Om centret
Med ett tvärvetenskapligt och praktiskt orienterat tillvägagångssätt spelar Stockholms centrum för internationell rätt en nyckelroll i att säkerställa att internationell rätt förblir relevant och inflytelserik i dagens snabbt föränderliga globala landskap.

Stockholms centrum för internationell rätt (SCILJ) grundades den 20 februari 2012 med följande uppdrag:
- Att utveckla forskningen inom internationell rätt, särskilt relationen mellan internationell rätt och andra rättssystem samt kopplingarna mellan internationell rätt, internationell politik och etik.
- Att stärka banden mellan akademi och praktik.
- Att etablera och upprätthålla internationella kontakter.
- Att stärka Stockholms universitets profil inom internationell rätt.
Centret har en tvärvetenskaplig och praktiskt orienterad karaktär och arbetar för att synliggöra internationell rätt som en del av det offentliga samtalet.
Forskning

Forskningen står i centrum för SCILJ:s verksamhet. Centrets forskning fokuserar på internationell rätt och undersöker dess kopplingar till politik, etik och andra rättssystem. Den täcker en bred variation av ämnen, inklusive mänskliga rättigheter, global rättvisa och rättsliga frågor inom områden som folkrätt, internationell politik och styrning.
Pågående och tidigare forskning (på engelska)
Publikationer
De forskare som är knutna till SCILJ bedriver forskning inom en rad olika områden. Deras artiklar och publikationer finns listade på deras respektive profilsidor.
Remissvar
Mark Klamberg och Pål Wrange har insänt detta “spontana”, och kritiska, remissyttrande den 2 december 2024.
Utbildning

Stockholms centrum för internationell rätt är i första hand fokuserat kring forskning och tillhandahåller inte självständigt utbildningsprogram. Som en del av Juridiska institutionen vid Stockholms universitet leder och undervisar dock forskare som är associerade till SCILJ på institutionens olika kurser, både på grundnivå och avancerad nivå.
Magisterprogram i folkrätt
Juridiska institutionens magisterprogram i folkrätt (60 högskolepoäng) är ett program på avancerad nivå som syftar till att ge studenter avancerad teoretisk och metodologisk kunskap i ämnesområdet.
Kurser inom Juristprogrammet
Övriga kurser
Kurser för utbytesstudenter:
Folkrätten och den globala ekonomin
Mänskliga rättigheter i en global kontext
Fristående kurser:
Video och podcasts

Stockholms centrum för internationell rätt erbjuder en omfattande samling av seminarier, föreläsningar och workshops som anordnats av centret, tillgängliga i form av videor och podcasts. Dessa resurser är öppet publicerade och fritt tillgängliga för alla med ett intresse för internationell rätt.
SCILJ Media - Videor och podcasts
Seminarier från SCILJ på Spotify
Evenemang
SCILJ anordnar regelbundet seminarier, föreläsningar och konferenser om aktuella ämnen inom internationell lag och rätt. Både svenska och internationella forskare bidrar, ofta i samarbete med andra organisationer. Vanligen riktar sig evenemangen till en internationell publik.
Information om tidigare arrangerade seminarier/konferenser finns att se på vår engelska hemsida.
Styrelse och nätverk
SCILJ leds av en väl sammansatt styrelse och har ett omfattande nätverk av forskare, praktiker och samarbetspartners kopplat till sig. Tillsammans bidrar de alla till centrets uppdrag att främja forskning, tvärvetenskaplig dialog och stärka kopplingen mellan akademi och praktik inom området internationell rätt och rättvisa.
Se SCILJ:s styrelse, Fellows och samarbetspartners (på engelska)
Senast uppdaterad: 13 december 2024
Sidansvarig: Stockholms centrum för internationell rätt