Masterprogram i matematisk statistik och maskininlärning
Matematisk statistik är ett av de viktigaste verktygen inom tillämpad matematik. Vårt masterprogram innehåller både kurser i klassisk matematisk statistik och nyutvecklade kurser i statistisk maskininlärning, med gott om utrymme att utforma din egen kompetensprofil.
Matematiska statistiker kan bland annat arbeta med riskanalys på finansföretag, statistisk analys vid läkemedelsföretag, sannolikhetsberäkningar inom telekommunikationsindustrin, och metodutveckling inom offentlig statistikproduktion. Många arbetsplatser behöver numera folk som kan använda maskininlärningsmetoder för att analysera stora mängder data, och vi har flera kurser i maskininlärning som ingår i programmet eller kan väljas till inom den valbara delen.
Programmet är också utmärkt förberedelse för dig som är intresserad av att arbeta vidare inom den spännande forskarvärden, en värld med explosionsartad utveckling av ny kunskap och med stimulerande kontakt med kollegor runt om i världen.
Naturvetenskapliga Fakulteten på SU genomför regelbundet undersökningar bland tidigare studenter. Dessa visar att studenter i matematisk statistik och matematik har både hög sysselsättningsgrad och lön.
-
Programöversikt
Inom programmet läser du ett obligatoriskt block om 45 högskolepoäng och ett inriktningsblock om 45 högskolepoäng, och så ett självständigt arbete om 30 högskolepoäng.
Det obligatoriska blocket ger dig fördjupade kunskaper i matematisk statistik och grunder i matematisk kommunikation.
Inriktningsblocket ger dig möjlighet att specialisera dig och förbereda dig inför examensarbetet. Blocket består av 22,5 hp valbara kurser (varav minst 7,5 hp i matematisk statistik på avancerad nivå) samt 22,5 hp helt valfria kurser. De valfria kurserna kan användas för att fördjupa sig i någon gren av matematisk statistik, för att läsa ett biämne eller för att studera en termin utomlands.
Nedan listas obligatoriska kurser, och rekommenderade valbara kurser, med vilken termin de ges om de inte ges varje år. Om rekommenderade kurser en termin är mindre än 30 hp väljer du fler valbara eller valfria kurser.
Lista med valbara kurser, och skillnaden mellan valbara och valfria kurser
År 1
Termin 1
MT7047 Sannolikhetsteori III (obligatorisk)
MT7045 Bayesianska metoder (valbar, udda år)
MT7050 Statistisk oövervakad inlärning (obligatorisk, jämna år)
MT7049 Statistisk inlärning (obligatorisk)
MT7051 Förstärkningsinlärning (valbar, jämna år)
Termin 2
MT7051 Förstärkningsinlärning (valbar, VT25)
MT7042 Statistiska aspekter av djupinlärning (valbar, från VT26)
MT5012 Stokastiska processer och simulering II (obligatorisk)
År 2
Termin 3
MT7050 Statistisk oövervakad inlärning (obligatorisk, jämna år)
MT7045 Bayesianska metoder (valbar, udda år)
MM7020 Matematisk kommunikation (obligatorisk, men kan ersättas med MT8001 Statistisk konslutmetodik om den ges)
Kurs i sannolikhetsteori på 25% (valbar, vilken kurs som ges varierar)
MT5019 Analys av kategoridata (obligatorisk om du inte läst MT7046 Statistiska modeller)
MT7037 Statistisk informationsteori (valbar, udda år)
MT7051 Förstärkningsinlärning (valbar, jämna år)
Termin 4
MT9013 Matematisk statistik, självständigt arbete, 30 hp
Självständigt arbete
Utbildningen avslutas med att du får tillämpa det du har lärt dig under utbildningen i ett självständigt arbete i matematisk statistik om 30 högskolepoäng. Det kan vara en fördel att göra arbetet externt på ett företag.
MT9013 Matematisk statistik, självständigt arbete, 30 hp
Exempel på tidigare självständiga arbeten
Information om att skriva självständigt arbete i matematisk statistik
-
Så ansöker du
Du anmäler dig till programmet via antagning.se, anmälan är öppen ungefär 15 mars - 15 april. Programmet är även öppet för anmälan tidigare under den internationella sökomgången 15 oktober - 15 januari och du kan söka då också om du vill. Om du kommer att behöva söka uppehållstillstånd för att studera i Sverige måste du söka programmet under den internationella sökomgången.
Kom ihåg att du måste svara på första antagningsbeskedet via antagning.se om du vill behålla din plats eller reservplats. Detta gäller inte i internationella sökomgången.
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierUrvalet baseras på betyg på tidigare studier, och tidigare studiers relevans för den sökta utbildningen. Ämnet matematisk statistik innefattar teoretisk och tillämpad statistik, sannolikhetsteori och stokastiska processer. Helst ska alla dessa delar vara representerade i dina tidigare studier.
Obligatorisk dokumentation
Du behöver inte ladda upp rekommendationsbrev eller motiveringar, utan bara det som krävs enligt antagning.se. Om du läst din kandidat i Sverige behöver du ofta inte ladda upp något alls.
-
Mer information
På vår hemsida hittar du allmän information om våra utbildningar, information till nya studenter (registrering, kurslitteratur etc.) eller under studierna (tentamensregler, studentrepresentation, omregistrering, etc.). Du hittar också information om examen och om utbytesstudier.
Utbildning vid Matematiska institutionen
Ny version av programmet
Detta program ges för första gången med start hösten 2023, men det har tidigare funnits ett masterprogram i matematisk statistik.
Vi har bytt namn på programmet för att spegla utvecklingen av nya maskininlärningskurser som har pågått under de senaste åren, och har gjort mindre ändringar av obligatoriska kurser och förkunskapskrav.
Både det nya och det gamla programmet leder till en masterexamen i matematisk statistik.
Utbildningsplaner för det gamla programmet finns i planarkivet
-
Kontakt
Studentkontakt Matematiska institutionen
Programansvarig: Daniel Ahlberg