Språkkontakt, flerspråkighet och minoriteter i den romanska världen
Kursen behandlar språkkontakt, flerspråkighet och minoriteter i miljöer där varieteter av franska, italienska, portugisiska och spanska talas, i och utanför Europa. Utifrån teorier och metoder om flerspråkiga miljöer, studerar du frågeställningar som rör komplexa flerspråkiga kontexter, utifrån ett socialt, historiskt och geografiskt perspektiv.
Den här kursen är på avancerad nivå och en kandidatexamen i språk, lingvistik eller historiskt-filosofiska ämnen krävs för att få läsa kursen. Kursen ges alltid under vårterminen och är obligatorisk för studenter som följer masterprogrammet i språkvetenskap med fokus på ett av de romanska språken.
Från och med våren 2022 blir denna kurs en del av CIVIS utbud (se www.civis.eu). Kursen ges i samarbete med kollegor från Universidad Autónoma de Madrid, Université libre de Bruxelles och University of Glasgow. Vi ser därför fram emot att kunna välkomna sökande från sammanlagt 10 europeiska universitet! Undervisning sker online och på engelska. Du kan läsa mer om den här kursen nedan.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Välkommen till vårterminen 2025! Har du blivit antagen till någon av våra kurser? Då är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Vi hälsar dig varmt välkommen som student och hoppas att du ska trivas hos oss!
Webbregistreringstider VT25
Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen VT25 öppnar 7 januari (information om sista datum för registrering ser du i Ladok).
Våra utlandskurser Franska I i Frankrike, Italienska I i Italien, Portugisiska I i Portugal, och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 7-9 januari.
Registreringen innebär att du tackar ja till din plats på kursen du blivit antagen till. Om du inte registrerar dig i tid riskerar du att förlora din plats.
Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.
Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.
Mer information finns på vår hemsida:
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Den här kursen är på avancerad nivå och en kandidatexamen i språk, lingvistik eller historiskt-filosofiska ämnen krävs för att få läsa kursen. Kursen ges alltid under vårterminen och är obligatorisk för studenter som följer masterprogrammet i språkvetenskap med fokus på ett av de romanska språken.
Från och med våren 2022 blir denna kurs en del av CIVIS utbud (se www.civis.eu). Kursen ges i samarbete med kollegor från Universidad Autónoma de Madrid, Université libre de Bruxelles och University of Glasgow. Vi ser därför fram emot att kunna välkomna sökande från sammanlagt 10 europeiska universitet! Undervisning sker online och på engelska. Du kan läsa mer om den här kursen nedan.
-
Kursupplägg
Det övergripande dokumentet för en kurs är kursplanen. Kursplanen hittar du i menyn till höger. I den här beskrivningen förtydligar vi hur genomför kursen i praktiken. Kursbeskrivningen ska ge god vägledning, men är inte heltäckande. Ytterligare förtydliganden i muntlig eller skriftlig form ges av lärarna under lektionerna. Tveka inte att fråga lärarna om frågetecken skulle kvarstå inför genomförande av olika uppgifter. För att se vilka lärare som undervisar på kursen, och för information om schema och examinationstillfällen, se vidare under ”Schema”. Information om Litteraturlistor hittar du under ”Kurslitteratur”.
Undervisning
Denna kurs består av föreläsningar, seminarier och studentpresentationer. Du förbereder dig inför varje lektion med att läsa relevanta delar ur kurslitteraturen. Kursmaterial, i form av tex lärarpresentationer eller reflektionsfrågor kring litteraturen, läggs kontinuerligt upp på vår läroplattform. Där finns också information om kursens genomförande och tydliga läsanvisningar. På lektionen förväntas du delta aktivt och bidra till diskussionen. För att uppnå lärandemålen får du bland annat diskutera kring hur språk förändras i flerspråkiga miljöer och hur olika gruppers språkliga praktiker kan påverkas av till exempel ideologier och språkpolitik.
Efter kursen ska du kunna:
- förstå och reflektera kring flerspråkighet inom den romanska världen genom konkreta exempel från kurslitteraturen (eller andra tidigare studier) och klassrumsaktiviteter;
- använda ett flertal teorier och metoder som behandlats under kursen, antingen för att analysera språkliga kontexter som kännetecknas av språkkontakt och förändring eller genom att diskutera specifika fall av språkpolitik och språkplanering;
- ta fram ett begränsat förslag till fältstudier, med syfte att utforska en specifik situation där språkkontakt förekommer eller en särskild språkpolitisk eller språkplaneringskontext i en miljö där romanska språk talasExamination
Kursen examineras genom en kort inlämningsuppgift samt ett skriftligt förslag till en fältstudie med syfte att utforska en situation där språkkontakt förekommer eller språkpolitiken i ett sammanhang där romanska språk talas. I examinationen ingår en muntlig del där du presenterar förslaget till fältstudie under ett seminarium. Den muntliga presentationen är på engelska, men de skriftliga uppgifterna kan skrivas på ett av följande språk: engelska, franska, italienska, portugisiska eller spanska.
Hemuppgifter måste skrivas och presenteras med egna ord och baserat på dina egna reflektioner över ämnet. Citat ur referenslitteratur som illustrerar dina resonemang måste anges korrekt med citattecken och källan. För allmän information om fusk och plagiering, se även Stockholms universitets regelbok om regler för tentamen och riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet.Examinator
Laura Álvarez López
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Mer information
Lärplattform: Athena
-
Kontakt