Barns och ungas rättigheter som tvärvetenskapligt område
Kursen introducerar, belyser och problematiserar begreppet ”barnets rättigheter” med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter, utifrån ett flertal discipliner och ämnesinriktningar så som barnkultur, barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik, psykologi, socialantropologi och estetiska vetenskaper.

I kursen belyses barns vardagsliv, från barns kamratrelationer och barndomens institutionalisering, till barn i utsatta situationer genom att ställa frågor om barnets rättigheter. Olika syn på barn problematiseras i relation till barn som rättighetsbärare.
Kursen ges som fristående kurs men ges även inom Magisterprogrammet i barnkultur, Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap och Magisterprogram i barnets rättigheter.
-
Kursupplägg
HT23: v. 44-02 (30/10-12/1)
Undervisning
Undervisningen sker i form av seminarier.
Examination
Kursen examineras genom en skriftlig individuell examinationsuppgift.
Examinator
Publiceras senare.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
Kursen hette HT21 BKK001 Barns rättigheter som tvärvetenskapligt område.
-
Mer information
Centrum för barnkulturforskning
Kursen anordnas av Centrum för barnkulturforskning (CBK), som tillhör Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen.
Centrum för barnkulturforskning inrättades vid Stockholms universitet 1980 som ett särskilt centrum med uppgift att befrämja kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur.
På www.buv.se/cbk kan du läsa mer information om vår organisation.
-
Kontakt
Vid frågor om t ex antagning, utbildningens innehåll, studievägledning eller annat vänligen kontakta: cbk@barnkultur.su.se