Tillgodoräknande

Du som är antagen som student vid Stockholms universitet och tidigare läst en kurs eller har reell kompetens du tycker motsvarar en utbildning kan ansöka om tillgodoräknande. Det kan handla om att tillgodoräkna en kurs eller delkurs inom ditt program eller som fristående kurs.

 

Reell kompetens är den samlade faktiska kompetens någon har, oavsett hur, när eller var den utvecklats. Den kan ha införskaffats genom yrkesverksamhet eller annan utbildning. Vid ansökan om tillgodoräknande av reell kompetens sker en validering vilket innebär en kartläggning, dokumentation och bedömning av dina kunskaper och färdigheter för att avgöra om tillgodoräknandet av en kurs är möjligt. Du börjar med en självskattning av dina kunskaper i förhållande till kursens förväntade studieresultat, vilka anges i kursplanen, som ligger till grund för bedömningen. Vid ansökan kan eventuellt ytterligare dokument och uppgifter behövas. Det kan också bli aktuellt med teoretisk eller praktisk prövning.

Validering kan vara en omfattande process. Vi rekommenderar därför att du pratar med en studievägledare innan du gör din ansökan. Tänk också på att ansökan behöver lämnas in i god tid, så att du kan planera dina fortsatta studier på bästa sätt. För mer information och för att få blankett för ansökan om validering av reell kompetens, kontakta: tillgodo@specped.su.se

 

Hur du ansöker om tillgodoräknande

Du ansöker om tillgodoräknande digitalt via Ladok för studenter. När du loggat in på Ladok klickar du på ”Tillgodoräknande” i menyn. Du gör en ansökan för varje kurs du har önskan om att få tillgodoräknad. Om du avser att ansöka om tillgodoräknande för en del av en kurs (delkurs eller modul) räknas detta som en kurs i Ladok.

Ladok för studenter.

Observera att du själv behöver ange namn och kurskod för kurser på Specialpedagogiska intuitionen.  Se instruktionsfilm som visar hur du ansöker om tillgodoräknande i Ladok:

Ansök om tillgodoräknande - film


Nödvändiga dokument för tillgodoräknande av studier

Du som ansöker om att tillgodoräkna tidigare studier ska bifoga följande:

  • resultatintyg/Official Transcript of Records som visar betyg och betygsskala. Intygen ska vara elektroniska original eller inskannade pappersoriginal. Skärmbilder accepteras inte,
  • resultatintyg från utländskt lärosäte ska skickas in både på originalspråket och med engelsk översättning.
  • kursplan eller motsvarande från terminen då kursen lästes. Kursens upplägg, examinationsform, nivå och omfattning ska framgå. Litteraturlista ska också lämnas in. Om kursen är läst vid samma institution som du ansöker till behöver kursplan inte bifogas,
  • om du varit på utbytesstudier bifogar du endast resultatintyg och Learning Agreement.


Nödvändiga dokument för tillgodoräknande av yrkesverksamhet

Du som ansöker om att få kunskaper från yrkesverksamhet prövad för tillgodoräknande ska beskriva de kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet. Du ska också motivera på vilket sätt de motsvarar de förväntade studieresultaten i kursplanen. Beskrivningarna ska, så långt det är möjligt, styrkas med intyg, diplom eller liknande. Intygen bör bland annat innehålla uppgifter om:

•    arbetsgivaren och kontaktuppgifter till närmaste chef,
•    anställningens längd,
•    arbetets omfattning (heltid eller deltid etc.),
•    aeskrivning av arbetsuppgifter,
•    personliga omdömen.

För komplett ansökan rekommenderar bifogar du vår blankett för ansökan om validering av reell kompetens. För mer information och blankett, kontakta: tillgodo@specped.su.se


Komplettering av inkomplett ansökan

För både studier och yrkesverksamhet kan du bli ombedd att visa upp originalhandlingar och komplettera med ytterligare dokumentation för att din ansökan ska kunna handläggas.

Kompletteringstiden är tre veckor från och med att du blir kontaktad av handläggare. Sista datum för komplettering anges i meddelandet från handläggare. Meddelandet skickas via Ladoks meddelandefunktion och du får en notis till den e-postadress du har registrerad i Ladok, se därför till att din e-postadress är uppdaterad.

Om du inte inkommer med komplettering inom den angivna tiden kommer ansökan bedömas utifrån de handlingar som bifogats, med risk på avslag på grund av bristande underlag.

 

När din ansökan har inkommit görs en bedömning om dina tidigare meriter motsvarar den kurs du ansökt om att få tillgodoräknad. Efter bedömningen får du ett skriftligt beslut som berättar att ansökan beviljas, delvis beviljas eller avslås. Handläggningstiden kan variera men är normalt inte längre än två månader för en komplett ansökan. Ett beslut om tillgodoräknande kan överklagas.

Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande

 

Ett beviljat tillgodoräknande av en kurs läggs in i Ladok med omdömet tillgodoräknat (TG). Då tillgodoräknandet har dokumenterats i Ladok och kan det inte ångras. Om du har fått avslag på din ansökan kan beslutet överklagas.

Observera att CSN inte beviljar studiemedel för tillgodoräknade högskolepoäng.

Examen

Utbildning som tillgodoräknas i examen ska motsvara svensk högskolenivå och kurser som har tillgodoräknats i sin helhet redovisas i examensbeviset utan angivet betyg.

För att en kurs ska kunna ingå i en yrkesexamen ska den ingå i programmets utbildningsplan, alternativt tillgodoräknats inom ramen för utbildningsplanen, vilket dokumenteras i Ladok.

Kurser vars innehåll som i sin helhet överlappar varandra kan inte samtidigt ingå i en examen. Om kursernas innehåll endast delvis överlappar varandra kan de ingå i en examen samtidigt, under förutsättning att avdrag som motsvarar överlappningens omfattning i högskolepoäng görs i examensbeviset.

Studiegång

Vid tillgodoräknande inom program som följer en bestämd studiegång kan den faktiska utbildningstiden ibland förkortas. Om möjligt och i mån av plats kan du erbjudas att direkt hoppa till nästföljande kurs. I annat fall beviljas du studieuppehåll tills nästa kurstillfälle.
 
Undervisningstillfällen är endast avsedda och organiserade för de studenter som är antagna till och aktivt bedriver studier på en kurs. Om du fått tillgodoräkna en kurs blir du avregistrerad från denna och kan inte längre delta på föreläsningar eller andra moment inom kursen.

 

Delvis beviljat eller avslaget beslut kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Överklagandet ska vara skriftligt. Överklagandet ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan, men ska skickas till Stockholms universitet, Registrator, 106 91 Stockholm eller registrator@su.se.
 
I överklagandet ska den som överklagar ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt du anser beslutet bör ändras.
Överklagandet ska ha inkommit in till Stockholms universitet inom tre (3) veckor från den dag då den som överklagar delgavs beslut.

 

Kontakt

För frågor om tillgodoräknande: tillgodo@specped.su.se.  

För funderingar kring studieplanering, kontakta våra studievägledare: studievagledare@specped.su.se.

På denna sida

mainArticlePageLayout

Albano
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Specialpedagogiska.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Specped",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}