Studentstöd och praktisk information

På denna sida hittar du information om stöd och annan praktisk information för dig som studerande vid Stockholms universitets och Specialpedagogiska institutionen. Du kan bland annat läsa om biblioteket, studie- och språkverkstad, om att studera med funktionsnedsättning, studenthälsan, digitala verktyg och tjänster och annat.

Foto: Niklas Björling
 

Stödfunktioner

Förutom litteratur erbjuder Universitetsbiblioteket även bland annat skriv- och språkverkstad, sökhandledning med mera. På bibliotekets webbplats kan du läsa mer samt ta del av guider och filmer du kan nytta av under dina studier. Läs mer om:

Biblioteket

På Studie- och språkverkstaden har du möjlighet att förbättra din studieteknik och ditt skrivande. Läs mer om vad du kan få hjälp med på:

Studie- och språkverkstad

Du kan läsa mer om digitala tjänster på universitet som till exempel Zoom, e-post, WiFi och mycket annat på följande länk:

Digitala verktyg och tjänster

Studieintyg skrivs enklast ut själv via Ladok för studenter genom att logga in med ditt universitetskonto. Klicka på kategorin ”Meny”, därefter på ”Intyg” och sedan ”Skapa intyg”, välj det intyg och den period du är i behov av:

Ladok för studenter

Behöver du ett studieintyg med stämpel och underskrift, endast från Stockholms universitet, kan du beställa detta genom att logga in på Serviceportalen. Klicka på "Beställning", "Infocenter/Studentservice" och välj typ av intyg:

Serviceportalen

Har du inte tillgång till ditt universitetskonto kan du beställa ett studieintyg genom att kontakta Infocenter. Vänligen specificera då om du vill ha ett resultat- och/eller registreringsintyg och om du vill få det skickat digitalt och/eller med vanlig post (specificera i så fall till vilken adress det ska skickas). Infocenter hittar du på entréplan i Studenthuset eller via e-post:

info@su.se

Under dina studier är ditt viktigt att du har din e-postadress uppdaterad på Ladok för studenter samt ditt universitetskonto för att du inte ska missa någon information. För mer information, se nedanstående länkar.

E-post
Aktivera e-postlåda i Office 365

Vid problem, kontakta Helpdesk genom

Serviceportalen

 

Studentstöd och studentinflytande

Stockholms universitet erbjuder olika former av riktat pedagogiskt stöd för dig med varaktig funktionsnedsättning. Riktat pedagogiskt stöd kan göra det möjligt att studera på lika villkor med andra studenter. Rekommenderat stöd utgår ifrån dina behov och ska vara rimligt utifrån funktionsnedsättning, kurskrav och förväntade studieresultat.

Ansök om stöd

För att få riktat pedagogiskt stöd behöver du göra en ansökan via Nais (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare). Du ansöker genom att logga in i Nais. Där fyller du i webbformuläret och bifogar dokumentation som styrker din varaktiga funktionsnedsättning. Du kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd redan när du ansöker till en utbildning, innan du är antagen till en kurs, alternativt efter att du har fått ditt antagningsbesked.

Ansökan i Nais

Du hittar mer information om hur du ansöker om stöd och vilka stödformer som Stockholms universitet erbjuder på Studentavdelningens hemsida, under rubriken Studera med funktionsnedsättning.

Studera med funktionsnedsättning

Riktat pedagogiskt stöd på Specialpedagogiska institutionen

När du har fått ditt Nais-besked kontaktar du snarast institutionens kontaktperson för riktat pedagogiskt stöd. I ditt mejl skriver du vilken kurs du är antagen till och bifogar ditt Nais-besked.

Kontakt för riktat pedagogiskt stöd:
studiestod@specped.su.se

Du behöver kontakta institutionen innan din kurs startar, för att institutionen ska kunna tillhandahålla det stöd du fått rekommenderat i ditt Nais-besked. Du kan behöva resonera med examinator innan kursstart om ditt stöd gäller anpassning av examination.

Ytterligare information om stöd för dig med Nais-besked hittar du på kursplatsen i lärplattformen Athena.

Studenthälsan i Stockholm

Studenthälsan erbjuder individuella samtal, grupper, workshoppar och andra aktiviteter som handlar om att ta hand om sitt mående under studietiden. Det kan handla om exempelvis stressrelaterade problem, nedstämdhet, oro och/eller studiemässiga svårigheter, som uppskjutande, talängslan eller problem att hitta balans mellan studier och fritid. Alla besök och aktiviteter hos Studenthälsan är avgiftsfria. Du hittar till Studenthälsan på Studenthuset på Stockholms universitet

Studenthälsan i Stockholm

Webbportal om studenthälsa

Studenthälsa.se är en nationellt gemensam webbplats för studenter på landets lärosäten som samlar fakta, råd och guider till självhjälp inom studenthälsa på ett och samma ställe. Här når du också inspelade föreläsningar, riktiga berättelser från studenter och övningar som kan hjälpa dig som student till ett bättre mående. Studenthälsa.se ska fungera som ett komplement till, och som en avlastning, för studenthälsan på lärosäten runt om i landet.

Studenthälsa.se

Stockholms universitets studentkår, SUS, är den största av de tre kårerna och förespråkar alla studenter vid Stockholms universitet centralt. Kåren organiserar studenter som vill påverka sin utbildning samt företräder deras intressen när universitetet fattar beslut. Du kan delta och engagera dig i olika evenemang och aktiviteter genom kårföreningen samt i student-/doktorandråd.

Stöd genom studentkåren

Om du upplever problem kopplat till din utbildning kan SUS studentombud ge råd och stöd gällande studenträttigheter och studentinflytande. Studentombuden företräder inte studenter och närvarar inte vid möten, men kan bidra med information inför sammanträdanden. Studentombuden informerar om studenters rättigheter som skyldigheter. Detta gäller vid såväl disciplinära ärenden som vid frågor gällande din utbildning. Du hittar mer information på:

Studentkårens ombud 

Du hittar information om att studera på lika villkor, diskriminering och trakasserier på följande länk:

Lika villkor

På Studie- och språkverkstaden har du möjlighet att förbättra din studieteknik och ditt skrivande. Läs mer om vad du kan få hjälp med på:

Studie- och språkverkstaden

Institutionen har en lokalt fastställd regel gällande närvaro av barn i undervisningssituationer: varje undervisningssituation är avsedd och organiserad endast för de studenter som är antagna till och aktivt bedriver studier på kursen. Undervisningens krav på studenters fulla uppmärksamhet och medverkan gör att medföljande barn är olämpligt. Det råder alltså ingen rättighet för studenter att ta med barn till en undervisningssituation.

På denna sida

mainArticlePageLayout

Albano
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Specialpedagogiska.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Specped",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}