Hantera AI i språkundervisning

Workshop

Datum: fredag 18 oktober 2024

Tid: 09.00 – 12.00

Plats: Online via Zoom

Hur kan generativ AI hjälpa oss att undervisa språk på bästa sätt? Välkommen till en workshop som tar avstamp i aktuell högskoleinriktad språkdidaktisk forskning.

Workshoppen är till för dig som undervisar i språk vid universitetet och som vill utveckla dina kunskaper om språklig bedömning tillsammans med kollegor. Vi bjuder in lärare från alla svenska universitet och högskolor att delta. Workshoppen ges enbart online via Zoom.

 

Om workshoppen

Generativ AI är ett omdiskuterat ämne på många områden just nu. Dess kraft att skapa snabba, läsbara texter gör att många språklärare undrar hur vi ska ställa oss till AI; ska vi undvika det helt, eller finns det möjligheter att använda AI för att underlätta och berika språkundervisningen, både för oss själva och för studenterna?

I den här praktiska workshoppen diskuteras olika AI verktyg för språkinlärning och undervisning, med särskilt fokus på ChatGPT. Fördelar och nackdelar med verktyget belyses. Vi visar hur lärare kan använda AI för att underlätta och stimulera språkundervisningen, och hur vi kan vägleda studenter i att använda dessa verktyg på ett sätt som förbättrar språkinlärningen.

Deltagarna i workshoppen får praktiska idéer, användbara AI prompts samt en djupare förståelse för hur man kan generera output med hög kvalitet från ChatGPT.

Workshopsledare Tore Nilsson, och Mara Haslam vid  Institutionen för ämnesdidaktik. Workshoppen hålls på svenska.

Förberedelser

Läs

Yang, H. and Kun, S. (2022). The current research trend of artificial intelligence in language learning: a systematic empirical literature review from an activity theory perspective.
Schmidt and Strasser. (2022). Artificial intelligence in language teaching: a CALL for intelligent practice.

Ta med

Exempel på kursmaterial där AI och ChatGPT är relevant eller utgör en utmaning.

Anmälan

Workshoppen vänder sig till universitetslärare lärare inom språkämnen. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.

Anmäl dig här

Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.

Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 5. Kursutvecklare. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att skapa och utveckla kurser och undervisningsformer.

Läs mer om det akademiska lärarskapets åtta dimensioner