Ny student

Välkommen som ny student hos oss på Specialpedagogiska institutionen!

Bild: Mostphotos

Här hittar du samlad information och de blanketter du kan behöva för att inleda, bedriva eller pausa dina studier på Specialpedagogiska institutionen. Hittar du inte det du söker finns mer information om för dig som ny student vid Stockholms universitet att läsa här:

Ny student

 

Kurs och programinformation

Varje kurs har en egen kurshemsida med information inför kommande termin. Där hittar du kursens aktuella schema en månad innan kursstart och aktuell litteraturlista två månader innan kursstart. 

Du hittar även kontaktinformation till kursens examinator, kursavariga lärare och utbildningsadministratör. 

Kurshemsidan för din kurs hittar du lättast genom att söka på kurskoden i
utbildningskatalogen.
 
Under pågående termin hittar du information om din kurs på kursens kursplats på
Athena.  

Inför varje programstart genomförs en uppstartsdag för dig som student, med introduktion till dina studier. 

Uppstartsdag 4 september 2024 för dig som blivit antagen till: 

  • Speciallärarprogrammet
  • Speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet
  • Specialpedagogprogrammet

Mer information för dig som är ny programstudent  

För att påbörja dina studier behöver du vara registrerad på din kurs. Du registrerar dig själv genom att logga in på:

LADOK för studenter.

Registrering sker under den angivna registreringstiden för din kurs. Datumen framgår i det välkomstmejl som skickas inför terminsstart och på respektive kurshemsida.

Har du problem med webbregistrering? Kontakta kursadministratören senast sista dagen för registrering. Ange ditt personnummer och vilken kurs det gäller.

Notera att du riskerar att förlora din plats om du inte registrerar dig i tid. Det gäller för inledande kurser för dig som programstudent och för dig som läser fristående kurser. 

 

Studieplanering

Läs om hur du ansöker om tillgodoräknande på sidan Under utbildningen.
 

Anstånd med studiestarten görs om du har antagits till ett program, men inte kan börja just den termin som du har antagits till. Ansökan om anstånd med studiestarten skickas till antagningsenheten vid Stockholms Universitet. Mer information finns på sidan Skjuta upp studiestarten.

Om du har blivit antagen med villkor innebär det att du har en plats på den utbildning du har sökt till, förutsatt att du före kursstart kan uppvisa att villkoret är uppfyllt. Villkoret kan till exempel vara att en pågående kurs avslutas med godkänt resultat eller att du kan uppvisa bevis på yrkeslivserfarenhet.

 

Villkor om yrkeslivserfarenhet

För att antas till Speciallärarprogrammet eller Specialpedagogprogrammet krävs minst tre års yrkeserfarenhet som lärare efter din lärarexamen på minst halvtid. För att styrka yrkesinfarenhet ska ”Intyg om särskild yrkeslivserfarenhet” bifogas till din ansökan. Kravet om tre års yrkeserfarenhet måste vara uppfyllt senast vid utbildningens start. Om du, när din anmälan behandlas, ännu inte uppfyller tre års yrkeslivserfarenhet kommer en eventuell antagning vara med villkoret att du uppfyller och styrker tre års lärartjänstgöring vid utbildningens start. Yrkeslivserfarenheten styrks genom att du laddar upp en uppdaterad blankett på antagning.se.

 

Villkor om avslutade kurser

Om ditt villkor gäller oavslutade kurser måste du innan kursstart uppvisa att du har avslutat kursen med godkänt resultat. Det kan du göra genom att skicka studieintyg via mejl till den funktionsadress som gäller för den utbildning som du har sökt.

Du kan själv anmäla avbrott och återbud på program via

Ladok för studenter

För att göra avbrott eller återbud på program går du till "Min utbildning" och väljer program och "Jag vill inte läsa denna utbildning". Du får då upp en dialogruta som förklarar vad avbrottet eller återbudet innebär och kan sedan bekräfta eller avbryta åtgärden. 

Om du har läst specialpedagogik vid ett annat lärosäte och vill flytta eller läsa vidare på Stockholms universitet behöver du söka om till programmet på Antagning.se. När du blivit antagen och registrerat dig kan du ansöka om tillgodoräknande av dina tidigare studier.

Antagning.se

Stockholms universitet erbjuder olika stödinsatser för dig med varaktig funktionsnedsättning. Stödet utgår ifrån dina individuella behov och är till för att underlätta dina studier. 

För att ta del av stödet som erbjuds måste du göra en ansökan om riktat pedagogiskt stöd. Logga in i systemet Ansökan i NAIS (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare) och fyll i webbformuläret. För att fullfölja ansökan måste du bifoga dokumentation som styrker en varaktig funktionsnedsättning.

Ansökan i NAIS

För mer information om vilka aktiviteter och stöd som finns centralt på universitetet.

Studera med funktionsnedsättning

Vill du bli mer effektiv i dina studier, eller utvecklas som skribent och talare? På Studie- och språkverkstaden kan du vässa din studieteknik och slipa ditt skrivande. Alla besök är gratis och är till för alla studenter – oavsett vilken nivå du studerar på. 

Studie- och språkverkstaden

 

Digitala verktyg och praktisk information

Läs om hur du hittar till oss.

 

Kontakt

Välkommen att kontakta oss om du har några funderingar kring dina studier. Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida

kontakt

På denna sida