Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Barnkonsekvensanalys i beslut som rör barn - avancerad nivå

Sedan 2020 är FN:s konvention om barnets rättigheter en del av svensk lagstiftning. Det innebär att barnkonsekvensanalyser ska genomföras i alla beslut som rör barn inom förvaltningar, myndigheter och andra verksamheter. I denna kurs får du fördjupa dig i frågor om hur barnkonsekvensanalyser kan genomföras i olika verksamheter.

Bild BKK006
Foto: ZURIJETA/Mostphotos

I varje ärende och beslut som rör barnet ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. I olika beslut ska barn ges delaktighet och barns perspektiv ska beaktas - men vad betyder det?

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av barns rättigheter och hur barnkonsekvensanalyser kan genomföras i praktiken. Kanske är du verksam vid en myndighet, förvaltning, inom utbildningsväsende, kulturarbete, barnhälsovård, stads- och trafikplanering eller liknande. 

Genom att undersöka pågående barnrättsarbete i olika verksamheter ges du möjlighet att utveckla och fördjupa kunskaper om innebörder av barnrättsarbete inom ditt eget verksamhetsområde. I kursen diskuteras frågor som:

- Hur kan varje barns intresse och behov tillvaratas?

- Vilka konflikter med andra grupper kan försvåra besluten?

- Hur ges återkoppling av beslutet till de barn som berörs?

Kursen ges på halvfart, distans med undervisning via digital lärplattform.

Behörig

90 hp inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik, omvårdnad eller lärarutbildning, inklusive examensarbete om 15 hp. Svenska 3 och engelska 6.

Centrum för barnkulturforskning (CBK) verkar för tvärvetenskapliga utbildningar där vi sammanför samhällsvetenskapliga teorier och metoder med humaniora. Sedan många år ges kursen Barns och ungas rättigheter som tvärvetenskapligt område (7,5 hp, avancerad nivå). Den är väl lämpad att kombineras med kursen Barnkonsekvensanalys i beslut som rör barn (7,5 hp, avancerad nivå), där du ges ytterligare möjlighet att fördjupa dina kunskaper om barns rättigheter samt vuxnas ansvar att förverkliga dessa.

CBK medverkar även i Magisterprogram i barnets rättigheter (60 hp, avancerad nivå) som startade hösten 2022, tillsammans med Juridiska institutionen och Institutionen för pedagogik och didaktik.

Har du inte tidigare studier som motsvarar en kandidatexamen kan du istället läsa kursen Barnkultur som rättighet och skyldighet (7,5 hp, grundnivå) inom Barnkultur I (30 hp, grundnivå).

  • Kursupplägg

    VT24: v. 12-22 (21/3-2/6)

    Kursbeskrivning:

    Kursbeskrivning BKK006 VT24 (282 Kb)

    En detaljerad studieplanering finns på kurssajten på lärplattformen Athena, som du kommer åt när du har registrerat dig på kursen.

    Undervisning

    Undervisning sker digitalt via zoom samt den digitala lärplattformen Athena.

    Studieplaneringen i Athena visar hur undervisningen är uppbyggd. Där anges också om du behöver förbereda dig för undervisningstillfällena, exempelvis genom att läsa viss litteratur eller göra en uppgift.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Mer information

    Centrum för barnkulturforskning

    Kursen anordnas av Centrum för barnkulturforskning (CBK), som tillhör Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen.

    Centrum för barnkulturforskning inrättades vid Stockholms universitet 1980 som ett särskilt centrum med uppgift att befrämja kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur.

    www.buv.su.se/cbk kan du läsa mer information om vår organisation.

    Hitta till oss

    Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen finner du vid campusområdet Frescatibackehusen, Svante Arrhenius väg 21 A.

    Svante Arrhenius väg 21 A, Google maps
    Campusområdet, Stockholms universitet

     

  • Kontakt

    Om du har frågor om kursens innehåll och betygsrapportering, kontakta kursansvarig lärare. Om du har studieadministrativa frågor som rör till exempel behörighet, registrering eller Athena m.m. kontakta kursadministratören.

    Kursansvarig och examinator: Uppdateras senare

    Kursadministratör: Studentexpeditionen, e-post: cbk@barnkultur.su.se