Fysik
Fysik är vetenskapen där man studerar materiens beståndsdelar på en grundläggande nivå samt de krafter som påverkar dem. Här studerar vi naturens allra minsta beståndsdelar men också universums utveckling och struktur.
Vid Fysikum bedrivs forskning i såväl teoretisk som experimentell fysik. Forskningen är organiserad i sju forskningsämnen. Inom dessa ämnen bedrivs forskningen oftast i projektform, ibland i samarbete mellan flera forskningsavdelningar vid Fysikum och ofta också i samarbete med forskargrupper vid andra lärosäten och forskningsinstitut.
Föreläsningar i fysik gavs redan från Stockholms högskolas start 1878. Svante Arrhenius (nobelpristagare i kemi 1903) blev 1895 högskolans första professor i fysik. En av kvantfysikens förgrundsgestalter – Oskar Klein – var också professor i fysik vid Stockholms högskola (1930-62).

Astropartikelfysik och elementarpartikelfysik
Stockholms universitet bedriver verksamhet inom experimentell elementarpartikelfysik och astropartikelfysik. Aktuella projekt inkluderar sökandet efter Higgs-partikeln, studiet av hadroner som innehåller b-kvarkar samt studier av neutrinos från universum.
Astropartikelfysik och elementarpartikelfysik

Kosmologi, astropartikelfysik och strängteori
Universitetet bedriver en bred forskning inom teoretisk och experimentell astropartikelfysik och kosmologi. Supernovor och gravitationslinser används för avståndsmätningar som syftar till bättre förståelse av mörk materia och mörk energi.
Kosmologi, astropartikelfysik och strängteori

Medicinsk strålningsfysik
Forskningen i medicinsk strålningsfysik fokuserar i första hand på optimering av strålbehandling. Flera pågående projekt är kopplade till Karolinska Universitetssjukhusets racetrack-mikrotron i Solna och till planerna på en anläggning för strålbehandling med lätta joner.