Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet
Hälso- och sjukvårskuratorsprogrammet vänder sig till dig som har en socionomexamen eller motsvarande (se behörighetskrav nedan). Arbetslivserfarenhet från människovårdande yrke samt relevant vidareutbildning bedöms meriterande vid antagning.
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet utgår från det sociala arbetet som erfarenhetsgrund för att bedriva kurativt arbete i hälso- och sjukvården.
Utbildningen är legitimationsgrundande för hälso- och sjukvårdskuratorsyrket.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen
Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet utgår från det sociala arbetet som erfarenhetsgrund för att bedriva kurativt arbete i hälso- och sjukvården.
Utbildningen är legitimationsgrundande för hälso- och sjukvårdskuratorsyrket.
-
Programöversikt
Programmet ges på helfart och består av 60 hp obligatoriska kurser på avancerad nivå.
Utbildningens struktur bygger på integration av teoretiska och kliniska kunskaper, färdigheter och förhållningssätt genom att de verksamhetsförlagda kurserna löper parallellt och växelvis med de teoretiska kurserna.
Utbildningen är en vidareutbildning på avancerad nivå efter socionomexamen och syftar till att ge en bred introduktion i hälso- och sjukvårdskuratorns arbetsfält och de lagar och förordningar som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Vidare innehåller utbildningen samhällsvetenskapliga perspektiv på hälso- och sjukvård, metoder för samtal med patienter och förhållningssätt i professionellt samarbete med andra yrkeskategorier inom vården, vetenskapsteoretiska grunder för kuratorns arbetsmetoder, kunskap om kommunikation och etiska förhållningssätt i kontakt med patienter och närstående, verksamhetsförlagda inslag samt ett självständigt examensarbete.
År 1
Termin 1
Introduktion till socialt arbete i hälso- och sjukvård (SUKR01)
Samhällsvetenskapliga perspektiv på sjukdom och ohälsa (SUKR02)
Kurativa samtal inom hälso- och sjukvård (SUKR31)
Hälso- och sjukvårdskuratorns praktik I – Verksamhetsförlagd utbildning (SUVF11)
Termin 2
Vetenskaplig metod: Socialt arbete i hälso- och sjukvård (SUKR44)
Hälso- och sjukvårdskuratorns praktik II – Verksamhetsförlagd utbildning (SUVF22)
Självständigt arbete för Hälso- och sjukvårdkuratorsexamen (SUKR05)
-
Så ansöker du
Behörighet
För att vara behörig att söka utbildningen ska du ha en socionomexamen eller motsvarande utbildning. Med "motsvarande" menas till exempel avslutad kompletterande socionomutbildning för utländska socialarbetare eller en kandidatexamen i socialt arbete/social omsorg från tidigare utbildningssystem.
Hur du ansöker
Ansökan skall skickas elektroniskt enligt anvisningar på den nationella antagningens hemsida, www.antagning.se. Där fyller du i en webbansökan och laddar upp de bilagor du vill åberopa (för mer information om vad du ska skicka in, se nedan under rubriken "Obligatorisk dokumentation").
Programmet har s.k. lokal antagning, vilket innebär att endast de som blir antagna får besked. Eventuella reserver kontaktas efter antagningsbeskedet.
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierDet görs ett urval bland de behöriga som sökt utbildningen. Grunden för urvalet är en värdering av meriterna hos de som sökt. Det som bedöms är:
- Relevant yrkeserfarenhet.
- Pågående yrkesarbete.
- Relevant utbildning utöver socionomexamen, så som teoretiska kurser inom området socialt arbete eller behandlingsarbete på universitets- och högskolenivå om minst 7,5 hp.
När ett första urval gjorts kommer vi att via e-post kontakta de som uppfyller behörighetskraven med en blankett för meritvärdering. Endast meriter som styrkts via uppladdade intyg på antagning.se kommer att beaktas.
Obligatorisk dokumentation
Med din ansökan på antagning.se ska du bifoga:
- relevanta anställningsbevis från tidigare och nuvarande anställningar (med relevans för utbildningen),
- relevanta utbildningsintyg/examensbevis.
Du kommer endast kunna komplettera din ansökan på antagning.se med uppladdning av intyg upp till en vecka efter att ansökningstiden gått ut.
-
Kontakt
Programansvarig för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet från och med VT24Utbildningsadministratör forskarutbildningenIngeborg HasselgrenUtbildningsadministratör
- Besöksadress
Campus Albano, Hus 2, plan 3
Albanovägen 18
Studievägledning för termin 5-7 på socionomprogrammet samt kurser och program på avancerad nivå- Besöksadress
Campus Albano, Hus 2, Plan 3
Albanovägen 18
Är du redan student vid Institutionen för socialt arbete? Ange ditt personnummer när du mejlar till oss så att vi enklare kan svara på dina frågor om din studiesituation.
- Mottagningstider
Det finns möjlighet till vägledningssamtal via Zoom eller på Campus med studievägledningen, mejla för att boka tid.
- Telefontider
Måndagar, tisdagar och torsdagar mellan kl. 09.30 - 11.00