Ny student

Välkommen som ny student hos oss på Specialpedagogiska institutionen!

 

Fotograf: Jens Olof Lasthein

Här hittar du samlad information du kan behöva för att inleda och bedriva dina studier på Specialpedagogiska institutionen. Hittar du inte det du söker här finns mer information för dig som ny student vid Stockholms universitet på universitetets centrala webbplats. På länken nedan hittar du bland annat checklista för dig som ny student, information om universitetskonto, IT för studenter och mycket annat:

Ny student

 

Inför din studiestart

När du blivit antagen skickar vi från institutionen ut ett antagningsbrev i samband med att ditt antagningsbesked publicerats på antagning.se. I brevet informerar vi bland annat om schema, viktiga datum och länkar till aktuell litteraturlista. Cirka en månad innan studiestarten skickar vi även ut ett välkomstbrev, en påminnelse om att det är dags att registrera sig på din kommande kurs i Ladok.

Observera att om du missar att registrera dig under angiven registreringsperiod riskerar du att förlora din plats.

Om du inte planerar att påbörja dina studier ber vi dig lämna återbud så snart som möjligt. På så vis kan din plats då vidare till någon annan. Du kan själv anmäla avbrott och återbud på kurser eller program via:

Ladok för studenter

För att göra avbrott eller återbud på program går du till "Min utbildning" och väljer program och "Jag vill inte läsa denna utbildning". Du får då upp en dialogruta som förklarar vad avbrottet eller återbudet innebär och kan sedan bekräfta eller avbryta åtgärden. Se till att du gjort avbrott på programmet och inte enbart den inledande kursen.

Avbrott som meddelas inom tre veckor efter kursstart kallas tidigt avbrott och innebär att du kan söka kursen igen vid ett senare tillfälle. Avbrott senare än tre veckor efter kursstart, kallas sent avbrott och då kan du inte söka kursen igen. För att återuppta dina studier efter ett sent avbrott behöver du kontakta Specialpedagogiska institutionen som kan omregistrera dig i mån av plats.

Om du har blivit antagen med villkor innebär detta att du har en plats på den utbildning du har sökt till, förutsatt att du före kursstart kan uppvisa att villkoret har uppfyllts. Villkoret kan till exempel vara att en pågående kurs avslutas med godkänt resultat eller att du kan uppvisa att du uppfyller ett krav på yrkeslivserfarenhet.

Villkor om yrkeslivserfarenhet

För att antas till Speciallärarprogrammet eller Specialpedagogprogrammet krävs minst tre års yrkeserfarenhet, omfattande minst halvtid, som lärare efter din lärarexamen. Kravet om tre års yrkeserfarenhet måste vara uppfyllt senast vid utbildningens start. För att styrka yrkesinfarenhet ska ett Intyg om särskild yrkeslivserfarenhet bifogas i din ansökan och laddas upp på:

antagning.se

När blanketten är uppladdad meddela då administrationen via aktuell funktionsmejladress:

Specialpedagog: specialpedagog@specped.su.se
Speciallärare: speciallarare@specped.su.se

Villkor om avslutade kurser

Om ditt villkor gäller oavslutade kurser måste du innan kursstart uppvisa att du har avslutat kursen med godkänt resultat. Detta gör du genom att skicka ditt studieintyg via mejl till den funktionsadress som gäller för den utbildning som du har ansökt till.

Du som är antagen som student vid Specialpedagogiska institutionen och tidigare läst en kurs du tycker motsvarar en utbildning kan ansöka om tillgodoräknande. Det kan handla om att tillgodoräkna en kurs inom ditt program eller som fristående kurs. Det kan också handla om tillgodoräknande av arbetslivserfarenhet som motsvarar kursinnehållet, så kallad reell kompetens.

Läs om hur du ansöker om tillgodoräknande på:

Tillgodoräknande

Anstånd med studiestarten kan fås om du har antagits till ett program, men inte kan påbörja dina studier just den termin som du har antagits till. Giltligt skäl för anstånd kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter (HSVFS 2012:8). Är du deltagare i lärarlyftet så har du vanligen inte rätt till anstånd. Ansökan om anstånd med studiestarten skickas till antagningsenheten vid Stockholms Universitet. Mer information finns på sidan:

Skjuta upp studiestarten

Varje kurs har en egen kurshemsida med information inför kommande termin. Där hittar du kursens aktuella schema senast en månad innan kursstart och aktuell litteraturlista två månader innan kursstart. Du hittar även kontaktinformation till kursansvariga lärare och utbildningsadministratör.

Kurshemsidan för din kurs hittar du lättast genom att söka på kurskoden i
Utbildningskatalogen

Under pågående termin hittar du information om din kurs på kursens Athena-sida
Athena

För att påbörja dina studier behöver du vara registrerad på din kurs. Registreringen sker under den för din kurs angivna registreringsperioden. Du registrerar dig själv genom att logga in på:

LADOK för studenter

För aktuella webbregistreringsdatum se:

Webbregistrering vid Specialpedagogiska institutionen

Har du problem med webbregistreringen, kontakta då kursadministratören senast sista dagen för registrering. Ange ditt personnummer och vilken kurs det gäller. Har du inte registrerat dig i tid riskerar att förlora din plats på utbildningen. Detta gäller för inledande kurser för dig som programstudent och för dig som läser fristående kurser. 

Kontakt

Kursinformation som finns på kurshemsidorna uppdateras inför varje terminsstart och är aktuell fram till dess att kursen börjar. Därefter hittar du all information på lärplattformen Athena. För att kunna logga in på Athena krävs det att du är både antagen till och registrerad på kursen.

Athena

Du hittar mer information om Athena i IT-avdelningens studentgudie:

Athena studentguide - från IT-avdelningen (3469 Kb)

Flera av våra kurser och program hålls på distans. På länken kan du läsa viktig information om att:

Delta i undervisning på distans

Studentstöd och praktisk information

Information om Stockholms universitets och Specialpedagogiska institutionens stödfunktioner och annan praktisk information hittar du på länken nedan. Du kan bland annat läsa om biblioteket, studie- och språkverkstad, studera med funktionsnedsättning, studenthälsan, digitala verktyg och tjänster och annat. 

Studentstöd och praktisk information

Läs om hur du:

hittar till oss

 

Kontakt

Välkommen att kontakta oss om du har några funderingar kring dina studier. Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida:

Kontakt

På denna sida

mainArticlePageLayout

Albano
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Specialpedagogiska.lokalakat",
      "name": "Lokala kategorier Specped",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Specialpedagogiska.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Specped",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}