom utställningsproduktion.

  Delkurs 4. Handledd praktik 7,5 hp
  Delkursen ger erfarenhet av arbete vid någon statlig, kommunal eller privat kulturinstitution, eller inom kultursektorn i vid mening. I kursen får studenterna tillfälle att praktiskt tillämpa inhämtade kunskaper från Curatorutbildningen, träna på arbetsmetodik, samt få erfarenhet av kultursektorn som arbetsmarknad.

  Examinator

  Examinator och kursansvarig är Annika Gunnarsson, annika.gunnarsson@historia.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Mer information

  Lärplattform

  Du som läser kursen hittar den senaste informationen på Stockholms universitets lärplattform athena.su.se

  Ansökan

  I samband med ansökan via antagning.se ska du också ladda upp (eller skicka in) intyg om relevant arbetslivserfarenhet (ditt CV) och en skriftlig kursmotivering (ett personligt brev), eftersom meritvärdet bestäms dels av antalet högskolepoäng med betyget A, B eller VG på, dels av hur relevant din tidigare arbetslivserfarenhet är gentemot arbetsmarknaden kursen utbildar mot, och dels vad du tänkt med utbildningen. Det personliga brevet ger dig alltså möjlighet att förklara dina tidigare erfarenheter och förmedla ditt intresse för din framtida yrkesroll. Var och en av dessa utgör en tredjedel av meritvärdet som maximalt kan vara 300.

  Ytterligare upplysningar om ansökan lämnas av studievägledningen: studievagledare@historia.su.se

 • Kontakt

  Studievägledning: studievagledare@historia.su.se
  Kursadministration: expedition@historia.su.se
  Kursansvarig lärare: Annika Gunnarsson, annika.gunnarsson@historia.su.se
  Studierektor: Anna Götlind, anna.gotlind@historia.su.se