Ny student
Välkommen som ny student hos oss på Specialpedagogiska institutionen!

Här hittar du samlad information och de blanketter du kan behöva för att inleda, bedriva eller pausa dina studier på Specialpedagogiska institutionen. Hittar du inte det du söker här finns mer information för dig som ny student vid Stockholms universitet att läsa på länken nedan, där hittar du bland annat checklista för dig som ny student, information om universitetskonto, IT för studenter och mycket annat:
Kurs och programinformation
Kurshemsida
Varje kurs har en egen kurshemsida med information inför kommande termin. Där hittar du kursens aktuella schema en månad innan kursstart och aktuell litteraturlista två månader innan kursstart. Du hittar även kontaktinformation till kursens examinator, kursansvariga lärare och utbildningsadministratör.
Kurshemsidan för din kurs hittar du lättast genom att söka på kurskoden i
Utbildningskatalogen
Under pågående termin hittar du information om din kurs på kursens Athena-sida
Athena
Ny programstudent
Inför varje programstart genomförs en uppstartsdag med introduktion till dina studier för dig som student eller deltagare.
Uppstartsdagen höstterminen 2025 gäller dig som blivit antagen till:
- Specialpedagogprogrammet
- Speciallärarprogrammet
- Speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet
Registrering på kurs
För att påbörja dina studier behöver du vara registrerad på din kurs. Du registrerar dig själv genom att logga in på:
Registrering sker under den angivna registreringstiden för din kurs. Datumen framgår i det välkomstmejl som skickas inför terminsstart och på respektive kurshemsida.
Har du problem med webbregistrering? Kontakta kursadministratören senast sista dagen för registrering. Ange ditt personnummer och vilken kurs det gäller.
Notera att du riskerar att förlora din plats om du inte registrerar dig i tid. Detta gäller för inledande kurser för dig som programstudent och för dig som läser fristående kurser.
Studieplanering
Ansökan om tillgodoräknande
Läs om hur du ansöker om tillgodoräknande på:
Anstånd med studiestarten
Anstånd med studiestarten görs om du har antagits till ett program, men inte kan börja just den termin som du har antagits till. Är du deltagare i lärarlyftet så har du vanligen inte rätt till anstånd. Ansökan om anstånd med studiestarten skickas till antagningsenheten vid Stockholms Universitet. Mer information finns på sidan:
Antagen med villkor
Om du har blivit antagen med villkor innebär det att du har en plats på den utbildning du har sökt till, förutsatt att du före kursstart kan uppvisa att villkoret är uppfyllt. Villkoret kan till exempel vara att en pågående kurs avslutas med godkänt resultat eller att du kan uppvisa bevis på yrkeslivserfarenhet.
Villkor om yrkeslivserfarenhet
För att antas till Speciallärarprogrammet eller Specialpedagogprogrammet krävs minst tre års yrkeserfarenhet som lärare efter din lärarexamen på minst halvtid. För att styrka yrkesinfarenhet ska ”Intyg om särskild yrkeslivserfarenhet” bifogas till din ansökan. Kravet om tre års yrkeserfarenhet måste vara uppfyllt senast vid utbildningens start. Om du, när din anmälan behandlas, ännu inte uppfyller tre års yrkeslivserfarenhet kommer en eventuell antagning vara med villkoret att du uppfyller och styrker tre års lärartjänstgöring vid utbildningens start. Yrkeslivserfarenheten styrks genom att du laddar upp en uppdaterad blankett på antagning.se. När blanketten är uppladdad meddela då administrationen via akutell funktionsmejladress:
Specialpedagog: specialpedagog@specped.su.se
Speciallärare: speciallarare@specped.su.se
Villkor om avslutade kurser
Om ditt villkor gäller oavslutade kurser måste du innan kursstart uppvisa att du har avslutat kursen med godkänt resultat. Det kan du göra genom att skicka studieintyg via mejl till den funktionsadress som gäller för den utbildning som du har sökt.
Avbrott och återbud på program via Ladok för studenter
Du kan själv anmäla avbrott och återbud på program via
För att göra avbrott eller återbud på program går du till "Min utbildning" och väljer program och "Jag vill inte läsa denna utbildning". Du får då upp en dialogruta som förklarar vad avbrottet eller återbudet innebär och kan sedan bekräfta eller avbryta åtgärden. Se till att du gjort avbrott på programmet och inte enbart den inledande kursen.
Byte av lärosäte
Om du har läst specialpedagogik vid ett annat lärosäte och vill flytta eller läsa vidare på Stockholms universitet behöver du söka om till programmet på Antagning.se. När du blivit antagen och registrerat dig kan du ansöka om tillgodoräknande av dina tidigare studier.
Studera med funktionsnedsättning - riktat pedagogiskt stöd
Stockholms universitet erbjuder olika stödinsatser för dig med varaktig funktionsnedsättning. Stödet utgår ifrån dina individuella behov och är till för att underlätta dina studier.
För att ta del av stödet som erbjuds måste du göra en ansökan om riktat pedagogiskt stöd. Logga in i systemet Ansökan i NAIS (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare) och fyll i webbformuläret. För att fullfölja ansökan måste du bifoga dokumentation som styrker en varaktig funktionsnedsättning. Ansök om riktat pedagogiskt stöd i god tid, så att du redan vid kursstart kan informera din lärare om vilket stöd du behöver. Kontakta också studievägledaren vid institutionen i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.
För mer information om vilka aktiviteter och stöd som finns centralt på universitetet.
Studie- och språkverkstaden
Vill du bli mer effektiv i dina studier, eller utvecklas som skribent och talare? På Studie- och språkverkstaden kan du vässa din studieteknik och slipa ditt skrivande. Alla besök är gratis och är till för alla studenter – oavsett vilken nivå du studerar på.
Digitala verktyg och praktisk information
Digitala verktyg och tjänster för studenter
På länkarna nedan hittar du samlad information med länkar till system, verktyg och tjänster som du som student vid Stockholms universitet behöver, till exempel Athena, Zoom och schema.
Hitta till oss och våra undervisningslokaler
Läs om hur du hittar till oss.
Kontakt
Välkommen att kontakta oss om du har några funderingar kring dina studier. Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida
Senast uppdaterad: 31 januari 2025
Sidansvarig: Specialpedagogiska institutionen