Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Uppföljning och utvärdering inom folkhälsoarbete

En central del av folkhälsoarbetet är att följa upp och utvärdera folkhälsoinsatser, exempelvis interventioner som syftar till att främja hälsa och förebygga ohälsa.

 Utvärderingar inom folkhälsoområdet avser att ge en bild av hur väl interventionen fungerade (effektutvärdering) och hur interventionen genomfördes (processutvärdering). Dessa utvärderingar syftar till att ge vetenskapligt underlag för en intervention samt insikt i vad som kanske behöver förbättras och utvecklas ytterligare. Folkhälsoarbete kan också omfatta hälsokonsekvensbedömningar samt att man bedömer vilka ekonomiska, samhälleliga och etiska konsekvenser som olika insatser och reformförslag har för folkhälsan, även om dessa inte direkt är kopplade till något folkhälsofrämjande program eller projekt.

Denna kurs syftar till att ge studenten kunskaper om olika verktyg för bedömning, uppföljning och utvärdering av folkhälsovetenskapliga insatser. Studenten ges även möjlighet att tillämpa sina kunskaper och färdigheter genom att utforma en uppföljnings- och utvärderingsplan för en hälsofrämjande eller förebyggande insats. Därutöver ges studenten övning i att kritiskt värdera utvärderingar av folkhälsoinsatser samt diskutera och värdera nyttan med olika folkhälsorelaterade insatser utifrån ekonomiska, samhälleliga och etiska perspektiv.

Kursen ges som en del av kandidatprogrammets termin 4.

Läs mer om vårt kandidatprogram här Kandidatprogram i folkhälsovetenskap

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen baseras på föreläsningar och seminarier.

    Aktiv närvaro vid seminarierna är obligatorisk. Frånvaro eller bristfälligt deltagande vid seminarierna kompenseras genom ersättningsuppgifter.

    Undervisningen sker i huvudsak på svenska.

    För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen, vilken finns tillgänglig senast en månad före kursstart.

    PH43G0 Kursbeskrivning VT24 (235 Kb)

    Kursansvarig lärare

    Ann Liljas, Karolinska institutet

    Examination

    Kursen examineras genom ett flervalstest, en posterpresentation och en individuell muntlig tentamen.

    Examinator

    Jonas Landberg

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kontakt

    Vi är här för att hjälpa dig med dina frågor före, under och efter dina studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap.

    Studievägledare
    Utbildningsadministratör
    Studierektor, grund- och avancerad nivå
    Programkoordinator