Forskningsämne Datorlingvistik
Datorlingvistik är gränslandet mellan språkvetenskap och datavetenskap, inriktat på att skapa tekniker för att förstå och analysera mänskligt språk. Detta fält underlättar utvecklingen av applikationer som automatisk översättning, taligenkänning, och textanalys, och driver fram avancerad språkbehandling i den digitala eran.
Datorlingvistik, som är ett tvärvetenskapligt ämne, specialiserar sig på datormodellering av naturligt språk. Vid Stockholms universitet arbetar vi inom flerspråkig språkanalys, vilket omfattar både samtida och historiska texter. Vi utvecklar resurser och verktyg som underlättar analys av texter från olika tidsperioder och platser på många olika språk.
Vi använder och utvecklar avancerade dataprogram och modeller för att analysera och jämföra tusentals språk, bearbetar miljarder med ord för att till exempel söka efter intressanta meningar. Denna metod introducerar inte bara innovativa metoder till traditionell lingvistisk analys, såsom lingvistisk typologi, utan lägger också grunden för många tillämpningar inom såväl språkteknologi som forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
Vid Stockholms universitet har forskning inom datorlingvistik bedrivits sedan 1960-talet. Den nuvarande forskningen är inriktad mot kognitiv och datorlingvistisk modellering av språkinlärning samt det snabbt växande ämnesområdet digital humaniora. Vår forskning främjar inte bara vår förståelse för mänskligt språk utan bidrar också avsevärt till språkteknologi genom att förbättra verktyg och tillämpningar som används i vardagen. Läs mer om vår grupp, projekt och utbildning nedan.
Computational linguistics – corpora, resources and tools
Relaterat forskningsämne
Lingvistik
På denna sida
Forskare
Beata Megyesi
Professor

Robert Mikael Östling
Docent

Mats Wirén
Professor emeritus

Micaella Bruton
Doktorand

Crina Madalina Tudor
Doktorand

Utbildningar
Forskarutbildning
Nyheter
Verksamhet kopplad till ämnet
Forskningen inom ämnet bedrivs vid Institutionen för lingvistik.
Institutionen för lingvistik