Docent Siamak Haghdoost och doktorand Ali Pour Khavari berättar om fytokemikalier i grönsaker som har effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammation. I programmet utför de ett test som Haghdoost utvecklat för att visa på de effekter som fytokemikalierna kan ha mot oxidativa stressen.

Fytokemikalierna är en del av plantornas immunförsvar. De skyddar plantorna mot angrepp av insekter, svampar och sjukdomar. Ofta sitter de i skalet och är kopplade till olika färgämnen. Det visar sig att fytokemikalierna inte bara skyddar plantorna utan när vi äter dem så skyddar de också oss.

En av de mest potenta och mest studerade fytokemikalierna heter Lykopen. Den finns i vattenmelon och några andra frukter och grönsaker men framförallt i tomater.

– Studier har visat om man tar ungefär 10-15 mg om dag lykopen ser man att den har en förebyggande effekt mot bröstcancer, mot matstrupcancer, prostatacancer, hjärt– och kärlsjukdomar och mot inflammation, säger Haghdoost.

Lyssna på hela programmet här (på svenska).

 

Docent Siamak Haghdoost
Docent Siamak Haghdoost