Vässa dina återkopplingspraktiker i språkundervisningen
Workshop
Datum: fredag 31 januari 2025
Tid: 09.00 – 12.00
Plats: Online via Zoom
Välkommen till en workshop som tar avstamp i aktuell högskoleinriktad språkdidaktisk forskning. Workshoppen är till för dig som undervisar i språk på universitetsnivå och som vill utveckla dina kunskaper om akademiskt läsande tillsammans med kollegor.
Om workshoppen
Att ge och få återkoppling på skriftlig produktion är en av de viktiga komponenterna i språkundervisning och språklärande. Men hur effektiv är olika former av återkoppling och hur står den tid det tar för läraren att ge återkoppling i relation till effekten? I den här workshoppen presenterar och problematiserar vi några modeller för återkoppling på skriftlig produktion med fokus på undervisning i främmande språk. Bland annat berör vi distinktionen negativ/positiv återkoppling och den typ av språklig återkoppling som brukar gå under benämningen corrective feedback. En konkret fråga är hur vi kan balansera återkoppling på olika nivåer för bästa formativa effekt. Vi gör detta med utgångspunkt i den modell som Hattie och Timperley presenterar i sin artikel ”The power of feedback” (2007). Vi utbyter erfarenheter och delar med oss av exempel på ”best practice”. Utifrån konkreta exempel på student texter får deltagarna möjligheter att prova ett par modeller för återkoppling.
Workshopsledare är Tore Nilsson, och Mara Haslam vid Institutionen för ämnesdidaktik. Workshoppen hålls på svenska.
Förberedelser
Läs:
The potentially harmful effects of negative feedback i Aktuell högskolepedagogisk forskning Nr 7, 2024 (CeUL).
Kerr, P. (2020). Giving feedback to language learners. Part of the Cambridge papers in ELT series. [pdf] Cambridge: Cambridge University Press.
Meunier, F. & Muñoz, F. (2022). Teacher feedback in the foreign language classroom: navigating between research findings, beliefs and classroom practices. I: Cognition and Contrast.
Ta med:
Ett eller två exempel på student texter (med eller utan återkoppling) och gärna egen metod för återkoppling.
Anmälan
Workshoppen vänder sig till universitetslärare inom språkämnen, anställda vid Stockholms universitet och andra universitet och högskolor runt om i Sverige. Workshoppen ges via Zoom och deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.
Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.
Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 5. Kursutvecklare. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att skapa och utveckla kurser och undervisningsformer.
Senast uppdaterad: 15 januari 2025
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning