Speciallärarutbildning: Specialisering mot utvecklingsstörning. Ingår i Lärarlyftet.
Speciallärarprogram, specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning, är en påbyggnadsutbildning för verksamma lärare och pedagoger som leder till speciallärarexamen.
Observera att inför höstterminen 2024 kommer speciallärarprogrammet att uppdateras. Mer information om detta kommer att publiceras i januari.
Speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet är en uppdragsutbildning som ges på uppdrag av Skolverket. Utbildningen syftar till att med fördjupade didaktiska kunskaper inom området barn och elever med utvecklingsstörning och deras allsidiga kunskapsutveckling, kunna analysera olika elevers utvecklingsmöjligheter i varierande lärmiljöer. Vidare ger utbildningen möjlighet att arbeta i skiftande pedagogiska verksamheter och i olika åldersgrupper från förskoleklass till vuxenutbildning beroende på dina förkunskaper. Utbildningens inriktning ger en yrkeskompetens som bland annat innefattar:
- en förmåga att inom det specialpedagogiska området göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna;
- en fördjupad kunskap om barns och elevers språk - och begreppsutveckling;
- en fördjupad kunskap om barns och elevers lärande och kunskapsutveckling samt om bedömningsfrågor och betygssättning;
- en förmåga att kritiskt granska och tillämpa pedagogiska metoder för att kartlägga och analysera barns och elevers lärandesvårigheter i olika lärmiljöer;
- en förmåga till ett individanpassat arbetssätt för barn och elever i behov av särskilt stöd.
Observera att studietakten varierar under programmets gångs, läs mer under rubriken ”Programöversikt”.
Målgrupp
- Lärare eller förskollärare, i vissa fall även fritidspedagoger, som har den grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att undervisa i anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola och Komvux som anpassad utbildning.*
- Lärare, i vissa fall även fritidspedagoger, som har den grundläggande lärarexamen som krävs för behörighet att undervisa som lärare i specialskolan.
- Lärare eller förskollärare som har den grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att som speciallärare få bedriva undervisning som avser särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan och motsvarande skolformer enligt behörighetsförordningen.
- Anställd inom skolväsendet men inte inom förskolan eller fritidshemmet.
*kallas innan 2 juli 2023 grundsärskola, gymnasiesärskola och särskild undervisning för vuxna.
Behörighet
För att få delta i Lärarlyftet ska du vara anställd inom skolväsendet men inte inom förskolan eller fritidshemmet. Du behöver ha den lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet. Din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande.
För alla inriktningar krävs grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande äldre examen.
-
Programöversikt
Utbildningens struktur och innehåll syftar till att främja både professionell och akademisk kompetens. Didaktiska och vetenskapliga moment integreras i kurserna. Vetenskapsteori och forskningsmetod finns med som en röd tråd genom hela programmet.
Varje kunskapsområde behandlar såväl teoretiska som tillämpade aspekter genom bland annat:
- uppdragsdrivna uppgifter som genomförs individuellt och genom kollektivt arbete i studentarbetslag
- case och dilemman
- gruppdiskussioner och gensvarsarbete
- verksamhetsförlagda fältstudier (VFF), i samarbete med företrädare för relevanta specialpedagogiska verksamheter
- övningar och uppgifter utgör därför vanliga inslag i undervisningen.
Utbildningens samtliga kurser:
Kurs 1: Specialpedagogik som tvärvetenskap UQ1SLY 30hp
Kurs 2: Speciallärarens yrkesspecifika kompetenser UQ2LYU 30hp
Kurs 3: Vetenskapsteori och forskningsmetod samt ämnesfördjupning UQ3SLY 15hp
Kurs 4: Självständigt arbete UQ4SLY 15hp
Utbildningens upplägg studiestart VT24
Studietakten över programmets fyra terminer varierar och undervisningen ges på distans med inslag av campusträffar:
- Första terminen (30 hp) VT 24 läses med 100 procent studietakt. Schemalagd undervisning sker främst måndagar och tisdagar, varav cirka åtta undervisningsdagar är campusförlagda.
- HT 24 – VT25 (30 hp) läses med 50 procent studietakt. Schemalagd undervisning sker främst torsdagar och fredagar, varav cirka åtta undervisningsdagar är campusförlagda.
- Avslutande termin HT 25 (30 hp) läses med 100 procent studietakt. Under första halvan av terminen är undervisningen planerad till måndagar och tisdagar. Terminens upplägg är mer varierande med uppsatshandledning för självständigt arbete. Cirka åtta undervisningsdagar är campusförlagda.
Anledningen till terminsupplägget är att lärarlyftet, som ges på uppdrag av skolverket, avslutas HT 25.
Distansundervisningen sker via lärplattformen Athena och Zoom. Utbildning med studietakt 100 procent innebär cirka 40 timmar studier i veckan och med 50 procent cirka 20 timmar. Studierna består av undervisning, arbete i studentarbetslag samt tid för egna studier.
Utbildningens upplägg studiestart HT24 – campusförlagd utbildning med 100 % studietakt
Undervisningen ges under sammanhängande måndagar och tisdagar under termin ett och två. Den tredje terminen har ett mer varierat upplägg med uppsatshandledning för självständigt arbete. Utbildningen är huvudsakligen förlagd på campus, men har inslag av digital distansundervisning via mötesplattformen Zoom och lärplattformen Athena. Datum för undervisningsdagarna för nystartade program HT24 kommer att kommuniceras på nya kurssidan innan ansökningsperioden öppnar den 15 februari 2024.
Utbildning med 100 procent studietakt innebär cirka 40 timmar studier per vecka. Studierna består av schemalagd undervisning, egenplanerat arbete i studentarbetslag och individuella studier. -
Så ansöker du
Ansökan till vårterminen 2024 öppnar 15 september och stänger 16 oktober. Urval publiceras på antagning.se och antagningsbesked skickas ut innan terminsstart. Du som blivit antagen och du som blivit antagen med villkor måste tacka ja till din plats, annars förlorar du den.
Ansökan görs via antagning.se.
Observera: För att kunna söka en kurs inom Lärarlyftet måste du ha skolhuvudmannens godkännande - detta intygas genom en blankett ifrån Skolverket (se nedan) - samt styrka att du har en lärarexamen, alternativt motsvarande äldre examen eller motsvarande utländsk behörighet.Huvudmannens godkännande - Speciallärarutbildning inom Lärarlyftet VT 24.pdf (147 Kb)
Statsbidrag
Din huvudman kan söka statsbidrag för att underlätta för dig att delta i Lärarlyftet. Statsbidraget kan till exempel användas till ersättning för resor, kurslitteratur eller ledigt för studier utan löneavdrag. Huvudmannen bestämmer hur bidraget ska användas men du kan självklart föreslå vad det ska användas till.
Läs mer om statsbidrag på Skolverkets hemsida
Registrering VT24
Information om registrering och övrig information som du behöver inför terminsstart skickas i ett välkomstbrev från institutionen innan terminsstart. -
Mer information
Sen anmälan för VT24
Om sen anmälan blir aktuellt inför VT24 kommer detta anslås efter ordinarie antagningsomgång är avslutad.Reservantagning för VT24
Efter att ordinarie antagningsomgång avslutats sker reservantagningen löpande. Om du blir antagen som reserv kontaktar vi dig via mejlTillgodoräknande
Om du är antagen som student vid Stockholms universitet kan du som tidigare studerat specialpedagogik, vid Stockholms universitet eller annat lärosäte ansöka om att tillgodoräkna dina tidigare kunskaper. Sista datum för tillgodoräknande inom lärarlyftet VT24 är 15 februari. Läs mer om: Tillgodoräknande.Läs mer om:
Tillgodoräknande.
Webbregistrering
Du måste registrera dig för att behålla din utbildningsplats.
Läs mer om webbregistrering på utbildningens inledande kurssidaStudera med funktionsnedsättning
Stockholms universitet erbjuder dig som har en dokumenterad varaktig funktionsnedsättning särskilt pedagogiskt stöd under studierna. För tillgång till stöd måste du som student ansöka om detta hos studentavdelningen.För mer information:
Studera med funktionsnedsättningOm du har frågor kring särskilt stöd under dina studier på Specialpedagogiska institutionen är du välkommen att kontakta vår studievägledare som är kontaktperson för studenter med särskilt pedagogiskt stöd.
-
Kontakt
Utbildningsadministration
Om du har frågor om till exempel webbregistrering, gruppindelning eller information om lärplattformen Athena kontakta utbildningsadministratör: speciallarare@specped.su.seStudie- och karriärvägledning
Om du behöver särskilt pedagogiskt stöd under studietiden eller vill diskutera studieplanering kontakta studievägledare: studievagledare@specped.su.se