Stockholms universitet

Forskningsprojekt Gränsland: integritet i förskolebarns vardagsliv

Viljan att förebygga och förhindra sexuellt våld har gjort ”barns integritet” till ett begrepp i utbildningssammanhang, och 2018 vidgades förskolans integritetsuppdrag.

Avhandlingen syftar till att undersöka hur integritet kan förstås med utgångspunkt i barns vardagsliv i förskolan; vad kan barns integritet innebära när utgångspunkt tas i de gränser som barn själva uttrycker? På vilka sätt är integritet viktigt för barnen?

Projektbeskrivning

Studien bygger på ett etnografiskt fältarbete på en förskola med barn i åldrarna 1-6 år, deras förskolepedagoger och föräldrar. Med stöd i en socialpsykologisk förståelse samt begrepp från privacyteori undersöks barns (individuella och kollektiva) sociala gränsdragningsprocesser. Det handlar om på vilka sätt barn gör sig (o)tillgängliga för omgivningen, hur de skapar närhet och distans, samt vad de delar med sig av och håller för sig själva.

Sådant som engagerar barnen och som utgör studiens resultat är frågor om hemlängtan, att foga över personliga tillhörigheter, kunna pendla mellan närhet och distans, samt välja på vilka sätt de framträder inför andra. Avhandlingen har en kritisk ansats på så vis att den, med utgångspunkt i sådant som är viktigt för barnen, problematiserar villkoren för barns integritet i relation till förskolans uppdrag, institutionella struktur och sociala ideal.

Avhandlingsprojektet handleds av Åsa Bartholdsson, Anna Åhlund och Anne-Li Lindgren.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Josefin Forsberg Koel

Doktorand

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
Josefin Forsberg Koel

Mer om projektet

Läs gärna mer om Josefin Forsberg Koel där hon berättar mer om sitt projekt och sin bakgrund och ingång till det.

Läs hela intervjun med Josefin Forsberg Koel.

researchProjectPageLayout